Košmaras Jungtinės Karalystės ligoninėse – pacientai miršta koridoriuose ir automobilių aikštelėse

2024 m. birželio 3 d. 20:13
Lrytas.lt
Jungtinės Karalystės ligoninėse (JK) netelpa visi pacientai, dalis net miršta koridoriuje. Problemos mastas – didžiulis, situaciją galima vadinti „nacionaline nepaprastąja padėtimi“, perspėja JK slaugytojų profsąjunga.
Daugiau nuotraukų (2)
„Koridorių medicina“ vadinama praktika plačiai paplito šalies gydymo įstaigose ir kelia pavojų pacientų saugumui, nes jie lieka be deguonies palaikymo, taip pat sudėtinga į save atkreipti medicinos personalo dėmesį, akcentuoja Londono Karališkasis slaugos koledžas (RCN, angl. Royal College of Nursing).
Medicinos paslaugas teikiant tokiu būdu taip pat pažeidžiamas pacientų orumas, nes jiems tenka atlikti tyrimus kitų žmonių akivaizdoje ir jie neturi galimybės patogiai pasinaudoti tualetu.
Ligoninėms tenka per didelis krūvis, o kai kurie pacientai mirė slaugomi, anot RCN, „netinkamose vietose“, pavyzdžiui, automobilių stovėjimo aikštelėse.
RCN paragino Anglijos Nacionalinę sveikatos tarnybą (NHS, angl. National Heatlh Service) pripažinti rimtą riziką, kurią pacientams kelia „koridorių medicina“ ir kiekvieną tokį nutikimą užregistruoti grubių klaidų sąraše (angl. „never event“). Pavyzdžiui, į jį įtraukiami incidentai, kai chirurgai per klaidą operuoja ne tą kūno dalį.
Medikai: tai gėdinga ir nežmogiška
Naujoje RCN ataskaitoje, parengtoje remiantis 11 000 Jungtinės Karalystės slaugytojų apklausa, pateikiami įrodymai, kokį poveikį pacientams ir darbuotojams daro tokiomis sąlygomis teikiama slauga.
„Taip nesielgtumėte su šunimi“, – nurodė viena slaugytoja.
Medikai aprašė atvejus, kai pacientams viešumoje buvo pasakoma, kad jie serga vėžiu, o demencija sergantis asmuo buvo paliktas koridoriuje be deguonies kelias valandas.
„Mūsų kadaise pasaulyje pirmaujančios tarnybos pacientus gydo automobilių stovėjimo aikštelėse ir maisto sandėliukuose. Pagyvenę žmonės ilgas valandas vargsta ant kėdžių, o pacientai miršta koridoriuose“, – sakė RCN laikinoji generalinė sekretorė Prof. Nicola Ranger.
„Šios situacijos siaubo negalima pervertinti. Tai yra nacionalinio masto ekstremali situacija pacientų saugumui.
Priežiūra, teikiama priešais priešgaisrinį išėjimą, nėra priežiūra. Koridoriuje pasirašyti įsakymą „Negalima gaivinti“ nėra priežiūra. Vėžio diagnozės nustatymas viešoje vietoje nėra priežiūra. Tai košmaras visiems“, – kalbėjo N.Ranger.
„Gėdingas, nežmoniškas ir pavojingas“ elgesys – taip pacientų laikymą ne klinikinėse ligoninių dalyse apibūdino Skubios medicinos Karališkojo koledžo atstovai.
„Tai šokiruoja, bet pacientų gydymas koridoriuose, sandėliukuose ir automobilių stovėjimo aikštelėse yra kasdienybė, su kuria mūsų nariai ir jų kolegos susiduria kiekvieną kartą eidami į darbą.
Ši gėdinga situacija yra vienas iš akivaizdžiausių rodiklių, rodančių, kad sistema patiria didžiulią apkrovą ir neveikia taip, kaip turėtų“, – teigė minėtos organizacijos prezidentas dr. Adrianas Boyle’as.
Liepos 4 d. Jungtinėje Karalystėje vyks rinkimai. A.Boyle’as kreipėsi į būsimą vyriausybę ir paragino padidinti nuolatinių lovų skaičių ligoninėse ir pagaliau įgyvendinti seniai pribrendusią „reikšmingą ir esminę socialinės priežiūros reformą“, kad sumažėtų žmonių, kuriems reikalinga priežiūra ligoninėse, skaičius.
Matthew Stewartas, slaugytojas, dirbantis skubios pagalbos slaugytoju ir RCN atstovas, sakė, kad slaugytojai visoje Jungtinėje Karalystėje pastebėjo, jog pastaraisiais metais smarkiai padaugėjo „koridorių medicinos“ atvejų.
Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.