Lietuvos sveikatos sistema – ant pokyčių slenksčio: išvardijo, kas laukia

Sveikatos apsaugos sistemos dalyviai iš Lietuvos ir Šveicarijos gegužės 21-ąją susirinko į konferenciją „Swiss Healthcare Innovation Day 2024“, kurioje dalijosi reikšmingomis patirtimis, gerinant pacientų sveikatos priežiūrą. Konferencijoje dalyvavo daugiau kaip 60 įvairių institucijų ir organizacijų atstovų, kurie turėjo galimybę daugiau sužinoti apie naujausias medicinos inovacijų tendencijas ir ieškoti bendradarbiavimo taškų.

Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Renginio akimirka<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 21, 2024, 5:38 PM, atnaujinta May 23, 2024, 4:12 PM

Konferenciją jau antrą kartą iš eilės organizuoja Šveicarijos ambasada bei partneriai iš verslo sektoriaus – „Roche“, „Novartis“ ir „Nestlé“. Praėjusiais metais Rygoje vykęs renginys šį kartą persikėlė į Vilnių.

Lėšos sveikatos apsaugai – investicijos

Konferencija subūrė dalyvius iš valstybinių institucijų, pacientų organizacijų, sveikatos priežiūros įstaigų, akademinės bendruomenės ir privataus sektoriaus. Savo patirtimi renginyje taip pat dalijosi ir sprendimus siūlė ne tik Lietuvoje gerai žinomi sveikatos sistemos dalyviai, bet ir Šveicarijos institucijų bei verslo atstovai.

„Ši konferencija ne tik suvienija skirtingų sektorių atstovus, bet ir skatina dalijimąsi patirtimi tarp valstybių. Šiandien čia esame tam, kad mokytumėmės vieni iš kitų, atskleistume savo stiprybes bei diskutuotume apie kylančius iššūkius“, – sakė Martin Michelet, Šveicarijos ambasadorius Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje.

Anot renginio organizatorių, kartais vis dar tenka susidurti su nuomone, kad lėšos, atitenkančios sveikatos apsaugai, yra tik valstybės išlaidos. „Swiss Healthcare Innovation Day 2024“ siekia tokį požiūrį keisti, atskleidžiant, kokią vertę medicinos inovacijos kuria tiek pacientams, tiek valstybei, bei taip parodant, jog lėšos sveikatos apsaugai iš tiesų yra investicijos.

Lietuvos sveikatos sistema – ant pokyčių slenksčio

Konferencijoje dalyvavęs Sveikatos apsaugos viceministras Olegas Niakšu atkreipė dėmesį, kad medicinos pažangai įsibėgėjant vis labiau, Lietuvos sveikatos sistemos laukia dideli pokyčiai.

„Esame didžiulės transformacijos liudininkai: gerinant pacientų sveikatos priežiūrą, vis plačiau pasitelkiamas dirbtinis intelektas, robotika, telemedicina ir kitos naujausios technologijos. Daugelis valstybių sprendžia klausimą, kaip pacientams užtikrinti kuo didesnę prieigą prie šių medicinos inovacijų, Lietuva – ne išimtis.

Šveicarija dažnai matoma kaip viena iš technologijų lyderių, todėl šis formatas, kuriame Lietuvos sveikatos sistemos dalyviai turi progą išgirsti Šveicarijos ekspertų įžvalgas bei su jais kartu ieškoti sprendimų – itin sveikintinas“, – teigė O. Niakšu.

Svarbiausia – ankstyva diagnostika ir prevencija

Pasak Stefano Volonté, Šveicarijos biotechnologijų bendrovės „Roche Lietuva“ generalinio direktoriaus, dialogas tarp skirtingų sveikatos sistemos dalyvių gali sukurti proveržį pacientų diagnostikoje ir gydyme.

„Medicinai vis sparčiau žengiant į priekį, ateityje neabejotinai turėsime geresnę ligų prevenciją bei gilesnį supratimą, kaip daugiau ligų aptikti ankstyviausiose stadijose ir gydyti jas labiau individualizuotai. Visgi, kad sveikatos inovacijos pasiektų pacientus bei kurtų jiems vertę, būtina įvairių sveikatos sistemos grupių partnerystė“, – komentavo S. Volonté.

Jam antrino ir Ramunė Lauciuvienė, Šveicarijos farmacijos bendrovės „Novartis“ Inovatyvios medicinos prezidentė Baltijos regionui ir Ukrainai. Ji pabrėžė, kad didžiausias dėmesys, siekiant užtikrinti sveikatos priežiūros sistemos efektyvumą, turi atitekti ligų prevencijai.

„Sveikatos inovacijos, o visų pirma – pažangios diagnostikos ir ligų prevencijos priemonės, gali iš esmės sumažinti įvairių susirgimų sukuriamus padarinius. Didindami medicinos inovacijų prieinamumą, galime užtikrinti, kad žmonės ilgiau gyvens jiems įprastu gyvenimo ritmu. Tai neabejotinai yra visų sveikatos sistemos dalyvių prioritetas, todėl suvienyti jėgas ir ieškoti priemonių bendram tikslui pasiekti kartu yra būtina“, – teigė R. Lauciuvienė.

„Swiss Healthcare Innovation Day“ vyks ir kitais metais – planuojama, kad konferencija bus organizuojama Estijoje.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.