Daug vairuojantiems asmenims reikėtų rinktis sedatyvaus poveikio neturinčius vaistus nuo alergijos

Kaip pasirinkti saugesnius ir mažiau nepageidaujamų poveikių sukeliančius antihistaminius vaistus? Atsakymas gana paprastas – rekomenduojama rinktis naujesnės arba antrosios kartos vaistus nuo alergijos. Kodėl? Todėl, kad pirmosios arba senosios kartos vaistai nuo alergijos ypatingai dažnai sukelia mieguistumą (turi sedatyvinį poveikį), o naujosios kartos vaistams nuo alergijos šis poveikis nebūdingas. Vartojant juos galima džiaugtis normaliu gyvenimu be mieguistumo ir varginančio sedatyvaus poveikio.

Antihistamininiai vaistiniai preparatai, visuomenei plačiau žinomi kaip vaistai nuo alergijos – tai preparatai, skirti gydyti, kontroliuoti, susilpninti įvairių alerginių ligų simptomus.<br>„Freepik“ nuotr.
Antihistamininiai vaistiniai preparatai, visuomenei plačiau žinomi kaip vaistai nuo alergijos – tai preparatai, skirti gydyti, kontroliuoti, susilpninti įvairių alerginių ligų simptomus.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2024, 9:00 AM

Ką reikėtų žinoti apie antihistaminius vaistinius preparatus? Kodėl taip svarbu naujesnės kartos vaistus rinktis daug vairuojantiems asmenims? Koks yra puikus antrosios kartos vaisto nuo alergijos pavyzdys? Apie tai ir dar daugiau skaitykite šiame straipsnyje.

Ką reikėtų žinoti apie antihistaminius vaistinius preparatus?

Antihistamininiai vaistiniai preparatai, visuomenei plačiau žinomi kaip vaistai nuo alergijos – tai preparatai, skirti gydyti, kontroliuoti, susilpninti įvairių alerginių ligų simptomus. Antihistamininiais vaistais šie preparatai vadinami todėl, kad jų veikimo mechanizmas susijęs su poveikiu histamino receptoriams. Histaminas – tai biologiškai aktyvi cheminė medžiaga, kuri išsiskiria organizme alerginės reakcijos metu. Būtent histaminas „atsakingas“ už alerginės reakcijos metu juntamus ir taip stipriai varginančius simptomus – nosies užsikimšimą su arba be nosies sekreto tekėjimo; niežulį; odos bėrimus; perštinčias, ašarojančias, paraudusias bei niežtinčias akis; čiaudėjimą; nuovargį, kartais net ir gana sunkų bendrą negalavimą. Tam, kad šie simptomai nepasireikštų arba bent jau sumažėtų jų intensyvumas, reikia blokuoti histamino poveikį organizmui, o būtent tai ir daro antihistaminiai vaistai nuo alergijos.

Kodėl taip svarbu naujesnės kartos vaistus rinktis daug vairuojantiems asmenims?

Tikriausiai ne kartą teko girdėti, kad „kažkas užmigo prie vairo“, ir tai buvo siaubingos avarijos priežastis. Vis dėlto tikrai nėra aišku, kiek asmenų prie vairo užmigo būtent dėl vartojamų vaistų poveikio – gali būti, kad gana nemažai, nes vaistus nuo alergijos vartoja daugybė žmonių. Būtent senosios kartos vaistų nuo alergijos vartojimas gali būti viena iš priežasčių, kodėl prie vairo ar pavojingų mechanizmų apima mieguistumas bei nuovargis. Kadangi naujosios kartos vaistai nuo alergijos šio poveikio nesukelia, tai žmonėms, kurie daug vairuoja, atlieka veiksmus su mechanizmais, aktyviai dirba ir mokosi bei nori džiaugtis aktyviu gyvenimu, rekomenduojama rinktis antrosios kartos vaistus nuo alergijos.

Čia verta trumpai aptarti vieno antrosios kartos vaistinio preparato klinikinį tyrimą, kuriame buvo siekiama įsitikinti, ar jo vartojimas terapinėmis dozėmis nedaro įtakos vairavimo įgūdžiams. Jame sveiki tiriamieji asmenys aštuonias dienas vartojo terapinę antrosios kartos vaistų nuo alergijos dozę; dvigubą šio vaisto dozę; terapinę pirmosios kartos vaisto nuo alergijos dozę ir placebą. Pirmąją ir paskutiniąją (aštuntąją) klinikinio tyrimo dienas šie sveiki tiriamieji vairavo automobilius. Buvo vertinamas automobilio nukrypimas į šoną nuo tiesios linijos. Klinikinio tyrimo rezultatai parodė, kad reikšmingas statistinis skirtumas nebuvo nustatytas tarp tų tiriamųjų, kurie aštuonias dienas vartojo antrosios kartos vaistus nuo alergijos ir placebą. Šis klinikinis tyrimas, kaip ir kiti mokslinėje literatūroje randami duomenys įrodo, kad antrosios kartos vaistiniams preparatams nuo alergijos migdantis poveikis nėra būdingas. Tai iš tiesų labai svarbu daug vairuojantiems asmenims, nes reikšmingai sumažėja autoįvykių dėl užmigimo prie vairo tikimybė.

Koks yra puikus antrosios kartos vaisto nuo alergijos pavyzdys?

Bilastinas yra puikus antrosios kartos antihistaminių vaistų pavyzdys. Opexa veiklioji medžiaga, bilastinas yra antihistamininis vaistas. Opexa vartojamas šienligės (kuriai būdingi simptomai yra čiaudulys, niežulys, sloga, užgulta nosis, paraudusios ir ašarojančios akys) ir kitų alerginio rinito formų simptomų slopinimui. Jis taip pat gali būti vartojamas niežtinčių odos išbėrimų (pūkšlių arba dilgėlinės) gydymui.

Bilastinas yra ilgai (net iki dvidešimt keturių valandų) veikiantis histamino antagonistas be sedatyvaus poveikio, pasižymintis selektyviu antagonizmu H1 receptoriams. Atliktas poveikio gebėjimui vairuoti suaugusiųjų tyrimas parodė, kad bilastinas neturi įtakos gebėjimui vairuoti. Vis dėlto prieš vairuojant ir vaistą vartojant pirmą kartą, būtina įvertinti individualų atsaką. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, nes netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.