Pacientė nufilmavo, kas vyksta Kauno klinikų palatoje: „Nesąmonės akis bado“

Kauno klinikose po gimdymo gulinčią Dalią šokiravo, kaip iš palatos surenkami nešvarūs popieriai ir tvarsčiai. Darbuotojos naršo po šiukšliadėžes, užkrėstomis rankomis liečia palatos paviršius, durų rankenas. Moteris neapsikentė – viską nufilmavo.

Dalią šokiravo, kaip iš palatos surenkamos nešvarūs popieriai ir tvarsčiai.<br>lrytas.lt montažas
Dalią šokiravo, kaip iš palatos surenkamos nešvarūs popieriai ir tvarsčiai.<br>lrytas.lt montažas
Kauno klinikos<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikos<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikos<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikos<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 15, 2024, 7:36 PM

Kauno klinikų administracija darbuotojų veiksmų nekomentuoja ir nurodo, kad vaizdo medžiaga bus išanalizuota.

Planavo gimdyti Vilniuje

„Labai didelė tikimybė, kad mane bakterija užkrėtė netvarka šitoje ligoninėje“, – lrytas.lt sakė kaunietė ir pridūrė, kad panašioje situacijoje buvo atsidūrusi prieš 5 metus.

Anuomet ligoninės atstovai jai aiškino, kad higienos normos pažeistos nebuvo, tačiau šįkart Dalia nusprendė taip lengvai nenusileisti. „Nesąmonės akis bado“, – nusiskundė moteris.

Dalia pasakojo, kad šįkart planavo gimdyti Vilniaus Santaros klinikose, tačiau gimdymas prasidėjo anksčiau nei planuota ir laiko vežti kaunietę į sostinę nebebuvo.

Kovo 6 d. vakarą Kauno klinikose atliktas cezario pjūviu, po operacijos moterį ėmė varginti uždegimas ir bėrimai. Personalas net pasiūlė iš namų atsivežti savo patalynę – esą ji gali alergizuoti.

Kraujas ir pūliniai

Dalia pasakojo išsipirkusi privačią palatą, kurioje turi atskirą tualetą ir dušą. Tačiau grubūs higienos priežiūros pažeidimai čia – kasdienybė, teigia moteris.

„Du kartus per dieną sesutė ateina valyti palatos. Ryte pravalomos grindys, o popiet tik šiukšliadėžę pratuština. Kiekvienąkart tas pats – atsineša maišelį ir rankomis į jį sumeta palatoje ir tualete esančių šiukšliadėžių turinį.

Reikia suprasti, kad esu ką tik po cezario. Iš manęs bėga ne tik kraujas, bet ir pūliniai. Supraskite, kokio „švarumo“ yra į šiukšliadėžę sumesti daiktai.

Man sunku atsikelti iš lovos, pabandykite atsisėsti, kai pilvo raumenys perpjauti – tragedija. Natūralu, kad per blauzdas bėga kraujas ir jokie pampersai nepadės. Grindis aš arba vyras pavalome tualetiniu popieriu ir sumetame į šiukšliadėžę“, – pasakoja moteris.

Ji atkreipė dėmesį, kad rankomis, kurios naršė po šiukšliadėžę, liečiami ir kiti paviršiai, pavyzdžiui, durų rankenos. Be to, maišeliai taip pat nėra keičiami, o tai reiškia, kad nešvarumai kaupiasi.

„Rezultatas – abu su vaikeliu viduriuojame, dar esu išberta. Reiktų išsiaiškinti, gal tas bėrimas laikosi, nes palatoje nėra sterilu“, – svarstė kaunietė ir pabrėžė, kad medikai nebandė išsiaiškinti bėrimų priežasties.

Dalia taip pat užsiminė prieš gimdymą pastebėjusi, kad ir operacinės grindys buvo purvinos, durys buvo nuolat varstomos, tad patalpoje siautė skersvėjis.

„Po to niekas nesupranta, iš kur mano gimdoje uždegimas? Tikriausiai iš ten – kitaip nepaaiškinsi“, – sakė kaunietė.

Kauno klinikos: „Medžiagą būtinai išanalizuosime“

Dalios pateiktą video medžiagą lrytas.lt pateikė Kauno klinikoms. Gydymo įstaigos atstovai neatsakė, ar įraše matomas elgesys atitinka vidinę ligoninės tvarką, bet patikino, kad darbuotojams pabrėžiama higienos svarba.

„Suprantame pacientės nerimą, kilusį dėl susiklosčiusios situacijos. Dėkojame už pasidalintą medžiagą – visada reaguojame į išsakytas pastabas ir pacientų patirtis, medžiagą būtinai išanalizuosime bei aptarsime aplinkybes su atsakingais darbuotojais.

Kauno klinikose visada siekiame užtikrinti higienos normas ligoninėje ir palaikyti malonią, švarią aplinką tiek Ligoninės pacientams, tiek darbuotojams.

Ligoninėje dirbantis pagalbinis personalas yra ne tik išklausęs Higienos įgūdžių programą, tačiau Kauno klinikų Infekcijų kontrolės tarnybos darbuotojai nuolat vykdo mokymus higienos klausimais ir taip darbuotojams periodiškai primena higienos įgūdžių laikymosi svarbą“, – rašoma Kauno klinikų perduotame komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.