Mirtį Europoje sėja ypač užkrečiama liga: jau plinta ir Lietuvoje

Senojo žemyno medicinos bendruomenę ant kojų sukėlė tymai. Europos Sąjungos valstybės fiksuoja užsikrėtimų augimą, šiemet jau užregistruotos 7 mirtys, praneša Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras (ECDC).

Europoje sparčiai daugėja tymų atvejų.<br>lrytas.lt koliažas
Europoje sparčiai daugėja tymų atvejų.<br>lrytas.lt koliažas
Andrea Ammon<br>ECDC nuotr.
Andrea Ammon<br>ECDC nuotr.
Darius Varaškevičius<br>LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Darius Varaškevičius<br>LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Daiva Razmuvienė<br>D. Labučio, ELTA nuotr.
Daiva Razmuvienė<br>D. Labučio, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-02-23 06:31

Įspėjama, kad artimiausiais mėnesiais tymų atvejų tik daugės, nes žiemos ir pavasario sandūra yra „įprastas viruso pikas.“

„Niekas neturėtų mirti nuo tymų“, – pabrėžė ECDC direktorė Andrea Ammon.

Ji akcentavo, kad nuo tymų apsaugo skiepai: „Vakcinos yra saugus ir veiksmingas būdas sumažinti infekcinių ligų naštą ir išvengti žmonių netekčių.“

Susirūpinimą taip pat išreiškė Eurokomisarė sveikatai ir maisto saugai Stella Kyriakides: „Nerimą kelia didėjantis tymų atvejų skaičius visoje Europoje. Tai itin užkrečiama liga, galinti sukelti rimtų komplikacijų, ypač vaikams ir pažeidžiamiems asmenims.“

Paskelbta epidemija

Išskirtinai sudėtinga situacija susiklostė Rumunijoje. Pernai ECDC priklausančiose šalyse buvo diagnozuotas 2 361 užsikrėtimo tymais atvejis, absoliuti dauguma (1 755) – Rumunijoje.

Dar gruodžio viduryje Rumunijos žiniasklaida pranešė, kad nuo tymų komplikacijų mirė 7 mėnesių kūdikis. Vaikas užsikrėtė nuo savo trejų metų broliuko, kuris nebuvo paskiepytas.

Tačiau, nepaisant paskelbtos epidemijos, situacija blogėja: šiemet Rumunijoje nuo tymų jau mirė 6 žmonės.

Lietuvoje – augantis užsikrėtimų skaičius

Neramios tendencijos ir Lietuvoje. Pernai Lietuvoje buvo užfiksuoti 3 tymų atvejai, šiemet – jau 10 užsikrėtimų.

Trys susirgusieji – vaikai (18 mėn., 2 m. ir 13 m.), septyni – suaugusieji, priklausantys asmenų iki 50 metų amžiaus grupei, pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Tymų plitimas kol kas fiksuotas Klaipėdos ir Kauno apskrityse.

Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį didžiausias sergamumas tymais buvo fiksuotas 2019 m., tuomet buvo užregistruoti 834 infekcijos atvejai.

NVSC epidemiologė Daiva Razmuvienė teigia, kad palankios sąlygos plisti tymams mūsų šalyje susidarė, nes vakcinacijos nuo šios ligos apimtys nukrito iki 86,46 proc. Tymų virusui suvaldyti reikia, kad skiepytųsi 95 proc. vaikų.

„Tuomet tymų virusas nebegeba plisti ir susargdinti žmonių“, – lrytas.lt yra sakiusi D.Razmuvienė.

Apsaugo dvi skiepo dozės

Tymai – ypatingai užkrečiama liga. Apskaičiuota, kad vienas susirgusysis gali infekciją perduoti 18 žmonių.

Užtenka vos 15 minučių patalpoje su tymais sergančiu, bet ligos simptomų dar nepajutusiu žmogumi, kad virusu užsikrėstų ir kiti. Pirmieji tymų požymiai gali atsirasti tik po 3–4 dienų. Laiko ligai paplatinti – į valias.

„Visi žino, kad tikimybė užsikrėsti vėjaraupiais, jei būta tame pačiame pastate su sergančiu, yra labai didelė. Tymai yra keturis kartus lakesni. Jei yra tymų atvejis, dažniausiai plitimas prasideda iš karto“, – lrytas.lt yra sakęs LSMU Kauno ligoninės Vaikų skubios pagalbos ir konsultacijų centro vadovas Darius Varaškevičius.

Lietuvoje vaikai nuo tymų, raudonukės ir epideminio parotito nemokamai skiepijami 15–16 mėn. amžiaus pirmąja vakcinos doze, o 6–7 metų – antrąja doze. Įskiepijus dvi šios vakcinos dozes, pasiekiama patikima ilgalaikė apsauga, nurodo NVSC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.