Sparčiai pildantis ligoninėms – pateikė atsakymus: kada skelbtų gripo epidemiją ir taikytų kitus ribojimus

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kad per pastarąsias savaites (palyginus 3-osios ir 4-osios šių metų savaičių duomenis), Lietuvoje išaugo ir gripo, ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) atvejų skaičiai. Bendras sergamumo šiomis ligomis rodiklis auga, taip pat daugiau asmenų dėl gripo patenka į ligonines, tačiau toks sergamumo pakilimas yra įprastas šiam metų laikui. Situacija atidžiai vertinama ir kol kas nėra jokių rodiklių, kurie verstų sunerimti.

Reanimacijos skyrius<br>P.Katauskio nuotr.
Reanimacijos skyrius<br>P.Katauskio nuotr.
Reanimacijos skyrius<br>P.Katauskio nuotr.
Reanimacijos skyrius<br>P.Katauskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro inf.

Jan 31, 2024, 1:08 PM, atnaujinta Jan 31, 2024, 1:11 PM

Kai kuriose savivaldybėse sergamumas perkopė 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų

Praėjusią savaitę (sausio 22–28 d.) Marijampolės, Kalvarijos ir Kauno r. savivaldybėse buvo užfiksuoti didžiausi sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 ligos rodikliai.

Marijampolės savivaldybėje sergamumo rodiklis siekė 2437 atvejus 100 tūkst. gyventojų, Kalvarijos savivaldybėje – 2309 atvejus 100 tūkst. gyventojų, Kauno r. savivaldybėje – 2028 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Kada rekomenduojama skelbti epidemiją?

Gripo ir (ar) COVID-19 ligos epidemiją savivaldybėje rekomenduojama skelbti, kai toje savivaldybėje suminis sergamumo gripu, COVID-19 ligos ir ŪVKTI rodiklis viršija 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per savaitę.

Tačiau, priimant sprendimą dėl epidemijos paskelbimo, būtina atsižvelgti ir į papildomus kriterijus: atsižvelgti į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką bei kitus epidemiologinius ypatumus (ligoninių lovų užimtumo dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos dinamiką savivaldybėje ar regione ir kt.). Sprendimą dėl epidemijos skelbimo savivaldybėje priima savivaldybė meras, siūlymą skelbti epidemiją teikia NVSC, įvertinęs epidemiologinę situaciją.

Paskelbus epidemiją, gali būti taikomos šios infekcijų plitimą ribojančios priemonės: laikinas ugdymo įstaigų veiklos ribojimas, skelbiant infekcijų plitimą ribojantį režimą (IPRR); laikinas masinių renginių ribojimas (renginių atšaukimas ar žiūrovų skaičiaus ribojimas); pacientų srautų atskyrimas gydymo ir socialinės globos įstaigose, asmens sveikatos priežiūros paslaugų sergantiesiems gripu ar COVID-19 liga teikimo namuose organizavimas, pacientų ir socialinės globos įstaigų gyventojų lankymo ribojimas, rekomenduojamas kaukių dėvėjimas bendrose įstaigos patalpose visiems įstaigoje esantiems asmenims.

Kada gali būti skelbiamas IPRR ugdymo įstaigoje?

IPRR gali būti skelbiamas gripo ir (ar) COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) epidemijos laikotarpiu ir atskirais atvejais, kurie vertinami atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją apskrityje, savivaldybėje, įstaigoje, – ne epidemijos laikotarpiu (išsamiau – plakate toliau).

NVSC šiuo metu yra gavęs 2 ugdymo įstaigų prašymus dėl IPRR skelbimo: Šiauliuose esančio darželio (4 d. iki 2024–02–02) ir Kalvarijos mokyklos (5 d. iki 2024–02–04).

Daugėja sunkių ligonių

Lrytas.lt primena, kad praėjusią savaitė Lietuvoje nuo gripo mirė 2 žmonės.

Infekcijos aukos priklausė 40–49 m. ir 70–79 m. amžiaus grupėms, nebuvo skiepytos nuo sezoninio gripo. Šį gripo sezoną iš viso užregistruoti 8 mirties nuo gripo atvejai.

NVSC pažymi, kad mirtingumas kolkas mažesnis, nes praeitą (2022–2023 m.) sezoną tuo pačiu laikotarpiu buvo registruota 13 mirties nuo gripo atvejų (iš viso 21 mirties atvejis).

Tačiau sparčiai daugėja sunkių ligonių. 4-ąją šių metų savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 135 asmenys: 85 vaikai (0–17 m.), 8 asmenys priklausantys 18–64 m. amžiaus grupei ir 42 vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys. Intensyvios terapijos skyriuose buvo gydomi 8 asmenys, iš kurių 3 vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.