A. Verygą stebina psichiatrus pasiekęs klausimas: SAM pripažįsta padarytą klaidą

Seimo narys Aurelijus Veryga stebisi, kaip psichiatrines paslaugas teikiančias gydymo įstaigas pasiekė klausimynas, kuriame teiraujamasi, ar pacientams užtikrinama rūkymo erdvė.

Seimo narys Aurelijus Veryga stebisi, kaip psichiatrines paslaugas teikiančias gydymo įstaigas pasiekė klausimynas, kuriame teiraujamasi, ar pacientams užtikrinama rūkymo erdvė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo narys Aurelijus Veryga stebisi, kaip psichiatrines paslaugas teikiančias gydymo įstaigas pasiekė klausimynas, kuriame teiraujamasi, ar pacientams užtikrinama rūkymo erdvė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo narys Aurelijus Veryga stebisi, kaip psichiatrines paslaugas teikiančias gydymo įstaigas pasiekė klausimynas, kuriame teiraujamasi, ar pacientams užtikrinama rūkymo erdvė.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Aurelijus Veryga stebisi, kaip psichiatrines paslaugas teikiančias gydymo įstaigas pasiekė klausimynas, kuriame teiraujamasi, ar pacientams užtikrinama rūkymo erdvė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 2, 2023, 10:44 AM

A. Veryga pabrėžia, kad rūkymo patalpos yra draudžiamos įstatymu, kas parodo klausimyną parengusios Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nekompetenciją. Ministerija pripažįsta parinkusi netikslią terminiją ir tikina šią klaidą ištaisysianti, tačiau neketina įspėti tokias erdves turinčių gydymo įstaigų, kad jos pažeidžia įstatymą.

„Kolegos psichiatrai pasidalino, neapsikentę tokiu klausimynu. Aišku, ten yra gerų dalykų – pacientų gerbūvio užtikrinimas pritaikant gydymo aplinką ir ją padarant labiau humaniška yra geras ketinimas, geras noras, bet klausimai apie tai, ar yra įrengtos rūkymo vietos, rodo, kad tie, kurie klausia, nelabai suvokia, ko jie klausia“, – Eltai komentavo savo „Facebook“ paskyroje pasidalintą klausimyną A. Veryga.

„Tai gal ir visą kitą klausimyną tada galima kvestionuoti, kiek jis yra profesionaliai parengtas? Nes jeigu klausiama, ar gydymo įstaiga pacientų gerovei užtikrinti imasi laužyti Lietuvos Respublikos įstatymą, kuris labai aiškiai, nedviprasmiškai neleidžia rūkyti niekam – nei pacientams, nei personalui ne tik, kad gydymo įstaigose, bet ir jų teritorijoje. Tai reiškia, kad žmonės, kurie to klausia, nežinau kokią jie čia mintį turi – ar siūlo nesilaikyti įstatymo, ar jų tiesiog nežino“, – kalbėjo buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Anot A. Verygos, psichiatrijos ligoninėse gydomi ir tie pacientai, kurie yra priklausomi nuo rūkymo, todėl klausti, ar psichiatrai užtikrina sąlygas, trukdančias gydymui, yra nekompetentinga.

Rūkymas yra priklausomybės liga, sutrikimas, kuris turi savo ligos kodą ir ji yra pačių psichiatrų diagnozuojama bei gydoma. Ir kai psichiatrų yra klausiama, ar jie sukuria sąlygas, kad pacientai galėtų tą priklausomybę išlaikyt, tai, švelniai tariant, keistai atrodo. Tai rodo tiesiog nesuvokimą, nekompetenciją ir labai sakyčiau gėdingą nekompetenciją iš ministerijos pusės“, – kritikavo Seimo narys.

Jis akcentavo, kad nors anksčiau gydymo įstaigose būdavo rūkymui skirtų patalpų, dabar jos yra draudžiamos įstatymu. Todėl ministerija turėtų rūpintis ne tuo, ar psichiatrijos ligoninėse yra rūkymo vietų, o finansiškai prisidėti prie gydymo terapijos, sako A. Veryga.

„Daug ko būdavo – pacientai būdavo vedžiojami parūkyti, nes manyta, kad rūkymas padeda nusiraminti. Bet rūkymas nenuima įtampos ir nerimo, jis pats ją kuria. Žmogus jaučia nerimą ir įtampą dėl to, kad jam trūksta nikotino. Dėl to turėtų būti kalbama ne apie kažkokius rūkymo kambarius, o apie tai, kad padėti gydymo įstaigoms įsigyti, pavyzdžiui, nikotino pakaitinę terapiją“, – pabrėžė parlamentaras.

Ministerija pripažįsta klaidą: klausimynas bus patikslintas

Ministerija teigia neskatinanti rūkymo ir tam skirtų erdvių kūrimo stacionarinėse psichiatrijos įstaigose, tačiau pažymi turinti informacijos, kad kai kuriose įstaigose tai yra praktikuojama.

„Ministerija turi informacijos, kad kai kuriose įstaigose tai yra praktikuojama. Tokie sprendimai gali būti motyvuojami tuo, kad metimas rūkyti / nikotino abstinencija yra papildomas stresą keliantis veiksnys, kuris aktyvaus psichiatrinio gydymo laikotarpiu, kai asmens psichikos būklė yra ūmi ar žymiai pablogėjusi, kai kada gali dar labiau pakenkti paciento sveikatai ir sutrikdyti gydymą“, – Eltai perduotame komentare rašo SAM.

Ministerijos teigimu, klausimas apie rūkymo vietas buvo įtrauktas tam, kad būtų įvertintas tokių erdvių paplitimo įstaigose mastas. Vis dėlto, SAM pripažįsta, kad pasirinkti terminai yra netikslūs, todėl klausimynas bus koreguojamas.

„Pripažįstame, kad parinkta antraštė yra netiksli ir rūkymo erdvių įrengimas nėra traktuotinas kaip pacientui draugiškos aplinkos dalis. Patikslintas klausimynas bus netrukus išsiųstas įstaigoms“, – sako ministerija.

Ministerija taip pat neketina kreiptis į gydymo įstaigas, kurios vis dar turi rūkymo erdves ir tokiu būdu pažeidžia įstatymą.

„Teisės aktai yra taikomi nepriklausomai ministerijos priminimų ar įspėjimų. Papildomai priminti ar įspėti psichiatrijos įstaigas šiuo metu nematome poreikio“, – teigia SAM.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 straipsnis nustato, kad rūkyti yra draudžiama visose švietimo, socialinių paslaugų įstaigose, kuriose teikiamos socialinės priežiūros ir (ar) socialinės globos paslaugos vaikams, sveikatos priežiūros įstaigose ir šių įstaigų teritorijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.