Medikai griebiasi už galvos: dažnas daro klaidą, kuri paguldo į ligoninės patalą

Daugelis Lietuvos gyventojų savo vaistinėlėse turi seniai nevartojamų ir nebereikalingų vaistų. Tokia situacija susidarė, nes dažnas pacientas nesilaiko gydytojų paskirto gydymo.

Daugelis Lietuvos gyventojų savo vaistinėlėse turi seniai nevartojamų ir nebereikalingų vaistų.<br>lrytas.lt montažas
Daugelis Lietuvos gyventojų savo vaistinėlėse turi seniai nevartojamų ir nebereikalingų vaistų.<br>lrytas.lt montažas
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabija Laubner Sakalauskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabija Laubner Sakalauskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-11-21 21:10, atnaujinta 2023-11-21 21:11

Lietuvos vaistinių asociacijos (LVA) užsakymu bendrovės „Sprinter“ atliktas tyrimas parodė, kad 55 proc. gyventojų įsigyja vaistų nenumatytiems atvejams, taip pat kelionėms. Kaupti medikamentus paskatino ir COVID-19 pandemija, kariniai konfliktai.

„Tačiau, iš tikrųjų, vienas iš atsakymų tikrai suneramino. Čia tikriausiai reikėtų atkreipti dėmesį, jog 4 iš 10 atsakė, kad jie nepabaigia vartoti vaistų, kuriuos jiems paskyrė gydytojas“, – pasakojo LVA pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Užsilieka mirusiųjų vaistai

Gydytojai pastebi, kad pacientai kaupia ne tik sau, bet ir artimiesiems kadaise išrašytus jau nebevartojamus vaistus.

„Būna tokių atvejų, kad netgi miršta jau giminaičiai, o jų vaistai lieka ir tai dažnai būna labai stiprūs vaistai, ar tai būtų širdies kraujagyslių sistemą veikiantys, ar tai būtų vaistai, kurie buvo skiriami onkologinei ligai pagydyti ar palengvinti jos simptomus“, – patirtimi dalinosi gydytoja toksikologė Gabija Laubner-Sakalauskienė.

Ji pabrėžia, kad reikėtų vartoti tik tuos vaistus, kuriuos išrašė gydytojas.

„Norėčiau papasakoti labai liūdną atvejį. Tai buvo situacija, kai vaikas važiavo paspirtuku, nusibrozdino kelį ir buvo žaizda. Jis grįžo namo ir jo artimieji užklijavo pleistrą ant tos žaizdos ir kitą rytą vaikas buvo rastas labai sunkioje būklėje.

Paaiškėjo, kad tas pleistras buvo jo mirusio giminaičio labai stiprūs nuskausminamieji vaistai, kurie buvo skirti onkologinei ligai gydyti“, – pasakojo G.Laubner-Sakalauskienė.

Surenka senus vaistus

Vaistininkai ragina senų, nebereikalingų vaistų neišmesti su bendromis atliekomis, o juos atnešti į bet kurią vaistinę. Tačiau ši schema tinka ne visam namų vaistinėlės turiniui.

„Ant pakuočių visada yra parašyta ar tai yra vaistas, – paaiškino vaistininkė Gabija Kruopytė. – Receptinius ir nereceptinius vaistus mes priimame. Tačiau maisto papildų, vitaminų, kosmetikos priemonių į vaistinę nereikėtų nešti. Taip pat raginame nenešti ir panaudotų švirkštų, termometrų, nes vaistinė kol kas galimybės priimti jų neturi.“

Vaistinių asociacijos pirmininkė teigia, kad tinkamai vartoti medikamentus galėtų padėti vaistininkai.

„Pavyzdžiui, vaistininkas turėtų galimybę paskambinti žmogui, pasikviesti pakalbėti, suteikti informacinę rūpybą ir paklausti,ar jis vartoja tuos vaistus, ar nepamiršo išgerti, ar tinkamai juos vartoja. Tai būtų vaistininko funkcija, šiuo metu mes Lietuvoj tokios neturime“, – sakė K.Nemaniūtė-Gagė.

Gydytojai primena, kad vartoti paskirtus vaistus reikėtų griežtai pagal gydytojo nurodymus ir patiems gydymo nenutraukti net jei pagerėja sveikata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.