Naktį sirgti negalima? Visą parą Lietuvoje dirba tik kelios vaistinės

Visoje Lietuvoje veikia šešios visą parą dirbančios vaistinės. Jei medikamentų prireikia naktį, o dirbančios vaistinės šalia nėra, tenka važiuoti į kitą miestą, kviestis greitosios medikus arba patiems vykti į ligoninę. Teigiama, jog tokiu būdu nebūtinu darbu yra apsunkinamas sveikatos įstaigų darbas.

Vaistinė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistinė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaistinė<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Vaistinė<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaistinė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaistinė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-11-13 21:13

Nors vasarą labai padaugėja žmonių Nidoje ir Palangoje, šiuose kurortuose naktį nusipirkti vaistų neįmanoma. Artimiausia visą parą veikianti vaistinė – Klaipėdoje.

Anot Palangoje kalbintų praeivių, vasarą nuolat dirbančios vaistinės pajūrio kurorte reikėtų.

„Nes čia vakarinis gyvenimas vyksta, atvažiuoja ir su vaikais“, – pastebėjo Basanavičiaus gatvėje sutikta moteris.

„Vasaros metu galbūt ir reikėtų, o žiemą ne. Kiek čia tų žmonių, mes apsirūpiname, vaistinių yra nemažai“, – svarstė kita palangiškė.

Duoda ir vaistą, ir patarimą

Kauno naktinės vaistinės vedėja Vilmantė Mostautienė pabrėžia, kad visą parą dirbanti vaistinė reikalinga kiekviename dideliame mieste.

„Mes dažnai būname pirmoji pagalba žmonėms. Tarkime, sukarščiavo vaikas, sutriko virškinimas. Tokios problemos, dėl kurių gal į priėmimą nevažiuosi, bet vaistų kaip ir reikia“, – paaiškino V.Mostautienė.

Kauno vaistinės vedėja naktimis sulaukia svečių iš Jonavos, Raseinių ir kitų aplinkinių miestų.

„Būna po darbo valandų žmonės tiesiog savo miesteliuose nespėja užsukti į vaistinę, o vaistukų reikia, tai irgi būna atvažiuoja pas mus“, – pastebi V.Mostautienė.

Visą parą veikiančioje Vilniaus vaistinėje per naktį apsilanko maždaug puššimtis žmonių, o šaltuoju metų laiku — dvigubai tiek, sako vaistinės vedėja.

Naktį į sostinės vaistinę žmonės kreipiasi ne tik norėdami vaistų — prireikia ir konsultacijos.

„Dažnai pasiskambina, pasikonsultuoja ir tada sprendžia, ar jiems važiuoti į polikliniką budinčią, ar į ligoninę, ar į vaistinę“, – sakė Vilniuje veikiančios naktinės vaistinės vedėja Laura Kairiūkštienė.

Belieka kviesti greitąją?

Panevėžyje visą parą dirbančios vaistinės nėra. Naktį sunegalavusiems panevėžiečiams belieka važiuoti į Šiaulių vaistinę. Tačiau Aukštaitijos sostinėje kalbinti žmonės sako, netikėtai prireikus vaistų, skambina į greitąją pagalbą.

„Aš manau, žmonės kreipiasi greitosios pagalbos paslaugų ir manau, kad gauna tą vaistuką, kurio reikia“, – sakė gatvėje kalbinta panevėžietė.

Vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė pabrėžia, kad kasmet į pensiją išeinančių vaistininkų nepakeičia nauji. Situaciją pablogino ir Seime naujai priimtas įstatymas.

„Farmokotechnikai, kurie seniau galėjo dirbti su nuotoline vaistininko priežiūra, šiuo metu taip dirbti nebegali. Išimtys padarytos tik kaimams ir miesteliams iki trijų tūkstančių gyventojų“, – pasakojo K.Nemaniūtė-Gagė.

„Liepos mėnesį užsidarė 34 vaistinės ir paskaičiavus per visas vaistines, vaistinių laikas sutrumpėjo 4500 valandų, kas yra beveik 70 vaistinių darbo laikas. Tai jeigu sudėtume šiuos skaičius, galėtu pasakyti, kad 100 vaistinių Lietuvoj užsidarė, tai kalbėti, kad vaistinė galėtų budėti per naktį tikrai yra labai sudėtinga“, – pridūrė K.Nemaniūtė-Gagė.

Anot jos, reikia reformų universitetuose ir kolegijose.

„Didinti finansavimą vaistininkų studijoms, kad kuo daugiau studentų rinktųsi šitas studijas ir kuo daugiau galėtų leisti sau jas studijuoti ir ateiti dirbti į vaistines“, – aiškino K.Nemanūtė-Gagė.

Lietuvoje veikia tik šešios visą parą dirbančios vaistinės: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje ir Jurbarke.

Vaistinių asociacijos pirmininkė atkreipia dėmesį, kad 150 šalies vaistinių nedirba ir sekmadieniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.