Sutaupyti vaistinėje įmanoma: specialistė dalinasi 5 patarimais

Remiantis atlikto visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis, viena dažniausių priežasčių, skatinančių gyventojus bent kartą per mėnesį apsilankyti konkrečioje vaistinėje, yra jos siūlomos nuolaidos ir specialūs pasiūlymai (taip teigia 40 proc. apklaustųjų). Daugelis gyventojų reikalingus vaistinius preparatus mielai renkasi įsigyti pigiau, todėl „Camelia“ vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė sutiko pasidalinti papildomais patarimais, kurie vaistams ar maisto papildams padės išleisti mažiau.

Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-29 10:00

Pavasarį vaistinių tinklo „Camelia“ užsakymu atlikta „Spinter Research“ reprezentatyvi gyventojų apklausa rodo, kad labiausiai gyventojus apsilankyti konkrečioje vaistinėje skatina specialūs pasiūlymai su vaistinės lojalumo kortele ar senjoro kortele (29 proc.). Ketvirtadalis respondentų atskleidė, jog juos apsilankyti vaistinėje skatina ten galiojančios „Laimės valandos“, o 23 proc. apklaustųjų vaistinę renkasi atsižvelgdami į ten siūlomus produktus su ypatingomis nuolaidomis.

Vaistininkė J. Aganauskaitė-Žukaitė sutiko pasidalinti patarimais, kurie ir be papildomų vaistinėje siūlomų nuolaidų gyventojams gali padėti sutaupyti.

1 patarimas: pasitikėkite vaistininku. Pasak vaistininkės J. Aganauskaitės-Žukaitės, vaistinėse daugelis klientų ieško vaistų ar maisto papildų, kuriuos jau yra kažkur matę ar apie juos girdėję. Nors tai ne visada yra blogai, tačiau vienas svarbiausių patarimų, padėsiančių sutaupyti, yra konsultacija su vaistininku, tiksliai nurodant negalavimų priežastis ar tikslus, dėl kurių norima įsigyti vieną ar kitą konkretų produktą.

Dažnai skirtingų gamintojų vaistų sudėtys yra vienodos, todėl pasitarus su vaistininku ir paprašius to paties poveikio produkto už mažesnę kainą, jūsų vaistinės krepšelio suma gali stipriai sumažėti.

2 patarimas: atkreipkite dėmesį į vaistų ar maisto papildų veikliąsias medžiagas. Kaip paaiškina vaistininkė J. Aganauskaitė-Žukaitė, gana dažnai pasitaiko, kad vaistinių klientai, siekdami sutaupyti, imasi klaidingos taktikos ir, nepaisydami vaistų ar maisto papildų sudėties, renkasi iš pirmo žvilgsnio pigesnį pasirinkimą. Vis dėlto, ši strategija gali ir nepasiteisinti dėl skirtinguose vaistuose ar maisto papilduose esančių veikliųjų medžiagų kiekių.

Skirtingi gamintojai veikliųjų medžiagų dozes vaistuose ar maisto papilduose nurodo skirtingai: vienoje tabletėje, keliose tabletėse ar net visoje pakuotėje. Dėl šios priežasties vienų vaistų ar maisto papildų jums prireiks vienos pakuotės, kitų – poros ar net kelių.

Tik tinkamai išanalizavus planuojamo įsigyti produkto sudėtį, veikliąsias medžiagas bei numatytas dozes – galėsite nuspręsti, kuris vaistų ar maisto papildų pasirinkimas yra palankesnis jūsų kišenei.

3 patarimas: reguliariai peržiūrėkite savo namų vaistinėlę. Mažesnę ar didesnę vaistinėlę galima rasti kiekvienuose namuose. Tačiau, kaip teigia J. Aganauskaitė-Žukaitė, tik maža dalis vaistinių klientų prisimena, kokių vaistų atsargas namuose jie iš tiesų turi, todėl tų pačių veikliųjų medžiagų vaistų dažnai įsigyja pakartotinai.

Pasitaiko, jog į vaistinę pasikonsultuoti užsuka lankytojai, kurie vaistininkui rodo bent kelias skirtingų gamintojų vaistų rūšis ir teiraujasi, kam šie vaistai skirti. Dažniausiai, tai yra tos pačios veikliosios medžiagos, skirtingų gamintojų, preparatai, kurių poveikis yra vienodas.

Tiems, kurie siekia ne tik sutaupyti, bet ir išvengti rizikos vartoti pasibaigusio galiojimo vaistinius preparatus, vaistininkė pataria periodiškai peržiūrėti savo namų vaistinėlę ir aiškiai žinoti, kokių vaistų jai trūksta ir kurių vaistų vartoti jau nebegalima.

4 patarimas: nesivadovaukite kaimynų rekomendacijomis. Nors kaimynų, draugų ar šeimos patarimai gali padėti susidoroti su įvairiais gyvenimo iššūkiais, tačiau kartais jų rekomendacijos gali ir pakenkti. Vaistininkės teigimu, gana dažnai gyventojai vaistinėse ieško jų pažįstamų rekomenduotų ir jiems padėjusių įveikti tam tikrus negalavimus preparatų.

Maža to, tokie vaistinių lankytojai rekomenduotiems vaistiniams preparatams yra pasirengę išleisti ir gana nemažą sumą pinigų. Vis dėlto, aplinkiniams tikę vaistai ar maisto papildai tik retais atvejais gali atitikti jūsų lūkesčius, todėl vaistininkė rekomenduoja tam nešvaistyti pinigų, o rinktis tik individualiai jums atrinktus ir paskirtus vaistus.

5 patarimas: neeksperimentuokite ir tiksliai vadovaukitės gydytojo ar vaistininko nurodymais. Vaistų ar maisto papildų vartojimas reikalauja disciplinos.

Anot vaistininkės J. Aganauskaitės-Žukaitės, dėl neteisingo vaistų ar maisto papildų vartojimo gyventojai dažnai nuogąstauja, jog vaistiniai preparatai jiems nepadeda. Po tokių nuogąstavimų seka ir veiksmai, kai gyventojai imasi iniciatyvos bei švaisto pinigus ieškodami paskirtų vaistų alternatyvų.

Vaistininkės teigimu, gana dažnai pasitaiko ir tokių situacijų, kuomet apie neatsakingą vaistų vartojimą (nesivadovavimą rekomendacijomis, savarankiškai mažinamas dozes) nėra pranešama gydytojui, kuris, manydamas, jog paskirti vaistai nepadeda spręsti tam tikrų problemų, pakartotinai skiria stipresnių veikliųjų medžiagų vaistus, kurie ne tik papildomai kainuoja, bet, svarbiausia, gali stipriai sutrikdyti žmogaus sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.