Vietoj ligoninės – bėglės gyvenimas: užkrečiama liga serganti moteris slapstosi nuo policijos

Teismas tuberkulioze sergančiai amerikietei 16 kartų nurodė, kad ji turi izoliuotis. Tačiau moteris sėdėti namuose nepanoro ir šių nutarčių nepaisė, o paskirtų vaistų nevartoja jau metus. Užkrečiama liga serganti Vašingtono valstijos gyventoja šiuo metu slapstosi nuo teisėsaugos.

Veido kaukė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Veido kaukė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tuberkuliozė<br>123rf nuotr.
Tuberkuliozė<br>123rf nuotr.
Tuberkulioze serganti moteris atsisakė izoliuotis namie<br>123rf nuotr.
Tuberkulioze serganti moteris atsisakė izoliuotis namie<br>123rf nuotr.
Ligoninė<br>D.Umbraso nuotr.
Ligoninė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 21, 2023, 8:59 PM

Tuberkuliozė praeityje buvo labai mirtina infekcija, tačiau dabar ją galima išgydyti antibiotikais. Tiesa, priklausomai nuo ligos sunkumo, vaistus reikia vartoti kasdien nuo šešių iki 12 mėnesių. Nebaigus paskirto gydymo kurso, ateityje ligą įveikti tampa tik sunkiau.

Tuberkuliozė gali plisti tarp žmonių, bet ne taip lengvai, kaip, pavyzdžiui, virusas, sukeliantis COVID-19. Tuberkulioze galima užsikrėsti praleidus ilgesnį laiką su užkrečiamu asmeniu uždaroje erdvėje. Dėl mažo sergamumo tuberkulioze, dauguma žmonių Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) nėra paskiepyti nuo šios ligos.

Atsisakymas gydyti tokią pavojingą ligą kaip tuberkuliozė ir izoliacijos nurodymų ignoravimas gali turėti teisinių pasekmių.

Gydymą pradėjo, bet nutraukė

2022 m. sausio 18 d. sveikatos departamentas paprašė priverstinai izoliuoti tuberkulioze užsikrėtusią moterį, pranešė „Tacoma News Tribune“. Remiantis vietinio laikraščio gautais teismo dokumentais, moteris pradėjo gydytis nuo tuberkuliozės, bet viso vaistų kurso nebaigė. Kadangi moteris atsisakė jai paskirto gydymo, kreiptasi pagalbos į teismą. Juk pacientė gali sukelti pavojų aplinkiniams žmonėms.

Teismas priėmė įsakymą, pagal kurį pacientė turi nustatytą laiką izoliuotis namuose ir bendradarbiauti atliekant tyrimus bei taikant gydymą.

„Tai mažiau ribojanti priemonė nei asmens įkalinimas; tačiau jei ji nėra veiksminga, gali būti prašoma taikyti griežtesnes priemones“, – rašoma paviešintoje teismo nutartyje.

Nepaisė teismo nurodymų

Reguliariai lankantis pacientės gyvenamojoje vietoje ir bendraujant su už jos gydymą atsakingais gydytojais, buvo nustatyta, kad ji: „Nepaisė teismo sprendimo, draudžiančio jai palikti savo namus, taip pat nesigydė ar neatliko tyrimų, siekiant nustatyti ligos eigą“, – teigiama teismo dokumentuose.

Dėl to vasario 24 d. ir kovo 24 d. buvo priimti dar du teismo įsakymai dėl priverstinės izoliacijos, pranešė vietinė žiniasklaida.

Prašyme atnaujinti šiuos įsakymus sveikatos apsaugos pareigūnai perspėjo, kad vieno paciento veiksmai gali kelti grėsmę visos bendruomenės sveikatai. Nesilaikant tuberkuliozės gydymo, gali išsivystyti antibiotikams atsparios bakterijos, kurias gydyti yra daug sunkiau, o užsikrėtusiems asmenims jos yra daug pavojingesnės.

Kaip rašo „Tacoma News Tribune“, kovą teismas paskyrė moterį atstovaujantį advokatą.

2022 m. balandžio 15 d. Sveikatos apsaugos skyrius pateikė dar vieną prašymą, kuriame teigiama, kad pacientė nesilaikė teismo sprendimo ir vėl paliko savo gyvenamąją vietą.

Įsakymą tęsti priverstinę izoliaciją teismas atnaujino balandžio 19 d., o vėliau – gegužės 17, birželio 28, liepos 27, rugpjūčio 25, rugsėjo 27, spalio 21, lapkričio 18 ir gruodžio 16 d.

„Dauguma žmonių, su kuriais susisiekiame, džiaugiasi gavę jiems reikalingą gydymą“, – 2023 m. sausio mėnesio pranešime spaudai sakė Takomos-Pirso apygardos sveikatos departamento Užkrečiamųjų ligų kontrolės direktorius Nigelas Turneris. – Kartais žmonės atsisako gydymo ir izoliacijos. Kai tai atsitinka, imamės veiksmų, kad padėtume apsaugoti bendruomenę.“

Pacientė pateko į automobilio avariją

2023 m. sausio 11 d. sveikatos apsaugos pareigūnai teismui pranešė, kad pacientė pateko į automobilio avariją. Kitą dieną ji apsilankė skubios pagalbos skyriuje, skųsdamasi krūtinės skausmais.

„Ji pranešė, kad buvo kito asmens vairuotos transporto priemonės keleivė. Šis prisipažinimas reiškia, kad ji nesiizoliavo“, – buvo rašoma sveikatos departamento kreipimesi į teismą. Nors įsakymas dėl izoliacijos jai leidžia palikti namus, siekiant gauti medicininę priežiūrą, kreipimesi teigiama, kad pacientė nepasakė greitosios medicinos pagalbos darbuotojams, jog ji serga aktyvia tuberkulioze, ir taip sukėlė jiems pavojų.

Pasak sveikatos departamento, rentgeno nuotraukos, padarytos jos vizito skubios pagalbos skyriuje metu, parodė, kad moters tuberkuliozė progresavo, o tai reiškia, kad ji nesilaikė gydymo. Negana to, jai atliktas COVID-19 testas taip pat buvo teigiamas – tai tik dar vienas įrodymas, kad ji palikdavo savo namus.

Paskyrė priverstinį gydymą

Po dar dviejų teismo nuosprendžių, paskelbtų sausio 20 ir vasario 24 d., teisėjas Philipas Sorensenas iš Pirso apygardos aukštesniojo teismo išdavė arešto orderį moteriai, kuri daugiau nei metus atsisakė gydytis nuo tuberkuliozės.

Tai reiškia, kad policijos pareigūnai turi teisę ją suimti ir pristatyti į įstaigą, kur ji bus gydoma nuo tuberkuliozės prieš jos valią.

Teismas reikalauja, kad moteris būtų uždaryta apygardos kalėjime arba alternatyvioje gydymo ir izoliavimo įstaigoje, kol bus pripažinta, kad ją yra saugu paleisti.

Teismo paskirta advokatė Sarah Tofflemire užsiminė, kad jos klientei gali prireikti teisėto globėjo, kuris padėtų jai suprasti, kas vyksta. Iš teismo dokumentų matyti, kad visuose procesuose moteris dalyvavo su vertėju. Nepaisant to, ji vis dar nepripažįsta savo sveikatos būklės.

„Ji pirmiausia pabrėžia ne proceso, kuriame ji atsidūrė svarbą, o tai, kad jai nepatinka, jog į jos namus siunčiami dokumentai“, – teigė S. Tofflemire. Pasak advokatės, moteris ne kartą grasino savižudybe dėl į jos namus pristatomų dokumentų, o teismo proceso metu ji kalbėjo nesuprantamai ir nerišliai.

Remiantis „NBC News“ gauta teismo medžiaga, balandį moterį sekęs pareigūnas pamatė ją įlipant į autobusą, važiavusį į vietinį kazino. Dėl nežinomų priežasčių, pareigūnas jos nesustabdė.

Moteris buvo pripažinta negerbianti teismo įsakymų, todėl ji turės būti gydoma prieš jos valią. Tačiau pareigūnai nesugebėjo nustatyti jos buvimo vietos.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.