Pranešė apie dar vieną naują COVID-19 atvejį, pasipiktino dėl netikslios informacijos Bendras užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 1951

2020 m. liepos 22 d. 08:39
Raimonda Mikučionytė, jp.lt
Dar papildyta
Kaip reikiant praėjusią savaitę išaugęs sergamumas COVID-19 liga šią savaitę vėl nuslūgo.
Daugiau nuotraukų (27)
Praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti du nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius išaugo iki 1951, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija. Tiesa, vakarop Panevėžio miesto savivaldybė socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad liepos 22 dienos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento duomenimis mieste patvirtinti 2 nauji COVID-19 ligos atvejai.
Nacionalinės visuomenės sveikatos centro (NVSC) Panevėžio departamento direktorius Eugenijus Vilčinskas naujienų portalui JP teigė, kad naujų užsikrėtimo atvejų komentuoti negali.
„Sveikatos apsaugos ministerija kol kas nepateikė tokių duomenų. Todėl nieko pasakyti negaliu“, – JP portalui teigė E. Vilčinskas.
Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 251 žmogus, 1607 – pasveiko, 105 asmenys yra izoliacijoje.
Nuo COVID-19 mirė 80 žmonių, dar 13 koronavirusu užsikrėtusiųjų mirė dėl kitų priežasčių.
Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 72 įvežtiniai atvejai.
Per praėjusią parą ištirti 3645 ėminiai, iš viso – 489 tūkst. 869.
Vienas iš dviejų naujų koronaviruso atvejų yra įvežtinis
Vilnius, liepos 22 d. (BNS). Vienas iš dviejų naujų per praėjusią parą patvirtintų koronaviruso atvejų yra įvežtinis iš Serbijos.
Centro duomenimis, susirgimas Vilniaus apskrityje nustatytas iš Serbijos į Lietuvą atvykusiam užsieniečiui.
„Nustatyta, kad asmuo į Lietuvą atvyko liepos 6 dieną. Turimais duomenimis, žmogus iš karto izoliavosi, todėl sąlytį turėjusių asmenų nenustatyta“, – rašoma NVSC pranešime.
Antrasis atvejis, anot visuomenės sveikatos priežiūros specialistų, nustatytas Panevėžio apskrityje.
„Pirmuosius koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus asmuo pajuto liepos 19 dieną. Nustatyti du namų aplinkoje sąlytį turėję asmenys. Šiuo metu užsikrėtimo aplinkybės aiškinamosis, epidemiologinis tyrimas tęsiamas“, – teigia NVSC.
Prekybos tinklas „Maxima“ antradienį pranešė atlikęs prevencinį 200 savo darbuotojų tyrimą dėl COVID-19. Iš jų dviem patvirtintas koronavirusas. Kaip BNS informavo NVSC atstovė Justina Petravičienė, vienas iš šių atvejų jau yra įtrauktas į oficialią statistiką, kitas – dar tik bus. „Apie vieną atvejį pranešėme dar savaitgalį, o kitą planuojame įtraukti artimiausiu metu. NVSC apie atvejus praneša, kai juos patvirtina specialistai, atlikę epidemiologinį vertinimą“, – teigė ji.
Ligoninėse dėl koronaviruso gydoma 19 žmonių
Lietuvos ligoninėse dėl koronaviruso šiuo metu gydoma 19 žmonių, du iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.
Apie tai BNS trečiadienį informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.
Centro teigimu, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma vienam asmeniui, su deguonies kaukėmis gydomi keturi žmonės.
Melaginga informacija
Beje, šiandien daugelį panevėžiečių suklaidino vakar dienos reportažas vienoje iš Lietuvos televizijų „Žinių“ laidoje.
Dėl vienos užsikrėtusios panevėžietės buvo paskelbta tikrovės neatitinkantis pranešimas. Televizija reportaže paskelbė, esą moteris dirba „Lietkabelio“ gamykloje.
Bendrovės „Lietkabelis“ generalinis direktorius Sigitas Gailiūnas pasipiktino melagingu pranešimu.
„Tai tikrai ne mūsų gamyklos darbuotoja. „Lietkabelyje“ nėra nė vieno užsikrėtusiojo COVID-19. Įmonės darbuotojai iškart suvokė, kad televizija paskleidė melagingą informaciją. Panikos nėra, tik nesmagu, kad skleidžiami tikrovės neatitinkantys pranešimai. Noriu pasakyti, kad nuo pandemijos pradžios – paskelbus karantiną – įmonėje iškart buvo imtasi saugumo priemonių. Darbuotojai aprūpinti apsauginėmis kaukėmis, dezinfekciniais skysčiais“, – portalui JP aiškino S. Gailiūnas ir teigė, kad tokie melagingi pranešimai ypatingai kenkia verslui.
Pirmadienį – du nauji koronaviruso atvejai
Antradienį pranešta vos apie du per parą nustatytus naujus COVID-19 infekcijos atvejus. Tiesa, vienas jų, diagnozuotas Kėdainių įmonės „Lifosa“ darbuotojui, užminė mįslę – ar galėjo šis darbuotojas užsikrėsti per daiktus?
Primename, kad praėjusią savaitę koronavirusas diagnozuotas vienam AB „Lifosa“ darbuotojui, dirbusiam tame pačiame sieros rūgšties ceche.
Tačiau paaiškėjo, kad antrasis darbuotojas su pirmuoju sąlyčio neturėjo. Į užsienį taip pat išvykęs nebuvo. Tad iškelta hipotezė, kad galbūt užkratas išplito per daiktus, nes paaiškėjo, kad abiejų susirgusių darbuotojų spintelės yra greta.
Antrasis atvejis, apie kurį pranešta antradienį – šeiminis. Asmuo susirgo po kontakto su sergančiais šeimos nariais, kuriems COVID-19 liga nustatyta liepos 12 dieną, grįžus iš Bulgarijos.
Tiria galimą korupciją, perkant COVID-19 reagentus
Nepaisant to, kad COVID-19 infekcija rimsta, skandalingų su infekcija susijusių naujienų netrūksta.
Antradienį Lietuvą apskriejo žinia apie galimą korupciją, perkant COVID-19 reagentus. Dėl to Specialiųjų tyrimų tarnyba sulaikė buvusį šalies vadovės Dalios Grybauskaitės patarėją teisės klausimais, pastaruoju metu vadovavusį Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijai (POLA).
Neoficialiomis žiniomis, Š.Narbutas įtariamas už tarpininkavimą, perkant reagentus, galėjęs gauti kyšį, kuris, kalbama, siekia 300 tūkst. eurų.
Aptarė pasiruošimą antrajai COVID-19 bangai
Antradienį posėdžiavo Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija, aptarusi pasiruošimą antrajai koronaviruso bangai ir apsirūpinimą asmens apsaugos bei dezinfekcijos priemonėmis per spalį vyksiančius Seimo rinkimus, taip pat dabartinės pandemijos situacijos valdymą.
Kaip sakė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, nors užsikrėtimo atvejų skaičius kasdien labai svyruoja, ekstremali situacija šalyje išlieka, o virusas dar niekur nepasitraukė.
Todėl Sveikatos apsaugos ministerija Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijai pristatė planą įrengti apsaugos priemonių sandėlį.
Pirks vakciną
Lietuva planuoja ir pirkti vakciną nuo koronavirusinės infekcijos.
Pranešama, kad Europos Sąjungos valstybės sutarė nekonkuruoti tarpusavyje dėl vakcinos nuo COVID-19 ligos. Deryboms su potencialiais gamintojais yra sukurta speciali tarpvalstybinė darbo grupė, kur savo atstovą yra delegavusi ir Lietuva.
Kol vyksta derybos su vakcinų kūrėjais, Lietuvos institucijos analizuoja, kiek vakcinų gali prireikti mūsų šaliai ir kaip valstybė jas galės kompensuoti.
Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija kartu su ekspertais kuria mechanizmą, kokiu būdu kaip įmanoma greičiau būtų galima vykdyti gyventojų skiepijimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.