Dvimetis vos neužduso dėl paprastos priežasties: taip gali nutikti bet kam

Kukurūzų spragėsiai – puikus pasirinkimas filmo peržiūrai. Šeima iš Parkerio, Kolorado, JAV, būtent šį užkandį nutarė pasigaminti ramiam vakarui prie filmo „Ponia Doubtfire“.

Vaiką gali pražudyti net ir nekaltas užkandis.<br>123rf nuotr.
Vaiką gali pražudyti net ir nekaltas užkandis.<br>123rf nuotr.
Aspiracija – tai kokios nors medžiagos patekimas į kvėpavimo takus, kurios neįmanoma pašalinti natūraliu būdu.<br> 123rf nuotr.
Aspiracija – tai kokios nors medžiagos patekimas į kvėpavimo takus, kurios neįmanoma pašalinti natūraliu būdu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2019, 7:20 PM

Įpusėjus valgyti spragėsius, mama pamatė, kad jų dvejų metų sūnus Nashas paspringo. Jo tėvas jau norėjo imtis veiksmų, bet berniukas pradėjo normaliai kvėpuoti. Vaikas tvirtino, kad jam viskas gerai, ir jo tėvai manė, kad sūnui pavyko nuryti spragėsį.

Šeima tęsė filmo peržiūrą; jie manė, kad nieko bloga nenutiko. Tačiau po kelių valandų Nashas pradėjo kosėti. Jo motina Nicole Goddard manė, kad tai viruso, kuriuo neseniai užsikrėtė šeima, simptomas. Ji, kaip įprasta, nunešė Nashą į lovą, net nenumanydama apie kitos dienos įvykį.

Kitą dieną tėvas Jake'as Goddardas išvyko į trijų dienų verslo kelionę. Tą vakarą Nashas pradėjo karščiuoti. Temperatūra pakilo iki 40 laipsnių Celsijaus. N.Goddard prieš miegą davė jam vaistų. 

„Stebėjau jo pilvą ir jis kvėpavo tikrai sunkiai. Galvojau: "Viskas, nebegaliu ilgiau delsti“, – prisiminė mama.

N.Goddard nuskubėjo su sūnumi į Greitosios pagalbos skyrių. Medikai rado jo plaučiuose įstrigusių kukurūzų sragėsių. Kukurūzų spragėsiai sukėlė uždegimą, kairiajame plautyje pradėjo vystytis pneumonija. Jie nusiuntė berniuką tiesiai į operacinę, jos metu buvo pašalinti šeši kukurūzų spragėsiai. Laimei, J.Goddardas galėjo atšaukti suplanuotą kelionę ir atvykti palaikyti sūnaus.

Uždegimas buvo toks didelis, kad gydytojas paskyrė dar vieną operaciją po trijų dienų. Jos metu jis pašalino paskutinį kukurūzų spragėsį.

Nasho tėvai nežinojo, kad jaunesniems nei 5 metų vaikams gresia didesnė tikimybė užspringti. O Nicole pasiryžo įspėti kitus tėvus apie šį įvykį socialiniame tinkle. Jos istorija tapo labai populiari.

„Mes žinojome, kad reikia būti atsargiems ir atidžiai stebėti vaiką, kai jis valgo vynuoges, bet mes nemanėme, kad tas pats galioja ir kukurūzų spragėsiams“, – sakė G.Doubtfire'as. 

Kas yra aspiracija ir aspiracinė pneumonija?

Aspiracija – tai kokios nors medžiagos patekimas į kvėpavimo takus, kurios neįmanoma pašalinti natūraliu būdu. Šios medžiagos gali būti maistas, skysčiai, vėmalai ar gleivės. Aspiracinė pneumonija pasireiškia, kai dėl įkvepiamų medžiagų atsiranda infekcija. Vaikai ir suaugusieji, kuriems sunku ryti, dažnai susiduria su šia problema. 

Įprasta, kad žmonės ima spingti, kalbėdami ar juokdamiesi, kai jie valgo. Tai nėra pavojinga, nebent nepavyksta kosint išstumti svetimkūnio.

Po springimo gali pakilti temperatūra, atsirasti kvėpavimo sutrikimų. 

Uždusimo pavojų jaunesniems nei ketverių metų vaikams kelia ne tik dešrainiai ir vynuogės. Į sąrašą įtraukti:

  • riešutai ir sėklos;
  • mėsos ar sūrio gabaliukai;
  • kieti ar lipnūs saldainiai;
  • žemės riešutų sviesto gabaliukai;
  • žalių daržovių gabaliukai;
  • kramtomoji guma;
  • kukurūzų spragėsiai.

Aspiracinės pneumonijos gydymas

Ši liga diagnozuojama atliekant krūtinės ląstos rentgenogramą. Ji gydoma antibiotikais, kurie padeda organizmui kovoti su infekcija, kurią sukelia svetimkūniai. 

Paprastai nuo pneumonijos pasveikstama per kelias savaites. 

Jei užspringus kosulys nedingsta, vertėtų kreiptis į medikus. Greita diagnozė gali turėti įtakos gydymo sėkmei ir greitesniam pasveikimui.

Greitos N.Goddard reakcijos dėka, Nashas pasveiko ir greit grįžo namo pas savo tėvus ir seseris Ashlee (9 m.) Ir Regan (7 m.).

„Noriu padėkoti visiems, kurie padėjo – nesvarbu, ar prižiūrėdavo mūsų dukras, ar išvesdavo šunį. Jūsų palaikymas mums labai daug reiškė. Savo gyvenime turime labai daug ypatingų žmonių“, – savo pranešime socialiniame tinkle sakė N.Goddard.

Įrašas buvo pasidalytas daugiau nei 144 tūkstančius kartų.

Parengta pagal theheartysoul.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų