Po maisto skandalų parodė, ką siūlys mokyklose: pirmieji vertino patys mokiniai

2018 m. lapkričio 16 d. 16:13
Po daug visuomenės aistrų sukėlusio Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bandymo moksleiviams pradėti tiekti sveikesnį maistą pagaliau buvo pristatytas specialiai mokykloms parengtas valgiaraštis.
Daugiau nuotraukų (39)
Jį sukūrė profesionalūs virtuvės šefai, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) nariai, o pirmaisiais valgiaraščio vertintojais tapo Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos skirtingų klasių – nuo pirmos iki aštuntos – moksleiviai. 
Penktadienį jiems buvo pristatyta dalis naujųjų patiekalų: penkias sriubas, šešis pagrindinius patiekalus ir garnyrus bei penkis desertus ir paprašyta juos įvertinti balais nuo 1 iki 5.
Vaikai ragavo vištienos sultinį su viso grūdo makaronais ir žalumynais; trintą brokolių sriubą su moliūgų sėklomis; jautienos sultinį su daržovėmis; tirštą žirnių sriubą bei morkų sriubą su kokosų pienu ir imbieru.
Taip pat moksleiviai vertino šiuos pagrindinius patiekalus: viso grūdo makaronus su vištiena ir sūriu; pomidorų, avinžirnių ir jautienos troškinį; menkę su ryžiais ir daržovėmis; jautienos ir kiaulienos maltinukus; varškėčius su trintomis uogomis ir natūraliu jogurtu bei kakavinius pilno grūdo miltų blynus.
Desertui buvo patiekti ispaninio šalavijo (čija) pudingas, braškinis glotnutis, burokėlių pyragas, saulėgrąžų chalva ir sausainiai.
Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad iš sriubų labiausiai moksleiviams patiko jautienos ir daržovių sultinys, gavęs 151 balą, o prasčiausiai buvo įvertinta morkų sriuba, surinkusi vos 78 balus.
Iš pagrindinių patiekalų daugiausia simpatijų pelnė varškėčiai su trintomis uogomis (144 balai) ir jautienos troškinys su pomidorais (141 balas), tuo metu viso grūdo makaronai su vištiena surinko tik 98 balus. 
Iš desertų moksleivius labiausiai sužavėjo saulėgrąžų chalva, surinkusi 166 balus ir tik vienu balu mažiau gavęs braškinis glotnutis. O štai ispaninio šalavijo pudingui skirti 98 balai.
Vaikai ne tik įvertino balais jiems patiektus patiekalus, bet ir prirašė savo komentarus bei pastabas, į kurias žadama atsižvelgti tobulinant meniu.
Bendradarbiavimo sutartį su LRVVKA dėl naujojo meniu moksleiviams kūrimo SAM pasirašė šių metų balandį. Valgiaraštis buvo kuriamas kelis mėnesius, atsižvelgiant į tai, kad jis atitiktų sveikos mitybos principus ir SAM vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą.
Viena iš valgiaraščio kūrėjų LRVVKA atstovė Aida Matulevičiūtė portalui lrytas.lt pasakojo, kad kuriant valgiaraštį stengtąsi į jį įtraukti kuo įvairesnius patiekalus. Pavyzdžiui, sriubos buvo ir su mėsa, ir be mėsos, ir trintos, ir netrintos, kad būtų visa jų amplitudė.
 „Visus receptus kūrėme taip, lyg gamintume savo šeimos nariams. Tikslas, kad Lietuvos vaikai maitintųsi sveikiau yra išties labai sveikintinas. Ir jeigu mes galime įnešti savo indėlį, mielai prie to prisidedame“, - sakė A.Matulevičiūtė.
Desertai buvo ir paprasti, kurie galėtų būti ir kasdien duodami vaikams, ir sotesni, tinkantys bufetams.
Pagrindinius patiekalus pasistengta kurti tokius, kad jie patiktų vaikams, bet kartu būtų sveikesni. Taigi, pavyzdžiui, makaronai parinkti iš pilno grūdo miltų, kakaviniams blynams taip pat panaudoti pilno grūdo miltai. Šie blynai, beje, buvo iškepti orkaitėje, o ne riebaluose.
Varškėčius irgi stegtąsi gaminti kuo sveikesnius, naudojant sveiatai palankesnę varškę, pažymėtą „Rakto skylutės“ ženklu.
Vaikams buvo pasiūlyta įvertinti ir jautienos troškinį, žuvį. Pastarojo patiekalo sukūrimas, anot pašnekovės, tapo šiokiu tokiu iššūkiu.
„Žinote, vaikams su žuvimi yra sudėtinga, todėl stengėmės ją ruošti maksimaliai taip, kad vaikai ją norėtų valgyti. Tikiuosi, kad patiko“, – vylėsi A.Matulevičiūtė dar iki rezultatų paskelbimo. Vėliau paaiškėjo, kad žuvis surinko 126 moksleivių balus.
Kuriant naująjį meniu taip pat bus bandyta paneigti mitą, kad vaikai šios daržovės nevalgo. Virtuvės šefai pabandys vaikams pasiūlyti įdarytos paprikos.
Tai – tik dalis patiekalų, kuriuos žadama patiekti moksleiviams. Jų bus sukurta ir daugiau.
„Kurdami patiekalus atsižvelgėme į viską: kad jie būtų mėgiami vaikų ir jiems įdomūs, kad būtų įmanoma juos pagaminti už normalią savikainą, kad atitiktų elementariausius sveikos mitybos principus ir būtų pagaminti iš kokybiškų produktų, kad būtų skanu, pakankamai išvaizdu ir, kad būtų galima tai gaminti masiškai, nes tai irgi yra svarbus dalykas.
Egzistuoja natūralūs sveikos mitybos principai, pavyzdžiui, maistas turi būti negruzdintas, pilno grūdo, kuo mažiau naudojama riebalų – visi šie dalykai šiame valgiaraštyje yra“, – patikino A.Matulevičiūtė.
Pasidomėjus, ar tokius patiekalus sugebės pagaminti ir paprasti mokyklų virėjai, pašnekovė sakė, kad galbūt nereikėtų tikėtis, jog tai pavyks iš pirmo karto. Bet esą visada galima pasikonsultuoti.
A.Matulevičiūtė mano, kad mokyklų virėjams išmokti gaminti sveikesnius patiekalus, taip pat tokius, kurie tiktų ir alergiškiems vaikams, nebus sudėtinga.
„Tai tikrai nėra sudėtinga ir bet kuris virėjas, kuris gamina vaikams, tikrai gali tai pagaminti“, – neabejojo virtuvės šefė. 
Tai buvo tik tarpinis mokslevių valgiaraščio pristatymas. Galutinį meniu, kuris, atsižvelgus į J.Basanavičiaus progimnazijos mokinių pastabas, bus išgrynintas, visuomenei planuojama pristatyti ateinančiais metais.
 
Pasak SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėjo Almanto Kranausko, naujieji valgiaraščiai yra didelis žingsnis siekiant sveikesnės vaikų mitybos, ugdant jų supratimą apie sveikatai palankų maistą ir jau visai netrukus šalies mokyklos galės šiuos valgiaraščius naudoti visiškai nemokamai.
„Šiais metais buvo atnaujintas vaikų mitybos tvarkos aprašas, kuriuo siekiama, kad mažiausiems visuomenės nariams būtų tiekiamas kuo sveikesnis ir kokybiškesnis maistas. Tačiau kai kurioms mokykloms nėra lengva prisitaikyti prie naujovių, tad džiaugiamės, kad Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovai neliko abejingi ir parengė naujuosius valgiaraščius“, – komentavo A.Kranauskas.
J.Basanavičiaus progimanzijos direktorė Jurgita Nemanienė džiaugėsi, kad būtent šios mokyklos moksleiviai galėjo pirmieji išbandyti patiekalus, kurie netrukus bus gaminami ir kitose šalies mokyklose. 
„Labai svarbu, kad galime prisidėti prie prasmingo projekto, kuris padės vaikams maitintis sveikiau“, – sakė J.Nemanienė.
Primename, kad siekiant, kad vaikų maitinimas būtų kuo kokybiškesnis, dar šiais metais restoranų šefai apmokys ne mažiau kaip 60 švietimo įstaigų virėjų.
Nuo kitų metų prasidės programinis virėjų mokymas Europos Sąjungos (ES) lėšomis sveikatos netolygumų turinčiuose savivaldybėse. Kartu sveikos mitybos ir sveikatai palankaus maisto gaminimo bus apmokyti visuomenės sveikatos biurų darbuotojai, mokinių tėvai ir savivaldybių už maitinimų konkursus atsakingi darbuotojai.
Kaip numatyta SAM ir Švietimo ir mokslo ministerijos susitarime, šiais patiekalais visos to pageidaujančios mokyklos galės keisti dabar naudojamus patiekalus be derinimo su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, o patiekalų receptus rasti galės SAM interneto svetainėje www.sam.lt.
mokinių maitinimasmeniu^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.