Tai sužinoję gerai pagalvosite, ar verta džiovinti rankas elektriniu džiovintuvu

Prieš rinkdamiesi viešajame tualete nusivalyti rankas popieriniu rankšluosčiu ar nusidžiovinti elektriniu rankų džiovinimo aparatu, gerai pagalvokite. 2014-aisiais metais Anglijos Lidso universiteto mokslininkai atskleidė nerimą keliančią tiesą, kad viešuosiuose tualetuose esantys rankų džiovintuvai nėra higieniški.

 Prieš rinkdamiesi viešajame tualete nusivalyti rankas popieriniu rankšluosčiu ar nusidžiovinti elektriniu rankų džiovinimo aparatu, gerai pagalvokite.<br> 123rf nuotr.
 Prieš rinkdamiesi viešajame tualete nusivalyti rankas popieriniu rankšluosčiu ar nusidžiovinti elektriniu rankų džiovinimo aparatu, gerai pagalvokite.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2018, 11:18 AM

Jie nustatė, kad šie sparčiai populiarėjantys prietaisai paskleidžia didelį kiekį bakterijų į orą, kurios nusėda ant įvairiausių paviršių. Dėl šios priežasties tikėtina, kad išeisite iš tualeto kartu su kitų žmonių mikrobais.

Laboratorinių tyrimų metu tyrėjai atskleidė, kad rankų džiovintuvai į orą paskleidžia 27 kartus daugiau bakterijų nei popieriniai rankšluosčiai, o šie mikrobai ore išbūna maždaug 15 minučių.

Taigi, mokslininkai grįžta su dar daugiau įrodymų, kad rankų džiovintuvai nėra pats patikimiausias ir tinkamiausias prietaisas rankos nusausinti.

Kaip rašoma „Journal of Hospital Infection“ žurnale, profesorius Markas Wilcoxas ir jo kolegos nusprendė ištirti, kaip rankų džiovinimo metodai daro įtaką bakterijų plitimui ligoninių vonios kambariuose. Tai labai rimta problema, nes tokiose vietose yra daug rimtų ir antibiotikams atsparių infekcijų.

Tyrimas buvo atliekamas 3 miestų ligoninėse – Lidse, Paryžiuje ir Udinėje. Jis truko 12 savaičių.

Kiekvienoje vietoje buvo atrinkti du tualetai, kuriais naudojosi pacientai, personalas ir lankytojai. Kiekviename jų buvo tik arba rankų džiovintuvas, arba popieriniai rankšluosčiai, rašo iflscience.com.

Kasdien keturias savaites buvo imami oro mėginiai ir įvairių paviršių tepinėliai. Tada po dviejų savaičių pertraukos kiekviename tualete buvo galima rinktis rankas nusausinti naudojant džiovintuvą ar popierinį rankšluostį. Tada visas tyrimo procesas buvo pakartojamas.

Mėginių pavyzdžiai padėjo nustatyti, kad bakterijų kiekis ore ir ant paviršių buvo beveik toks pat didelis, kai tualetuose buvo naudojamasi rankų džiovintuvais. Dramatiškiausias skirtumas buvo tarp rankų džiovintuvo ir popierinių rankšluosčių laikiklio paviršių. Udinėje rankų džiovintuvas buvo padengtas 100 kartų daugiau bakterijų, Paryžiuje 33 kartais, o Lidse 22 kartais.

„Dėl šių priežasčių mes manome, kad elektriniai rankų džiovinimo aparatai nėra tinkami ligoninėms ir infekcijų kontrolė turi būti sustiprinta“, – pabrėžė M.Wilcoxas.

Remiantis ankstesniu tyrimu, Prancūzijos sveikatos apsaugos priežiūros specialistai neseniai atnaujino gaires, norėdami padrąsinti klinikose naudoti rankų džiovinimo aparatus. Šiuo metu Jungtinės Karalystės ligoninėse draudžiama naudoti tokius aparatus, grindžiat triukšmo motyvu, o Amerikoje jokių apribojimų nėra.

„Didžiausia problema iškyla tada, kai žmonės nežino, kaip tinkamai plauti rankas. Be to, nuo džiovintuvo dizaino ir kokioje vietoje jis yra, priklauso ir kitų vonios kambario paviršių užterštumas.

Popieriniai rankšlusočiai sugeria tik vandenį, o mikrobai lieka ant rankų, tačiau kryžminės taršos galimybės yra kur kas mažesnės“, – paaiškino profesorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.