Riebalų kaupimasis kepenyse yra vienas iš pagrindinių gėrimo pavojų ir gali sukelti kepenų ligas. Bandant išsiaiškinti, kurie alaus ingredientai turi daugiausiai įtakos žmonių sveikatai mokslininkai vykdė bandymus šerdami peles alumi su apyniais, alumi be apynių, arba grynu etanoliu.
Praėjus dvylikai valandų po pelių šėrimo buvo tiriamos gyvūnų kepenys. Mokslininkai išsiaiškino, kad tie gyvūnai, kurie gavo etanolio arba alaus, kuriame buvo nedaug apynių, turėjo panašų riebalų kiekį kepenyse, o tie, kuriuos reguliariai šėrė alumi su apyniais, turėjo daug mažiau riebalų.
Publikacijoje žurnale „Alkoholis ir Alkoholizmas“ mokslininkai pateikia išvadą, kad apyniai kepenis apsaugo nuo riebalų kaupimosi ir tai iš dalies paaiškina, kodėl alus linkęs sukelti mažiau sveikatos negalavimų, nei kiti alkoholiniai gėrimai. Be to, jie pastebėjo, kad pelių, kurias reguliariai šėrė alumi, kepenys patyrė mažiau žalos dėl proceso, vadinamo oksidaciniu streso poveikiu, pabrėždami, kad apyniai gali turėti antioksidacinį poveikį.
Nors mokslininkai nėra visiškai tikri, kad apyniai suderinami su antioksidacine apsauga, bet jie ištyrė, kad fermento, vadinamo indukuojamąją azoto oksido sinteze (inducible nitric oxide synthase, iAOS), kiekiai buvo mažesni alumi maitinamų pelių kepenyse, nei šeriamų etanoliu arba alumi be apynių. Todėl jie daro prielaidą, kad fermentas iAOS daro teigiamą poveikį kepenims.
Oksidacinis stresas gali sukelti neurodegeneracines ligas, pavyzdžiui, Parkinsono ir Alzheimerio ligas, genų mutacijas, vėžį, širdies ir kraujagyslių sutrikimus, aterosklerozę bei širdies nepakankamumą, tad apyniuose esantis antioksidantas atlieka labai teigiamą reikšmę.
Žinoma, alkoholis yra alkoholis – visais atvejais jis turi daugiau žalos nei naudos, o antioksidantų galima gauti iš kur kas sveikesnių produktų.