Po vakarėlio nebepabudo: mirties vos išvengė ir 16-os lietuvis

2016 m. rugpjūčio 24 d. 07:24
Devyniolikmetis Connoras Ekhardtas gyveno gyvenimą, apie kurį kiti galėjo tik pasvajoti. Vaikinas buvo aktyvus sportininkas, turėjo daugybę draugų, mylinčią šeimą: tėvus bei dvi seseris, su kuriomis praleisdavo daugybę laiko. Atrodė, jog visas pasaulis jam po kojomis.
Daugiau nuotraukų (7)
Deja, viskas sugriuvo. Užteko tik kartą suklysti ir vakarėlio metu įtraukti mirtino dūmo – šalutinį poveikį turinčio narkotiko, vadinamo „spice“ (liet. „prieskoniai“). Norėjęs pasilinksminti vaikinas nesitikėjo, kad tai bus jo gyvybę nusinešiantis sprendimas.
Po vakarėlio Connorą ištiko koma. Deja, vaikino būklė blogėjo itin sparčiai ir vos po keturių dienų medikai paskelbė apie smegenų mirtį. Gedintys tėvai nusprendė išjungti gyvybę palaikančius aparatus ir atsisveikinti su sūnumi.
Po laidotuvių jie stojo į aršią kovą už tai, kad spalvotuose pakeliuose parduodami narkotikai būtų uždrausti visose JAV valstijose. Taip pat visa tai jie fiksavo nuotraukose, kuriomis dalijosi „Facebook“ paskyroje. Tokiu būdu vaikino tėvai siekė atkreipti kitų žmonių dėmesį į tai, kas vyksta tarp paauglių ir jaunų žmonių.
Deja, ši kova nėra tokia paprasta, nes narkotinių medžiagų gamintojai vis randa būdų apeiti įstatymus ir tokiu būdu išvengti baudžiamosios atsakomybės.
Be to, nors daugelyje kitų pasaulio valstybių šis narkotikas yra uždraustas, jaunimo jis vis dar priskiriamas prie „lengvų“ ir „nepavojingų“ narkotinių medžiagų grupės.
Kas tie „spice“ narkotikai?
Sintetinė marihuana – žmogaus sukurtas itin nuodingas narkotikas, žinomas „spice“, „K2“, „Marley“, „Skunk“ ir kitais pavadinimais. Tai ypač nuodinga medžiaga, sukelianti tiek psichologinį, tiek fizinį poveikį, tarp jų ir traukulius, padažnėjusį širdies ritmą, širdies smūgį, smegenų tinimą bei mirtį.
Šios narkotinės medžiagos yra platinamos įvairiausiomis formomis, tarp jų ir kaip chemikalais nupurkštos žolelės, elektroninių cigarečių skysčiai, smilkalai ar potpourri indeliai. Niekas tiksliai nežino, kokia iš tikrųjų yra jų sudėtis ar kiek ir kokių chemikalų į jas pridėta.
Vis dažniau spaudoje bei televizijoje pasirodančios žinutės skelbia rimtą pavojų. Jose pasakojamos narkotinių medžiagų pavartojusių žmonių istorijos. Kai kurie iš jų buvo ilgam laikui paguldyti į ligoninę, o kitiems pasisekė gerokai mažiau – dėl akimirkos malonumo jiems teko sumokėti gyvybe.
Manoma, kad didžioji dalis šių cheminių narkotikų yra atvežami iš Artimųjų Rytų ar Kinijos. Taip pat jie gali būti gaminami ir namų sąlygomis.
Net apie 17 proc. JAV paauglių pripažįsta bent kartą bandę sintetinių narkotinių medžiagų, kurias susekti ypač sunku, nes įprasti narkotikų testai jų neparodo.
„Spice“ praėjusiais metais pasiekė ir Lietuvą. Keli įtraukti iš kvaišalų dūmai su, kaip spėjama, žiurknuodžiais šešiolikmečiam lietuviui tris kartus sukėlė klinikinę mirtį. Tik per stebuklą sostinės medikams pavyko jį išgelbėti. Daugiau informacijos apie šį atvejį – nuorodoje žemiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.