Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad panašūs žarnyno infekcijos protrūkiai Europos šalyse yra registruojami kasmet. Todėl norint išvengti užsikrėtimo per maistą plintančiais virusais, patartina šaldytas uogas vartoti pakaitintas. Ypač tai svarbu mažiems vaikams ir pagyvenusiems asmenims, kurių imuninė sistema susilpnėjusi.
Norovirusų sukelta infekcija – tai ūminė žarnyno infekcija, pasireiškianti pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmu, bendru negalavimu, nedideliu karščiavimu. Ši liga dar kitaip vadinama suaugusiųjų virusiniu gastroenteritu, epideminiu virusiniu gastroenteritu, virusine diarėja, žiemos vėmimo liga.
Norovirusai yra labai patogeniški, nuo kelių iki 100 viruso dalelių gali sukelti ligą, priklausomai nuo organizmo imlumo. Norovirusai paprastai plinta per užterštą maistą bei geriamąjį vandenį. Užsikrečiama ir nuo tiesioginio sąlyčio su ligoniu.
Norovirusinės infekcijos profilaktikai specifinių priemonių nėra. Profilaktika grindžiama rankų higiena, saugiu maistu ir vandeniu.