Atlikto epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad infekcijos
šaltinis buvo šerniena, kuri prieš vartojimą dėl trichinelių
tirta nebuvo. Visi asmenys, vartoję maistui šernienos, nukreipti
konsultacijai į asmens sveikatos priežiūros įstaigas.
Šiais metais tai jau antrasis trichineliozės protrūkis, kai
žmonės užsikrečia valgydami infekuotą šernieną. ULAC įspėja,
kad žmonės maistui turi vartoti tik veterinarijos specialistų
patikrintą kiaulieną, šernieną ar kitą žvėrieną. Tik gavus
neigiamą atsakymą galima vartoti mėsą maistui. Jeigu skerdienoje
randama nors viena trichinelės lerva, skerdiena turi būti
sunaikinama.
Trichineliozė – ūmi žmonių ir gyvūnų parazitinė liga,
kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmogus
užsikrečia valgydamas kiaulieną, šernieną arba kitokią
žvėrieną, kurioje yra gyvybingų trichinelių lervų.
Ligos klinika gali būti labai įvairi – tai lemia į organizmą
pakliuvusių trichinelių kiekis bei žmogaus individualus jautrumas
infekcijai. Ligos požymiai dažniausiai išryškėja parėjus 2-3
savaitėms nuo užsikrėtimo. Trichineliozė žmonėms pasireiškia
silpnumu, pykinimu, aukšta temperatūra, veido, akių vokų
pabrinkimu, raumenų bei sąnarių skausmais.
Židinių epidemiologinių tyrimų analizė rodo, kad žmonių
trichineliozė Lietuvoje plinta per infekuotą trichinelėmis
kiaulieną ir šernieną. ULAC duomenimis, per penkerius metus iš
viso buvo užregistruoti 187 žmonių trichineliozės atvejai, iš jų
– 5 pavieniai atvejai ir 19 protrūkių.