Šios iš Rytų Azijos atvežtos vasaros uogos yra ne tik gražios, skanios ir sultingos.
Nustatyta, kad vyšnios saugo nuo raukšlių ir organizmo senėjimo.
Veikia kaip aspirinas
Kaip ir visose raudonose, mėlynose uogose ir vaisiuose, vyšniose yra antocianidino – ši medžiaga yra stiprus antioksidantas, saugantis nuo laisvųjų radikalų susidarymo.
Amerikiečiai mitybos specialistai nustatė, kad kas rytą 45 vyšnias suvalgę žmonės mažiau skundėsi sąnarių ir kitais skausmais. Todėl manoma, kad jose esantis antocianidinas veikia panašiai kaip aspirinas.
Kiek širdis geidžia
Be šios medžiagos, vyšniose yra karotino, vitaminų C, B, PP, geležies, kalio, magnio, pektino, kitų mikroelementų.
Šios uogos gerina apetitą, mažina mažakraujystę, šiek tiek slopina vidurių užkietėjimą, saugo nuo sąnarių uždegimo, o vyšnių sultys padeda atsikosėti.
Kadangi uogose mažai cukraus, jų galima valgyti ir sergantiesiems diabetu.
100 gramų vyšnių yra tik 38 kalorijos, nes 86 proc. uogų sudaro vanduo.
Taip pat jose gausu maistinių skaidulų, kurios pagreitina maisto judėjimą žarnynu, kartu sutrumpina vėžį sukeliančių medžiagų poveikio žarnyno sienelėms laiką.
Kaukė saugo nuo raukšlių
Vyšnias galima ne tik valgyti, bet ir naudoti kaip kosmetikos priemonę.
Vyšniose esantys polifenoliai ir mineralinės medžiagos šalina laisvuosius radikalus, oda atsigauna, tampa lygi ir skaisti, o vyšnių kaukė – puiki priemonė nuo raukšlių.
Kaip pasigaminti odą atjauninančią vyšnių kaukę?
Maišikliu suplakite arba sutrinkite 150 gramų prinokusių vyšnių be kauliukų. Į gautą tyrę įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus. Užtepkite ant veido, palaikykite 10-15 minučių ir nuplaukite šaltu vandeniu.