Kūdikio sveikata pasirūpinkite dar prieš jį pradėdami

2014 m. birželio 13 d. 16:41
lrytas.lt
Norite užauginti sveiką vaiką? Domėkitės tuo, ką valgote. Didžiosios Britanijos mitybos guru Patrickas Holfordas teigia, kad žmogaus sveikata prasideda įsčiose ar netgi dar anksčiau – tėvams dar tik ruošiantis pradėti kūdikį.
Daugiau nuotraukų (1)
Neseniai lietuvių kalba buvo išleistos dvi P.Holfordo knygos - „Pilnavertė moters mityba: prieš pastojant, nėštumo metu ir po gimdymo” bei „Pilnavertė Jūsų vaiko mityba: kaip užtikrinti darnią vaiko fizinę, emocinę ir protinę raidą”.
Jeigu ruošiatės motinystei
Pristatydama šias knygas Sąmoningų mamų bendruomenės įkūrėja Giedrė Veličkienė atskleidė keletą mitybos paslapčių. Pavyzdžiui, kaip padidinti poros vaisingumą? Reikia vartoti daug cinko turinčių produktų. Jo natūraliai yra tokiuose produktuose kaip austrės (ne veltui jos titulujamos afrodiziakų karalienėmis), ėriena, riešutai, avižos, kiaušinio tryniai.
Siekiant padidinti vaisingumą būsimiems tėvams reikėtų vartoti ir daug vitamino B6 turinčių produktų (žiedinių kopūstų, rėžiukų, bananų, brokolių), Omega-3 ir Omega- 6 riebalų rūgščių, kurių gausu riešutuose, linų sėmenyse, moliūgų, saulėgražų, sezamų sėklose bei riebioje žuvyje – skumbrėse, lašišose, sardinėse.
Ruošiantis motinystei taip pat svarbu nepamiršti vitaminų A, C, E turinčių vaisių ir daržovių. Itin naudingos yra ryškių spalvų daržovės ir vaisiai.
Remdamasi knygų autoriumi P.Holfordu G.Veličkienė patarė vengti ne tik termiškai neapdorotų, nepasterizuotų produktų, bet ir žalių, sudygusių bulvių.
O štai dažną moterį kamuojamas rytinis pykinimas labai dažnai rodo, jog organizme ne tik yra padidėjęs hormono hCG kiekis, bet ir tai, jog jis valosi nuo toksinų bei stengiasi išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje. Todėl rytinio pykinimo kamuojamoms moterims yra būtina pusryčiauti ir maitintis produktais, palaikančiais pastovų cukraus kiekį, gerti daug vandens.
Kodėl reikia vengti druskos?
Kita besilaukiančias moteris kamuojanti problema - strijos. Jų atsiradimas, pasak P.Holfordo, dažniausiai rodo tai, kad organizme trūksta cinko. Todėl rekomenduojama vartoti daug ankštinių daržovių, riešutų, kiaušinių, žuvies, gerti daug vandens, užtikrinti gerųjų riebalų bei vitaminų C ir E vartojimą.
G.Veličkienė besilaukiančioms moterims patarė pasigaminti masažo aliejaus, saugančio odą nuo strijų: 50 ml kanapių sėklų aliejaus sumaišyti su 10 lašų mandarinų eterinio aliejaus.
Kad organizme nesusilaikytų skysčiai, besilaukiančioms moterims reikėtų vengti natrio turinčių produktų (druskos, rūkytų ir konservuotų gaminių) bei vartoti tų, kuriuose gausu kalio.
Svarbu gerti daug vandens - tai neleidžia ne tik susilaikyti skysčiams, bet ir užkietėti viduriams. Tam padės ir linų sėmenys, avižos, natūralus jogurtas.
G.Veličkienės teigimu, sklandžiam gimdymui padės juodųjų serbentų, nakvišų, agurklių aliejai, kuriuos galima vartoti kapsulėmis ar gardinti jais maistą. O atsigauti po gimdymo padeda cinko, vitaminų A, E, C turintys produktai. Taip pat būtina papildyti geležies, B grupės vitaminų ir magnio atsargas.
Knygoje „Pilnavertė moters mityba: prieš pastojant, nėštumo metu ir po gimdymo” P.Holfordas pateikia ir daugiau praktinių patarimų moterims, kurios ruošiasi gimdyti ar jau susilaukė vaikelio.
Rūgščioje terpėje veisiasi parazitai
Diskutuodamos apie vaikų mitybą, moterys buvo supažindintos su paradoksu, kurį privalu įsiminti – cukrus rūgština organizmą! O rūgštinę organizmo terpę mėgsta įvairios bakterijos bei grybeliai.
Cukrų, o ne riebalus galima kaltinti dėl didėjančio vaikų nutukimo bei diabeto paplitimo. Jo, paslėpto įvairuose kasdieniniuose produktuose (jogurtuose, sūreliuose, dribsniuose, padažuose) yra itin daug, todėl tėvams, besirūpinantiems vaikų sveikata, patariama itin atidžiai skaityti etiketes ir atkreipti dėmesį ir į kitas cukraus formas- karamelę, kukurūzų sirupą, maltozę, dekstrozę.
Paskaitos dalyviai buvo supažindinti su sveikesnėmis cukraus alternatyvomis – natūraliu beržų cukrumi, išgauto iš Suomijoje augančių medžių, kuris ne tik pasaldina gėrimus, desertus, kepinius, išlaiko žemą ir pastovų cukraus kiekį kraujyje, bet ir šarmina organizmą bei burnos terpę, taip apsaugodamas dantis nuo ėduonies, kas itin svarbu vaikams.
Kalbėdama apie vaikų alergijas G.Veličkienė patarė tėvams atkreipti dėmesį ne tik į bėrimus, bet ir į pasikartojančius ausų uždegimus, pilvo dieglius, viduriavimą, lėtinį vidurių užkietėjimą, dažnus peršalimus, užsikimšusią nosį – tai taip pat gali būti maisto alergijos požymiai, todėl vertėtų vaiką pastebėti atidžiau, o prireikus – išsitirti. Dažniausiai vaikai būna alergiški karvės pienui, kiaušiniams, mieliniams gaminimas, žemės riešutams, česnakui, sojai, kakavai.
Mityba lemia ir ligas, ir intelektą
P.Holfordo knyga „Pilnavertė Jūsų vaiko mityba: kaip užtikrinti darnią vaiko fizinę, emocinę ir protinę raidą” skirta sutrikimams, kuriuos nulemia mityba – vaikų hiperaktyvumui, dėmesio sutrikimui, miego problemoms, prastam vaiko elgesiui ir nuotaikai, užkietėjantiems viduriams.
Jo paties tyrimo rezultatai rodo, kad vaikų, kurie vartoja daug cukraus ir kitų rafinuotų angliavandenių, protinio lavėjimo koeficientas (IQ) yra net 25 proc. žemesnis nei vaikų, kuriems siūlomas „sveikas” cukraus ir lėtai pasisavinami angliavandeniai.
Iš kur gauti lėtai įsisavinamų angliavandenių, kokybiškų baltymų, gerųjų riebalų, vitaminų ir kitų maistinių medžiagų, kiek jų reikia vaikams skirtingame amžiuje ir pagal lytį, autorius pateikia detaliame plane bei pristato sumanius būdus, kaip pasiekti, kad vaikas valgytų daugiau gerojo maisto.
Verslo kryptį nurodė asmeninė patirtis
Paskaitos organizatorė - sveikų saldumynų kompanijos „Sukrus“ įkūrėja Marija Plėvytė iš asmeninės patirties žino, kad tinkama mityba gali išgydyti įvairias ligas. Dar studijuodama Londone pradėjo domėtis visaverte mityba bei jos poveikiu sveikatai. Pati taip išsigydžiusi alergiją M.Plėvytė nutarė toliau gilinti žinias Jungtinėse Amerikos Valstijose, institute, ruošiančiame pasaulyje pripažįstamus mitybos konsultantus.
Įkurusi kompaniją „Sukrus“, kurios specializacija - sveikesni saldumynai, Marija kartu su kolegomis nuolat dalinasi sveikos gyvensenos patarimais ir siūlo rinkai sveikesnių cukraus alternatyvų – beržų cukraus, žemą glikeminį indeksą turinčių vaisių, agavų sirupų, kokoso žiedų nektaro ir kitų produktų.
Pasivaišinkite sveiku morkų pyragu
Knygų pristatymo dalyviai buvo vaišinami žemo glikeminio indekso morkų pyragu su sojos miltais ir beržų cukrumi. „Sukrus” pasidalino jo receptu:
Reikės:
50 g kokosų aliejaus
50 g beržų cukraus (ksilitolio)
50 g sojos miltų
ketvirtadalio arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
50 g maltų graikinių riešutų
50 g stambiai kapotų graikinių riešutų
1 vidutinės morkos
2 kiaušinių
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sumaišykite kokosų aliejų su beržų cukrumi. Įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir maltus graikinius riešutus, trintas morkas, kiaušinius, tešlą išpilstykite į formeles ir apibarstykite kapotais graikiniais riešutais. Kepkite 35 minutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.