Ne vienoje Europos šalyje besitęsiant virusinio hepatito A
protrūkiams, Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) tyrėjai renka
duomenis ir aiškinasi infekcijos šaltinius.
Anksčiau manyta, kad protrūkiai susiję su kelionėmis į Italiją,
kur yra daugiausiai susirgusiųjų, tačiau septyniose Europos šalyse
- Prancūzijoje, Vokietijoje, Airijoje, Norvegijoje, Olandijoje,
Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje - susirgę asmenys nekeliavo į
Italiją.
Manoma, kad liga išplito dėl viruso, kuris buvo rastas
šaldytose avietėse ir raudonuosiuose serbentuose, teigiama
pranešime spaudai.
Airijoje liga išplito dėl šaldytų braškių vartojimo, o
Italijoje ne tik dėl šių uogų, bet ir dėl termiškai neapdorotų
jūros produktų. Naujų Norvegijoje nustatytų ligos atvejų šaltinis -
taip pat tortas su šaldytomis uogomis.
Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras rekomenduoja
nevartoti šaldytų uogų neapdorotų aukštoje temperatūroje ir
skiepytis nuo hepatito A keliaujant į endemines šalis, taip pat į
ES šalis, kuriose plinta ši užkrečiamoji liga.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2012 m. ūmiu
hepatitu A Lietuvoje susirgo 113 asmenų, 2013 m. - 64. Per šių metų
pirmąjį ketvirtį užregistruoti 6 ligos atvejai.