Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų pilvo chirurgas, proktologas Paulius Žeromskas teigia, kad
proktologams po švenčių prasideda pats darbymetis. Mat hemorojus paūmėja, kai vartojama daug aštraus maisto ir alkoholio.
Hemorojus – lėtinė liga, kurią žmogus neretai prisimena jai paūmėjus. Neretai pabudęs po švenčių žmogus randa nemalonią staigmeną – skausmingą guzą išangėje. Kiti – kraują pasituštinus. Tai reiškia, kad kraujuoja hemorojiniai mazgai.
Žmonės mano, kad ligos paūmėjimą lemia ilgas sėdėjimas.
Labiausiai hemorojaus paūmėjimą lemia alkoholis. Daug jo vartojant tirštėja kraujas. Jau anksčiau susiformavusiuose hemorojiniuose mazguose sulėtėja kraujotaka. Lėtai tekantis kraujas lengvai sukreša kraujagyslėje – vystosi trombozė.
Liga gali paūmėti ne tik dėl alkoholio, bet ir dėl aštrių patiekalų. Nors per Kūčias ar Kalėdas paprastai ant stalo nebūna aštrių patiekalų, pakenkti gali ir silkė.
Dažniausiai paūmėjimą galima numalšinti vaistais. Bet neretai prireikia ir skalpelio – tenka skubiai pašalinti krešulius.