JAV įkurtas Spanguolių institutas sukaupė nemažai duomenų apie teigiamą spanguolių poveikį. Kuo naudingos šios uogos?
Neleidžia prisitvirtinti bakterijoms
Tai, kad spanguolės padeda išvengti šlapimo takų infekcijų, žinoma jau seniai – šiomis uogomis žmonės gydosi jau keletą amžių.
Šiose uogose yra tam tikros medžiagos, kuri bakterijoms tiesiog neleidžia prisitvirtinti prie šlapimo takų gleivinės.
Toks poveikis išlieka net praėjus 10 valandų nuo to laiko, kai išgeriamos sultys.
Tad medikai rekomenduoja išgerti po dvi stiklines spanguolių sulčių per dieną.
Praverčia kamuojamiems streso
Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad spanguolėse yra daugiau antioksidantų fenolių nei 19 populiariausių vaisių ir uogų.
Antioksidantai – tai natūralios medžiagos, kurios gaminasi organizme arba jų gaunama su vaisiais ir daržovėmis.
Šios medžiagos gali užkirsti kelią širdies ligoms ir kai kurių rūšių vėžiui.
Žiemą, kai šviežių vaisių ir daržovių nėra daug, spanguolės – vienas geriausių antioksidantų šaltinių. Be to, jų vertėtų valgyti ir patiriantiems stresą – mat dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme.
Kadangi spanguolės turi daug flavonoidų ir polifenolių, jos mažina vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį kraujyje – taigi padeda išvengti aterosklerozės ir infarkto.
Saugo dantenas ir skrandį
Dar viena naudinga savybė – unikali spanguolėse esanti medžiaga stabdo dantenų ligas. Nors panašios medžiagos rasta ir mėlynėse, persikuose, manguose, slyvose, avietėse, teigiamu poveikiu dantenoms niekas neprilygsta spanguolėms.
Dėl burnos ertmėje besiveisiančių mikroorganizmų ant dantų susidaro apnašos, atsparios seilėms ir pastai. Šios apnašos – pagrindinė dantenų uždegimo ir periodontito priežastis.
Spanguolėse esanti medžiaga, pasirodo, trukdo bakterijoms prisitvirtinti burnos ertmėje.
Lygiai taip pat spanguolės veikia Helicobacter pylori – tai bakterija, sukelianti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę.
Vakarų šalyse ja yra užsikrėtę apie 50 proc. suaugusiųjų, besivystančiose – 80-90 procentų.
Išvengti šios infekcijos gali padėti spanguolių sultys – jose esančios medžiagos irgi neleidžia bakterijos prisisiurbti prie skrandžio gleivinės.
Tačiau jau užsikrėtusiems tai nepadės – skrandyje apsigyvenusias bakterijas reikia naikinti antibiotikais ir tam tikrais preparatais.
Stabdo vėžį ir senatvę
Jungtinių Valstijų mokslininkai atskleidė, kad spanguolės turi ir priešvėžinių savybių.
Nors tyrimų rezultatai dar preliminarūs, jie jau teikia vilčių, kad spanguolės gali tapti ginklu kovojant su onkologinėmis ligomis.
Šios uogos gali būti naudingos ir dėl poveikio smegenims.
Jos geba apsaugoti nuo senatvėje užklumpančių neurologinių ligų ir silpnaprotystės.
Netinka kai kuriems ligoniams
Spanguolės, kaip ir bruknės, ilgai negenda, nes jose yra daug tam tikros organinės rūgšties – dėl jos uogos tarsi užsikonservuoja.
Šios rūgštys netinka sergantiesiems skrandžio, dvylikapirštės žarnos opalige, kaip pat kepenų ligomis. Tad tokiems žmonėms reikėtų atsargiau vartoti trintas spanguoles ar grynas jų sultis.
Kisieliuje ar morse tų rūgščių yra mažiau, tačiau ir juos atsargiau vartoti turėtų tie, kurie turi problemų dėl virškinamojo trakto.