Pasišalina net nesuvirškintos
Kaip padėti žarnynui išsivalyti nuo nesuvirškintų maisto toksinų, irimo produktų, kurie sukelia nemalonių pojūčių?
Keisti mitybos įpročius - vartoti daugiau maisto, turinčio skaidulų. Taip pataria gastroenterologai.
Maistinės skaidulos, kurių gausu šviežiose daržovėse, vaisiuose, labai svarbios, nors organizme beveik nėra fermentų, kurie jas galėtų suvirškinti.
Nesuvirškinta ląsteliena patenka į storąją žarną. Maistinės skaidulos nėra tirpios. Jos gali sugerti žymiai daugiau skysčio nei sveria pačios.
Skaidulos sutrumpina laiką, per kurį maistas slenka virškinamuoju traktu, todėl mažina žarnyno ligų tikimybę.
Reguliuoja žarnyno darbą
Maistinės skaidulos padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Valgant
daugiau nesuvirškinamos ląstelienos, geriant daugiau skysčių, išmatos
būna skystesnės, yra lengviau tuštintis, nebelieka skausmo.
Skaidulos pradeda brinkti jau skrandyje. Joms brinkstant, skrandis
greičiau prisipildo, atsiranda sotumo jausmas.
Tad jos itin naudingos žmonėms, kurie nori šiek tiek sulieknėti, bet
nesugeba pažaboti apetito.
Maistas gerosioms bakterijoms
Maistinės skaidulos - puiki mitybos terpė ir mikrobams, kurių žmogaus
kūne yra kelis šimtus kartų daugiau nei organizmo ląstelių. Kad
mikroorganizmai normaliai funkcionuotų, jie taip pat turi gauti
pakankamai maisto - ląstelienos.
Tiesa, mikrobams skaidant maistines skaidulas, susidaro šiek tiek dujų.
Tai turbūt vienintelė nemaloni skaidulų vartojimo pusė.
Sumažina vėžio riziką
Dar viena svarbi maistinių skaidulų savybė - jos sugeria įvairius
cheminius junginius, susidarančius vykstant medžiagų apytakai. Šiai
grupei priklauso ir tulžies rūgštys.
Tad maistinės skaidulos ypač reikalingos žmonėms, kuriems dėl įvairių
priežasčių yra pašalinta tulžies pūslė, ir nebelieka rezervuaro, kuriame
galėtų kauptis kepenų gamina tulžis.
Kadangi po operacijos šiuo rezervuaru tampa visas žarnynas, jo funkcijos
gali šiek tiek pasikeisti.
Yra žinoma, kad storojoje žarnoje padidėjus tulžies rūgščių kiekiui,
padidėja vėžio grėsmė. O maistinės skaidulos, sugeriančios tulžies
rūgštis, pasižymi priešvėžiniu poveikiu.
Mažina cholesterolio kiekį
Yra ir daugiau naudingų šių skaidulų savybių. Kadangi su maistinėmis
skaidulomis iš organizmo pasišalina didesnis kiekis tulžies rūgščių, tai
skatina jų gamybą. Organizmas sugeba pasigaminti šių rūgščių iš
cholesterolio.
Taip mažėja cholesterolio atsargos organizme, o tai yra labai svarbu
žmonėms, kurie turi padidėjusią riziką sirgti širdies ir kraujagyslių
ligomis.
Valgydami maistą, kuriame gausu ląstelienos, jie sumažina cholesterolio
kiekį kraujyje, užbėga už akių aterosklerozei.