Tyrimą atliko JAV Akademijos bendros odontologijos specialistai, kuriame dalyvavo 68, 12-15 metų amžiaus vaikai. Tyrimo pradžioje visi vaikai buvo padalinti į tris grupes. Vienos grupės dalyviams buvo pasiūlyta kasdien vartoti porciją čedaro tipo sūrį, kitai – jogurtą be cukraus, o trečiai – stiklinę pieno. Po to visų trijų grupių dalyviai išiskalavo burną, – rašo dailymail.co.uk.
„Dantų emalės рН lygis buvo matuojamas kiekvieną sykį prieš atliekant testą, o taip pat kas 10 minučių per valgymo pusvalandį. Paaiškėjo, kad tų vaikų, kurie valgė jogurtą arba gėrė pieną, рН lygis burnoje liko toks pats, kaip ir vartojant kitus produktus“ – savo interviu leidiniui papasakojo tyrimui vadovavęs dr. Vipulas Yadavas.
Pasak jo, sūrio valgytojų рН gana greitai pakilo. Mokslininko teigimu, vartojant sūrį, padidėja seilių kiekis burnoje - būtėnt jų išsiskyrimas turi įtakos sveikam pH. Be to, tokio tipo sūriuose yra junginių, padedančių suformuoti apsauginį sluoksnį ant dantų ir papildomai apsaugo juos nuo rūgščių, ardančių dantų emalę.
Tik pieną ar jogurtą be cukraus vartojusių vaikų pH lygys burnoje nepasikeitė. Tuo tarpu sūrį valgiusių vaikų pH greitai padidėjo.
„Tokiu būdu mes patvirtinome savo prielaidas, kad sūris turi savybių, padedančių nesiformuoti ėduoniui“, – padarė išvadą dr. V. Yadavas.
Parengė Sniegė Pylipienė