Prieš piktybines ligas - spalvomis. Vaisiuose ir daržovėse yra nemažai
priešvėžinių medžiagų - ir kuo intensyvesnė jų spalva, tuo daugiau
juose naudingųjų medžiagų. Vaisiai ir daržovės dar naudingi tuo, kad
padeda palaikyti normalų kūno svorį, o antsvoris ir nutukimas didina
grėsmę sirgti įvairiomis onkologinėmis ligomis.
Kovos su vėžiu startas - pusryčiai. Dribsniai, sveiki grūdai, jų
produktai - puikus folatų (vitamino B9) šaltinis. Ši medžiaga saugo nuo
storosios žarnos, išangės, krūties vėžio. Jos yra ir apelsinuose,
braškėse, melionuose. Puikus folatų šaltinis - kiaušiniai, vištos
kepenėlės, pupelės, saulėgrąžos, žalialapės daržovės.
Rūkyti gaminiai - ne kasdien. Vienas ar kitas dešrainis ar sumuštinis
su rūkytu kumpiu nepakenks. Bet jeigu sumažinsinsite rūkytų ir sūdytų
mėsos gaminių kiekį, sumažinsite storosios žarnos ir skrandžio vėžio
riziką. Rūkyti ir sūdyti gaminiai, kuriuose yra nemažai druskos,
padidina jautrumą tam tikroms vėžį sukeliančioms medžiagoms.
Pomidorų galia. Dar nežinia, ar tai likopeno - pigmento, suteikiančio
pomidorams raudoną spalvą, nuopelnas, bet kai kurios studijos susiejo
pomidorų valgymą su sumažėjusia kai kurių piktybinių ligų rizika. Tarp
jų - ir prostatos vėžys. Tyrimai patvirtino ir tai, kad perdirbtuose
pomidoruose - sultyse, padažuose, pastoje - priešvėžinių galių dar
daugiau.
Arbatos poveikis. Nors įrodymai dar nėra tvirtai pagrįsti, arbata, ypač
žalioji, gali būti stiprus ginklas prieš vėžį. Laboratoriniai tyrimai
parodė, kad žalioji arbata stabdo arba apsaugo nuo vėžio storosios
žarnos, kepenų, krūties, prostatos ląsteles. Panašaus poveikio ji
turėjo ir plaučių audiniui, taip pat odai.
Vynuogių nauda. Vynuogėse ir jų sultyse, ypač raudonosiose, yra tam
tikros medžiagos resveratrolio. Tai stiprus antioksidantas, turintis ir
priešuždegiminio poveikio. Laboratoriniais tyrimais patvirtinta, kad
jis apsaugojo ląsteles nuo pažeidimų, būdingų vėžiui. Vistik dar nėra
pakankamai įrodymų, kad būtų galima teigti, jog vynuogės, jų sultys ar
vynas gali apsaugoti ar gydyti vėžį.
Mažiau alkoholio - mažiau pavojaus. Burnos, ryklės, stemplės, kepenų
ir krūties vėžys yra siejamas su alkoholio vartojimu. Alkoholis gali
padidinti ir storosios žarnos bei išangės vėžio riziką.
Vanduo - puiki apsauga. Vanduo ne tik numalšina troškulį, bet ir gali
padėti išvengti šlapimo pūslės vėžio. Vandens gėrimas sumažina vėžį
sukeliančių medžiagų koncentraciją pūslėje, be to, skatina dažniau
šlapintis - tai sumažina kancerogenų kontaktą su pūsle.
Pupelės - taip pat sargas. Pupelėse yra tam tikrų fitochemikalų, kurie
saugo ląsteles nuo pažeidimų, galinčių išsivystyti į vėžį.
Kopūstų šeima. Baltieji, raudonieji, žiediniai ar Briuselio kopūstai,
brokoliai - visuose juose yra medžiagų, kurios padeda organizmui
apsiginti nuo storosios žarnos, krūties, plaučių ir gimdos kaklelio
vėžio.
Egzotiški prieskoniai. Ryškios spalvos ciberžolė - pagrindinis
indiškas prieskonis ir potencialus kovotojas su vėžiu. Laboratoriniai
tyrimai patvirtino, kad jis slopina vėžinių ląstelių dauginimąsi.
Svarbus ir gaminimo metodas. Tai, kaip jūs ruošiate maistą, lemia ir
jums kylančią vėžio riziką. Skrudinimas riebaluose, kepimas labai
aukštoje temperatūroje skatina išsiskirti chemikalus, kurie gali
padidinti vėžio riziką. Tuo tarpu virimas, troškinimas nesukelia tokio
pavojaus.