Lėtinis prostatitas - liga, kurios galima išvengti

Vyrai į savo sveikatą neretai numoja ranka. Į gydytojus jie kreipiasi tik prispausti rimtos bėdos. Kodėl svarbu laiku susirūpinti sveikata ir kokios gali būti delsimo pasekmės, - pokalbis su „Northway“ medicinos centro gydytoju urologu Robertu Jankovski.

Lėtinis prostatitas dažniausiai užklumpa 20-45 metų vyrus.<br>123rf
Lėtinis prostatitas dažniausiai užklumpa 20-45 metų vyrus.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2013, 3:30 PM, atnaujinta Oct 20, 2021, 1:02 PM

- Kokie yra lėtinio prostatito požymiai?

- Lėtinis prostatitas dažniausiai pasireiškia maudžiančiais skausmais ir nemaloniu pojūčiu papilvės, kryžkaulio, tarpvietės, kirkšnių, kapšelio, šlaplės srityse.

Padažnėja šlapinimasis, jo metu gali būti juntamas skausmas, kuris ypač sustiprėja baigiant šlapintis. Dažnai skundžiamasi prastu miegu, nuolatiniu nuovargiu, sumažėjusia potencija, priešlaikine ejakuliacija.

- Ar lėtiniu prostatitu serga ir jauni vyrai, ar tai labiau vyresnio amžiaus žmonių liga?

- Ši liga gali užklupti bet kurio amžiaus vyrą, tačiau dažniausiai ja serga 20-45 metų vyrai. Nuo 45 metų vyrus dažniau kamuoja padidėjusi prostata - prostatos gerybinis išvešėjimas. Vyresnio amžiaus vyrams dažniau diagnozuojamos kitos ligos.

- Kokios yra lėtinio prostatito priežastys?

- Prostatos uždegimą dažniausiai sukelia bakterijos. Jį sukelti gali ir lytiškai plintančios ligos. Infekcija į prostatą dažniausiai patenka iš šlaplės, kai yra šlaplės uždegimas, arba iš inkstų, šlapimo pūslės.

Retkarčiais, nusilpus imunitetui, infekcija gali pakliūti ir per kraują (hematogeniniu keliu).

Riziką susirgti ūminiu prostatitu didina sėdimas darbas, mažas fizinis judrumas, lytinių organų traumos, dviračių sportas, nereguliarūs lytiniai santykiai.

- Kuo pavojingas lėtinis prostatitas?

- Prostata - tai priešinė liauka, atliekanti daug įvairių fiziologinių funkcijų. Nuo jos labai priklauso bendra vyro sveikata ir gyvenimo kokybė. Šiandien nesudėtingas kraujo tyrimas leidžia anksti įtarti prostatos patologiją ir laiku pradėti gydyti.

Lėtinis prostatitas dažniausiai - buvusio ūminio prostatito pasekmė. Lėtiniu jis laikomas tuomet, kai trunka ilgiau nei 3 mėnesius.

Norint išvengti lėtinio prostatito, svarbu laiku kreiptis į gydytoją ir gydyti ūminį prostatos uždegimą. Ši liga įveikiama per vieną mėnesį, ir vyras gali daugiau nebeturėti šios problemos, tuo tarpu lėtinis prostatitas - liga visam gyvenimui. Ji neišgydoma, gydoma tik paūmėjusi liga, tačiau ji tęsiasi toliau.

Negydomo prostatito pasekmės - potencijos, erekcijos sutrikimai, nevaisingumas, depresija, neurastenija ir kiti psichikos sutrikimai.

- Ar ši liga gali tapti ir vyro nevaisingumo priežastimi?

- Be abejo, kadangi mažėja potencija, mažėja spermatozoidų judrumas, pablogėja spermos kokybė, o tai gali turėti įtakos ir vaisingumui.

- Kaip gydomas lėtinis prostatitas?

- Lėtinis prostatitas - tai liga, kurios sukėlėją sunku nustatyti. Tikslus sukėlėjas nustatomas tik 5-10 proc. atvejų. Tokiu atveju galima parinkti jį veikiančius vaistus.

Kitais atvejais gydoma plataus spektro antibiotikais, kurie kaupiasi prostatoje ir slopina uždegimą.

Jeigu nustatoma, kad liga vystosi be bakterijų, jos priežastis - netinkamas gyvenimo būdas, tada skiriama priešuždegiminių vaistų, fizioterapija, patariama keisti gyvenimo būdą.

- Dažnai gąsdinama prostatos vėžiu. Galbūt vyrai vengia tikrintis bijodami išgirsti šią diagnozę?

- Prostatos vėžys - viena dažniausių vyrų onkologinių ligų. Kadangi jos pradžia neturi jokių specifinių požymių, anksčiau ji buvo nustatoma tik III ar IV stadijoje, kai gydytojai nebegalėdavo išgydyti vėžio, tiktai numalšinti simptomus.

Dabar, kai atrastas PSA (prostatos specifinis antigenas), ligą galima diagnozuoti ankstyvose stadijose, kai ji yra išgydoma. Tad svarbu nepamiršti profilaktiškai tikrintis sveikatą.

- Kaip dažnai vyrams reikėtų apsilankyti pas urologą?

- Norint užbėgti ligai už akių, Europos ir JAV urologai rekomenduoja kiekvienam vyrui, sulaukusiam 40 metų, kartą per metus, o sulaukusiam 50 metų - du kartus per metus atlikti PSA (prostatos specifinio antigeno) tyrimą, kuris padeda įspėti apie ankstyvą prostatos vėžį.

Prostatos vėžys, nustatytas ankstyvoje stadijoje, ir pasaulyje, ir Lietuvoje yra visiškai išgydomas. Po to žmogus dar daugybę metų gali gyventi kokybišką gyvenimą.

50-75 metų vyrams kartą per metus šis tyrimas atliekamas nemokamai.

Tie, kurių tėvai ar broliai sirgo prostatos vėžiu, nemokamo tyrimo gali kreiptis ir sulaukę 45 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.