Santariškių chirurgai atliko iki šiol pasaulyje nedarytą pilvo operaciją

2011 m. rugpjūčio 3 d. 11:34
BNS ir lrytas.lt inf.

Vilniaus universiteto ligoninės

Daugiau nuotraukų (1)
Istorinė operacija devyniolikmečiui prieš savaitę atlikta specialiu transanalinės endoskopinės mikrochirurgijos būdu, pranešė klinikos.
Jaunuolį Pilvo chirurgijos centre operavo chirurgas Valdemaras Jotautas.
Anot jo, nors operacija techniškai buvo sudėtinga, ji praėjo sklandžiai. Po operacijos nereikėjo jokių nuskausminamųjų vaistų, komplikacijų nekilo.
Kitą parą po operacijos pacientas jau vaikščiojo, bendravo su tėvais ir draugais, o po keturių dienų devyniolikmetis buvo išrašytas į namus.
V.Jotautas sako, kad Pilvo chirurgijos centre tokie gydymo rezultatai pasiekti išplėtus transanalinės endoskopinės mikrochirurgijos galimybių ribas. Jo teigimu, jei būtų pasirinktas kitoks operavimo būdas, tai galėjo traumuoti pacientą ir sukelti daug komplikacijų.
„Manome, kad šis atvejis užims deramą vietą tiesiosios žarnos chirurgijoje. Nes šiai ligai gydyti buvo ir kita alternatyva - vadinamoji priekinė tiesiosios žarnos rezekcija. Jos metu gal net būtų tekę iškišti plonąją žarną į šoną. Tai - labai traumuojanti operacija, po kurios pacientas gali įgyti negalią. Ji lydima sunkaus pooperacinio laikotarpio ir komplikacijų, jau nekalbant apie tolesnį gyvenimo kokybės sumažėjimą“, - kalbėjo medikas.
V.Jotautas sako, jog apie šią ligą dar mažai žinoma. Manoma, kad įtakos jai turi genų sutrikimai, kurie atsakingi už virškinamojo trakto epitelio vystimąsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.