Sniego kalnai pamaryje medikus atkirto nuo ligonių (papildyta, nuotraukos)

2009 m. sausio 8 d. 12:57
Aldona Aleksėjūnienė
Pūga Šilutės rajone po pusantros paros siautėjimo nurimo. Ketvirtadienį nuo ryto - giedra.
Daugiau nuotraukų (1)
Bet rytą kaimo žmonės vos atidarė pusnimis užneštas trobų duris, o miestiečiai vos atsikasė automobilius iš kiemų.
Lankupių meteorologinio punkto vedėjas Stasys Dyglys išmatavo pusnis - viena jų siekė 1,40 metro. Tokių ar mažesnių storais liežuviais buvo sunešta ir ant kelių, per jas negalėjo pravažiuoti automobiliai.
Šilutės kelių tarnyba, prižiūrinti apie pusę tūkstančio kilometrų kelių, šiems darbams turi 17 mechanizmų. Visi jie - 7 smėlio ir druskos barstytuvai, 6 greideriai, 7 buldozeriai dirbo be atvangos. Šiandien rajoniniai keliai jau nuvalyti, o seniūnijų - dar ne visi įveikiami. Pradinukai, kuriems tenka bristi sniegą iki juosmens, į pamokas nėjo.
Per Rusnės salą į kitą jos pakraštį, į Nemuno deltos regioninio parko direkciją vedantis kelias automobiliais kolektyvui buvo neįveikiamas. Ekolgas R.Kubilius nuėjo pėsčias - seniūnijos traktoriukas metro aukščio sniego lavinos neįveikė. Šiandien padėjo Klaipėdos regiono kelių įmonės technika, sniegą nustūmusi į šonus.
Vakar rytą iš Šilutės greitosios pagalbos kiemo dėl storo sniego sluoksnio negalėjo į kitą miesto galą išvažiuoti medikų brigada. Kol kasėsi, sunegalavusią moterį iš „Sodros“ skyriaus atvežė kita mašina.
Kai medikai iš kiemo išsikasė, netrukus gavo pranešimą iš Kintų. Ten reikėjo pagalbos jaunam vyrui, kurio psichika pakriko dėl girtavimo. Išvykusi iš Šilutės greitoji įstrigo ties Žemaitkiemio kaimu - vėpūtiniais užneštame rajono kelyje buvo susidariusi mašinų spūstis.
Medikai grįžo atgal, o Kintuose ligonio mama ieškojo pagalbos vietinėje ambulatorijoje. Netrukus greitoji vyko į Rusnę dėl sergančio 4 mėnesių kūdikio. Bet Sodų gatvėje automobilis įstrigo pusnyje.
Išgelbėjo Pagėgių pasienio rinktinės Vileikių užkardos pareigūnų visureigis, ištraukęs iš sniego gniaužtų ir padėjęs pasiekti išvažinėtą kelią. Kūdikis su motina buvo sėkmingai pristatyti į Šilutės ligoninę.
Pūga Šilutės rajone vėl priartės šiandien po pietų. Jei vėjas bus toks stiprus, kaip trečiadienio paryčiu, vėl miškuose pradės lūžinėti medžiai. Jų, apledėjusių po sniego apklotais, nemažai vakar išlūžo Šilutės urėdijos giriose prie Klaipėdos rajono ribos ties Pėžaičiais. „Bet ir sutvarkytą - apgenėtą ir išpjautą medieną - nežinia kur dėsime, nes pirkėjų nėra. Štai net medinių padėklų dirbtuvės iš Klaipėdos uosto krovos kompanijų užsakymų pristigo ir medienos neperka“, - apie sunkmetį kalba urėdas Steponas Bairašauskas.
Prognozuojama, kad sudėtingos oro sąlygos per artimiausią parą dar labiau apsunkins kelininkų, energetikų, komunalininkų ir gelbėjimo tarnybų darbą bei paslaugų ir pagalbos teikimą gyventojams. Galimi automobilių eismo ir elektros tiekimo sutrikimai.
Civilinės saugos specialistai pataria geriau pasilikti namie ir pasirūpinti maisto, vandens ir kuro atsargomis. Iš namų išvažiuoti ar išeiti rekomenduojama tik būtiniausiu atveju, nes per pūgą sumažėja matomumas, sutrinka tiek miesto, tiek tarpmiestinio transporto eismas.
Užsnigti keliai, blogas matomumas neleidžia orientuotis vietovėje, ir ši situacija gali sukelti pavojų gyvybei. Jeigu patekote į smarkią pūgą važiuodami automobiliu, patartina sustoti, automobilį pasukti prieš vėją, retkarčiais išlipti iš jo ir nukasti sniegą, kad neužpustytų. Jeigu per pūgą užklimpote, patartina neišjungti variklio arba periodiškai jį šildyti - svarbu į saloną neprileisti išmetamųjų dujų.
Todėl nepamirškite stebėti, kad išmetamojo vamzdžio neužverstų sniegas. Einant per pūgą, reikia eiti kuo toliau nuo elektros, ryšių perdavimo linijų, medžių, stogų, įvairių atramų ir konstrukcijų, kurios nuo sniego svorio ir stipraus vėjo gali griūti.
Ugniagesiai įspėja nesinaudoti savos gamybos elektros šildymo prietaisais, nejunkti kelių į vieną elektros lizdą bei nepalikite jų įjungtų į tinklą be priežiūros. Namuose būtina turėti žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.
"Neužmirškite savo kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai ar mažamečiai vaikai, šiuo metu leidžiantys laiką be tėvų. Pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne - padėkite jiems arba informuokite kaimynus", - ragina savivaldybių atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.