Iš pradžių liga simptomų neturi, todėl medikai pataria reguliariai tikrintis sveikatą. Jei storosios žarnos vėžys nustatomas anksti, didelė tikimybė, kad gydymas bus sėkmingas.
Medikai įspėja, kad sergamumas vėžiu didėja, o tam įtakos turi šiuolaikinis gyvenimo būdas, įskaitant mitybą.
Amerikiečių gydytoja Karen Zaghiyan asmeninėje „TikTok“ paskyroje dalinasi informacija apie storosios žarnos vėžį, o naujausias jos vaizdo įrašas kai kuriems atvėrė akis.
„Tarp jaunų žmonių matome storosios žarnos vėžio atvejų didėjimą, kuris kelia nerimą. Iki galo nėra aišku, kodėl taip atsitiko, tačiau daug žmonių mano, ir tyrimai rodo, kad tai gali būti susiję su tuo, ką mes valgome“, – perspėjo ji.
Gydytoja išskyrė keletą maisto produktų, kurie turi žalingą poveikį žmogaus sveikatai.
1. Raudona mėsa
„Noriu įspėti dėl jautienos, veršienos, avienos ir kiaulienos – reguliariai vartojantiems raudoną mėsą rizika susirgti storosios žarnos vėžiu padidėja maždaug 18 proc., – sakė K. Zaghiyan. – Nežinome saugaus kiekio, o jei mėsą kepate ant liepsnos, rizika dar labiau padidėja.“
2. Perdirbta mėsa
„Šoninė, peperoni ir kitos dešros – tai yra perdirbta mėsa, kurią valgant kiekvieną dieną, rizika susirgti storosios žarnos vėžiu padidėja 15–35 proc.,“ – įspėjo K. Zaghiyan.
Ji akcentavo, kad mažiau perdirbtos mėsos valgysite, tuo bus geriau.
3. Saldinti gėrimai
Gydytoja įspėjo dėl sulčių ir cukrumi saldintų gazuotų gėrimų, kuriuose yra kukurūzų sirupo. „Šių gėrimų vartojimas siejamas su storosios žarnos vėžio išsivystymu“, – pabrėžė K. Zaghiyan.
„Tyrimas parodė, kad dvi porcijos saldintų gėrimų kasdien padvigubina riziką susirgti tiesiosios žarnos vėžiu, palyginti su tais, kurie juos vartojo rečiau nei kartą per savaitę“.
4. Alkoholis
Alkoholis, įskaitant alų ir vyną, yra dar vienas reikšmingas rizikos veiknys, ypač jei jį vartojate kasdien. Gydytoja akcentavo, kad nėra jokios suvartoti saugios ribos: „Alkoholis ne tik padidina storosios žarnos vėžio riziką, bet ir tikimybę susirgti daugelio kitų tipų vėžiu.“
5. Ypač perdirbti maisto produktai
K. Zaghiyan taip pat atkreipė dėmesį į itin perdirbtų maisto produktų. Į šią kategoriją patenka iš anksto paruošti pusfabrikačiai, kurie populiarūs, nes juos lengvai ir greitai galima paruošti vartoti.
Bulvių traškučiai, sausų pusryčių dribsniai, konditerijos gaminiai – populiariausi itin perdirbto maisto produktai.
„Jie gali prisidėti prie storosios žarnos vėžio išsivystymo, nes sudėtyje turi įvairių priedų: emulsiklių, dirbtinių saldiklių ir dažiklių“, – paaiškino K. Zaghiyan.
Ji pastebėjo, kad pateiktas sąrašas apima gausybę maisto produktų, kurių būtų sunku visiškai atsisakyti, tačiau patarė pasirūpinti sveikatai palankesne mityba.
„Jei padidinsime kasdien vartojamų visaverčių maisto produktų – vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų – kiekį bei stengsimės valgyti mažiau sveikatai žalingo maisto, manau, visi galėsime žengti didžiulį žingsnį į priekį ir sumažinsime storosios žarnos vėžio riziką“.
Parengta pagal Express.co.uk inf.