Švedijos Upsalos universitete atlikto tyrimo metu nustatyta, kad kasdien suvartojant 400 ml pieno koronarinės širdies ligos rizika padidėja 5 proc.
Pasak žurnale „BMC medicine“ šį lapkritį paskelbto tyrimo, kuris įtraukė beveik 101 tūkst. gyventojų, ši rizika buvo ryškesnė moterims, o vyrų širdies sveikatai pienas, regis, nekenkia.
Taigi tyrėjai mano, kad didesnis pieno suvartojimas gali būti susijęs su didesne širdies ligų rizika moterims.
Nustatė pavojingą ribą
Miokardo infarktas yra viena dažniausių mirties priežasčių Didžiojoje Britanijoje – kasmet jį patiria apie 2,3 mln. šalies gyventojų.
Tiesa, Jungtinėje Karalystėje žmonės per savaitę išgeria vidutiniškai 1,2 litro pieno, t. y. maždaug 171 ml per dieną, t. y. mažiau, nei tyrime nustatyta pavojinga riba.
Nustatyta, kad moterys, kurios per dieną išgerdavo 600 ml pieno, 12 proc. dažniau susidurdavo su širdies ligomis. Toms, kurios per dieną išgerdavo 800 ml pieno, ši rizika išaugo iki 21 proc.
Tačiau ar kiekvienas supranta, kiek pieno iš tikrųjų išgeria?
Pavyzdžiui, kavinėje įsigytas didelis kavos gėrimo puodelis gali turėti ir puslitrį pieno. Nejučia galima priartėti prie 600 ml ribos, kuri siejama su 12 proc. padidėjusia širdies ligų rizika.
Tyrėjų teigimu, sveikiau būtų dalį pieno pakeisti jogurtu.
„Mityba yra labai svarbi širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai“, – akcentavo tyrimo autorius ir Upsalos universiteto profesorius Karlas Michaelssonas.
„Mūsų analizė patvirtina ryšį tarp didesnio nei 300 ml pieno suvartojimo per dieną ir dažnesnio moterų, bet ne vyrų, sergamumo išeminėmis širdies ligomis, ypač miokardo infarktu“, – paaiškino jis.
Profesorius atkreipė dėmesį, kad pastebėta sąsaja nepriklausė nuo pieno riebumo.
„Pakeitus įprastą pieną saikingu kiekiu rauginto pieno, rizika galėtų sumažėti“, – sakė K.Michaelssonas.
Parengta pagal Express.co.uk inf.