Noroviruso pančiuose: vaistininkas patarė, kaip palengvinti simptomus ir atstatyti organizmą

2024 m. spalio 22 d. 14:16
Kasmet pasaulyje užfiksuojama apie 700 milijonų noroviruso infekcijos atvejų, o trečdalį sergančiųjų sudaro vaikai iki 5 metų amžiaus. Deja, nors ši, itin užkrečiama, infekcija pasižymi nemaloniais, kasdienybę trikdančiais simptomais, jai specifinio gydymo nėra. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas pasakoja, kaip suvaldyti varginančius ligos simptomus ir paskatinti greitesnį organizmo atsistatymą.
Daugiau nuotraukų (1)
Simptomai gali apkartinti kasdienybę
Norovirusas neretai yra painiojamas su rotavirusu, tačiau nors abiejų infekcijų simptomatika yra labai panaši, norovirusas įprastai trunka trumpesnį laiką, juo taip pat dažniau serga suaugę žmonės. Vaistininkas paaiškina, kad šie virškinamojo trakto virusai plinta oraliniu-fekaliniu būdu, tad jei užsikrėtęs asmuo po apsilankymo tualete tinkamai nenusiplauna rankų, viruso dalelės gali pasklisti ant visų jo paliestų paviršių, įskaitant stalo įrankius, maisto produktus, patalynę, drabužius, turint fizinį kontaktą su kitais žmonėmis.
„Noroviruso simptomai pasižymi intensyvumu – staiga pradeda skaudėti pilvą, pasireiškia pykinimas, vėmimas, stipriai viduriuojama, kankina bendras silpnumo jausmas, raumenų skausmas, gali šiek tiek pakilti kūno temperatūra. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad tuštinimasis skystesnėmis ar vandeningomis išmatomis ne visada yra laikomas diarėja – ši būklė fiksuojama tada, kai tokio pobūdžio tuštinimasis vyksta mažiausiai 3 kartus per dieną, jaučiant staigų poreikį pasinaudoti tualetu“, – sako R. Blynas.
Infekcijos požymiai įprastai pasireiškia po 12–48 valandų nuo užsikrėtimo ir tęsiasi keletą dienų. Vis dėlto, jaunesni nei 5 metų vaikai, taip pat lėtinėmis ligomis sergantys asmenys, senjorai ir silpną imuninę sistemą turintys žmonės noroviruso simptomus gali jausti ilgiau. Taip pat svarbu pabrėžti, kad kūdikiai bei maži vaikai viduriuojant ir vemiant labai greitai netenka skysčių, tad jų būklė labai greitai gali tapti kritinė. Jei simptomai užsitęsia arba ligos eiga blogėja, reikia kreiptis į gydytoją.
Gydymas namuose
Kadangi specialių vaistų nuo noroviruso nėra, gydymo laikotarpiu siekiama palengvinti simptomatiką ir išvengti dehidratacijos. Vaistininkas paaiškina, kad visų pirma labai svarbu kontroliuoti mitybą. Kurį laiką vengti keptų, aštrių, sūrių ir kitų sunkiau virškinamų patiekalų, pavyzdžiui, grybų, riebios mėsos, sūrio, jūros gėrybių, pusfabrikačių. Saldūs gėrimai, kava, pienas bei alkoholis taip pat gali paskatinti simptomų paūmėjimą.
„Visu ligos laikotarpiu reikėtų valgyti mažomis porcijomis, labiausiai tinka bananai, ryžiai, vištiena, sultiniai, skrebučiai, džiūvėsėliai, makaronai, virtos bulvės, kiaušiniai. Itin svarbu gerti daug skysčių, pavyzdžiui, vandens bei virškinimo sistemą raminančių arbatų: ramunėlių, mėtos, kmynų, medaus“, – pataria R. Blynas.
Vaistininkas įvardija, kad sergant norovirusu, dažnai pasitelkiami skysčių ir druskų balansą organizme atstatantys tirpalai, gerosios žarnyno bakterijos. Anot R. Blyno, viduriavimo dažnumui retinti pacientams rekomenduojami diosmektito bei aktyvintosios anglies preparatai, kurie tarsi sujungia viruso ir toksinų daleles žarnyne ir leidžia joms pasišalinti besituštinant.
Probiotikų nauda sutrikus žarnyno veiklai taip pat yra didelė, mat jie padeda skaidyti maistines medžiagas, virškinti maistą ir atstatyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą. Probiotikai padeda sumažinti uždegiminius procesus, skatina imuninės sistemos atsaką į organizme esančius virusus, sumažina žarnyno jautrumą, stimuliuoja peristaltiką, gali padėti retinti viduriavimo epizodus, stiprinti žarnų sieneles.
„Viduriuojant ir vemiant iš organizmo pasišalina nemažai skysčių, tad gali grėsti dehidratacija. Ji ypač pavojinga mažiems vaikams ir senyviems žmonėms. Pirmieji dehidratacijos požymiai yra išdžiūvusi gerklė ir burna, nuovargis, galvos svaigimas, raumenų mėšlungis, retas šlapinimasis ir tamsi šlapimo spalva. Siekiant išvengti šios būklės, organizmą būtina papildyti gliukoze, chloridais, natriu ir kaliu bei citratais. Tokių preparatų galima rasti vandenyje tirpių miltelių pavidalu visose vaistinėse, tačiau labai svarbu atsižvelgti į vaistininko rekomendacijas ir vartoti juos taip, kaip nurodyta“, – pabrėžia R. Blynas.
Kaip apsaugoti save ir kitus?
Įtariant noroviruso infekciją, būtina likti namuose ir riboti kontaktą su kitais žmonėmis, kadangi užkratas gali būti perduodamas labai lengvai. Po kiekvieno vėmimo ir viduriavimo epizodo, svarbu kruopščiai muilu nusiplauti rankas, taip pat patartina dezinfekuoti tualeto kambario paviršius. Rankas plauti reikėtų ir prieš kiekvieną valgį, tą turėtų daryti ir kiti šeimos nariai.
„Norint sumažinti galimybę užsikrėsti nuo sergančio žmogaus, reikėtų naudotis kitais stalo įrankiais ir indais, miegoti atskirose erdvėse, nesidalinti patalyne, drabužiais, dezinfekuoti rankenas ir dažniausiai liečiamus paviršius. Prieš valgant daržoves ar vaisius, būtina juos gerai nuplauti, taip pat vengti norovirusu užsikrėtusio žmogaus gaminamų patiekalų, kadangi į juos gali būti patekę viruso dalelių.
Net ir nurimus ligai, keletą dienų patarčiau vengti viešų vietų ir artimų kontaktų su kitais žmonėmis, kadangi viruso nešiotojas iki 3 dienų po paskutinių ligos simptomų, dar gali juos užkrėsti. Vaikų nereikėtų leisti į darželį, mokyklą ar kiemą, kuriame būtų kitų bendraamžių. Taip pat rekomenduojama nekeliauti autobusu, traukiniu ar lėktuvu“, – priduria vaistininkas.
norovirusasCameliavaistininkas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.