Miegate ant nugaros? Gresia susirgti klastinga liga

2024 m. rugsėjo 13 d. 22:51
Lrytas.lt
Visi turime mėgstamą miego padėtį. Vieni gulasi ant šono, kiti – ant pilvo, o treti miega ant nugaros. O kokią įtaką tai turi sveikatai?
Daugiau nuotraukų (3)
Ankstesni tyrimai susiejo miegą ant nugaros su neigiamu poveikiu sveikatai, įskaitant aukštą kraujospūdį ir obstrukcinę miego apnėją. Tokia miegojimo poza nerekomenduojama žmonės, kuriuos vargina gastroezofaginis refliuksas, taip pat nėščiosioms.
Ištyrė, kiek laiko miega ant nugaros
Neseniai vykusios tarptautinės Alzheimerio asociacijos konferencijos metu pristatytas naujas tyrimas, kuriame nustatytas galimas ryšys tarp miego gulint ant nugaros ir neurodegeneracijos.
Tyrime dalyvavo žmonės, turintys lengvą kognityvinį sutrikimą, sergantys Parkinsono spektro sutrikimu ar Alzheimerio liga. Taip pat ir sveiki asmenys, priklausę kontrolinei grupei.
Dalyviai buvo tiriami namuose, naudojant Kalifornijoje įsikūrusios bendrovės sukurtą technologiją, padėjusią apskaičiuoti, kiek valandų per naktį jie miegojo gulimoje padėtyje.
„Sleep Profiler“ įvertina devynis pagrindinius rodiklius, kurie padeda atskirti konkrečių neurodegeneracinių sutrikimų tikimybę, teigė Danielis J. Levendovskis, bendrovės „Advanced Brain Monitoring“ prezidentas bei pagrindinis tyrimo autorius.
Trukdo išplauti toksinus?
Tyrėjai nustatė, kad neurodegeneracinėmis ligomis sergantys dalyviai gulimoje padėtyje miegojo daugiau nei dvi valandas.
Autoriai mano, jog tai patvirtina stiprų ryšį tarp miego ant nugaros ir neurodegeneracijos sergant Alzheimerio liga, Parkinsono spektro sutrikimu ir lengvu kognityviniu sutrikimu.
„Neurotoksinai susidaro dėl smegenų naudojimo dienos metu ir pasišalina miegant“, – aiškino D.J.Levendovskis.
Pasak jo, miegant ant nugaros neurotoksinus sunkiau „išplauti“ iš smegenų, nes pasikeičia kraujotakos kelias. Dėl to smegenyse formuojasi kenksmingų baltymų sankaupos.
Sąsajas tarp miego pokyčių, smegenų senėjimo ir Alzheimerio ligos tirianti miego neuromokslininkė dr. Laura Stankevičiūtė portalui Lrytas anksčiau sakė, kad Alzheimerio liga turi prodrominį periodą – tai yra laikas, kai su ligos patologija siejami baltymai pradeda kauptis smegenyse, tačiau dar nepastebimi jokie klinikiniai simptomai.
„Šis periodas gali prasidėti net 20 metų prieš pirmuosius pasireiškimus – apie 50-uosius gyvenimo metus. Būtent ilgas ligos laikotarpis iki klinikinių simptomų įkvepia ir motyvuoja mokslininkus tirti rizikos veiksnius, kuriuos būtų galima modifikuoti vidutinio amžiaus gyvenimo tarpsniu, siekiant užkirsti kelią ligos vystymuisi ir skatinti sveiką bei optimalų smegenų senėjimą“, – paaiškino L.Stankevičiūtė. Visą straipsnį rasite čia.
Miego higienos svarba
D.J.Levendovskis pripažino, kad jo tyrimas parodė sąsają, bet neįrodė, kad miegas gulomis sukelia neurodegeneraciją.
„Paplitęs įsitikinimas, kad miegas ant nugaros yra pranašesnis už gulėjimą ant šono, nes taip stuburas geriau palaikomas ir subalansuojamas. Tačiau, jei rūpinatės smegenų sveikata, galite miegoti ant šono ir išvengti stuburo skausmų, jei tinkamai pasirenkate pagalvę ir čiužinį“, – teigė tyrėjas.
Tačiau miego padėtis yra tik vienas iš daugelio veiksnių, susijusių su Alzheimerio liga.
Amerikiečių gydytojas neurologas Danielis Truongas pabrėžė, kad reikia atkreipti dėmesį į miego kokybę ir gyvenimo būdą, įskaitant mitybą bei fizinius pratimus.
„Idėja, kad miego padėtis turi įtakos smegenų sveikatai, yra intriguojanti, bet svarbiau teikti pirmenybę gerai miego higienai ir bendriems gyvenimo būdo veiksniams, jei norite sumažinti riziką susirgti neurodegeneracinėmis ligomis“, – teigė gydytojas.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.
Alzheimerio ligaMiegasmiegojimo poza
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.