Rekordiškai greitai plinta užkrečiama liga: šiemet Lietuvoje buvo užregistruoti 355 atvejai (1)

2024 m. rugpjūčio 20 d. 17:07
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad šiais metais jau buvo užfiksuoti 355 kokliušo atvejai. Tuo tarpu per praėjusius metus liga buvo diagnozuota 7 asmenims.
Daugiau nuotraukų (3)
Centro duomenimis, ligos suaktyvėjimui įtakos gali turėti jau keletą metų iš eilės mažėjantis paskiepytų vaikų skaičius bei užkrečiamosioms ligoms būdingas periodiškumas.
Lrytas.lt primena, kad išaugęs sergamumas kokliušu jau kurį laiką kelia nerimą Lietuvos medikams.
„Tie atvejai, kurie vėl atsiranda pas mus, verčia susimąstyti ir tarsi grįžti į senus laikus. Grįžta mūsų šiek tiek jau užmirštos infekcinės ligos“, – apie kokliušą prieš kelis mėnesius sakė VUL Santaros klinikų Pediatrijos centro Vaikų infekcinių ligų skyriaus vadovė doc. dr. Inga Ivaškevičienė.
Pastaruosius trejus metus Lietuvoje nuo kokliušo paskiepijama apie 90 proc. vaikų, o tam, kad liga neplistų, vakcinacija turėtų pasiekti 95 proc., nurodo NVSC.
Centras primena, kad pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo kokliušo skiepijami 2, 4, 6 mėnesių kūdikiai, sustiprinančiomis dozėmis skiepijami 1,5 metų, 6–7 metų ir 15–16 metų vaikai.
Dar nematyta užsikrėtimų banga
Kaip nurodo NVSC, kokliušu serga įvairaus amžiaus vaikai, ypač greitai užsikrečia naujagimiai ir kūdikiai. Pastaruoju metu pastebima, kad serga vis vyresnio amžiaus (mokyklinio) vaikai, taip pat suaugusieji.
Šiemet iki rugpjūčio 19 d. Lietuvoje buvo užregistruoti 355 kokliušo atvejai, iš jų 258 vaikams iki 17 metų amžiaus (0–3 metų – 60 atvejų, 4–8 metų – 87 atvejai, 9–17 metų – 111 atvejų) ir 97 susirgimai suaugusiesiems.
Didžioji dalis susirgusiųjų (57 proc.) buvo neskiepyti ar skiepų būklės nežinojo.
Ikipandeminio laikotarpio, t. y. 2019 m., daugiausia sergančiųjų kokliušu buvo užregistruota 2009 m., 2012 m. ir 2014 m. (atitinkamai 233, 154 ir 143 atvejai).
Kad nuo kokliušo būtų apsaugoti naujagimiai, nuo 2023 m. Lietuvoje nėščiosioms rekomenduojama pasiskiepyti kokliušo komponentą turinčia vakcina. Nuo praėjusių metų besilaukiančios moterys ją gali gauti nemokamai.
NVSC informuoja, kad kokliušo inkubacinis periodas trunka 5–21 dieną (dažniausiai 7–10), bet gali užsitęsti iki 42 dienų. Ligai būdingi bendri peršalimo simptomai, kosulio priepuoliai, sukeliantys vėmimą ar netgi kvėpavimo sustojimą.
Kokliušas labai greitai plinta artimo kontakto metu, žmogui kosėjant, čiaudėjant. Todėl labai svarbu, kad žmogus būtų laiku pasiskiepijęs ir laikytųsi kosėjimo, čiaudėjimo higienos, nurodo NVSC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.