Įsiuto supratusi, kad pražiopsojo krūties vėžio pradžią – įspėja kitas moteris (1)

JoAnn Pushkin akylai tikrinosi, ar neserga krūties vėžiu. Sulaukusi 40-ies metų, ji pradėjo darytis mamogramas – tyrimas tokio amžiaus moterims patartinas, siekiant ligą nustatyti anksti. Amerikietė sveikai maitinosi, reguliariai mankštinosi ir atliko savityrą, nors nepriklausė rizikos grupei: šeimoje buvo tik vienas krūties vėžio atvejis, sirgo jos teta.

Moteris<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Moteris<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Krūties vėžio prevencinė programa<br>VLK infografikas
Krūties vėžio prevencinė programa<br>VLK infografikas
Krūties vėžio tyrimas<br>J.Kalinsko, ELTA nuotr.
Krūties vėžio tyrimas<br>J.Kalinsko, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 21, 2024, 8:25 PM

Tačiau sulaukusi 45-erių J.Pushkin užčiuopė guzelį krūtyje. Deja, moteriai diagnozuotas pažengęs krūties vėžys.

Ją ištiko šokas – mamogramos nuotraukose medikai auglio nepamatė. Šie paaiškino, kad pacientės turi tankų krūtų audinį, todėl krūtyje atsiradusį darinį sunkiau pastebėti mamografinio tyrimo metu.

Santaros klinikų Radiologinės ir branduolinės medicinos centro gydytoja Indrė Lekienė anksčiau yra įspėjusi moteris, kad liaukinį krūtų audinį turinčios moterys turėtų būti ypač budrios dėl jo tankumo.

„Iš tikrųjų yra tokia tarptautinė rekomendacija, kad jei moteris darėsi ultragarsinį tyrimą ar mamogramą, ji turėtų būti informuota, kad jos krūtų audinys yra liaukinis. Tam, kad moteris žinotų, suklustų ir suprastų, kad jai reikia dažniau pasitikrinti“, – „Facebook“ surengtos transliacijos metu pasakojo I.Lekienė. Visą tekstą rasite čia.

Tačiau J.Pushkin to nežinojo. Vėliau ji išsiaiškino, kad tankų krūtų audinį turi apie 40 proc. moterų.

Kadangi vėžys nebuvo diagnozuotas anksti, J.Pushkin prireikė dvigubos mastektomijos, septynių chirurginių operacijų ir chemoterapijos kurso. Po penkerių metų onkologinė liga sugrįžo ir tuomet prireikė 30 spindulinės terapijos procedūrų, rašė „Business Insider“.

Rūpinasi, kad kitos moterys būtų informuotos

„Tankiose“ krūtyse yra daugiau liaukų ir skaidulinio audinio, todėl mamogramose jos atrodo kitaip. Ir tankus audinys ir navikas tyrimo nuotraukoje matomas balta spalva, todėl darinys gali „pasislėpti“ ir likti nepastebėtas.

Taip nutiko J.Pushkin atveju.

Negana to, pastebėta, kad tankaus audinio krūtų savininkės turi didesnę riziką susirgti krūties vėžiu.

Iš pradžių J.Pushkin manė, kad yra išskirtinė, bet grįžusi namo sužinojo, kad tokio tipo krūtis turi apie 40 proc. moterų.

Kiti atrankinės patikros metodai, pavyzdžiui, ultragarsinis ar magnetinio rezonanso tyrimas, būtų nustatę jos vėžį daug anksčiau.

J.Pushkin nusivylė ir supyko, kad per 5-erius metus, kai lankėsi pas gydytojus nebuvo įspėta, kad turi tankias krūtis. Dabar ji ya direktorė „DenseBreast-info“ organizacijos, kuri skatina medikai informuotų moteris apie jų krūtų tipą.

J.Pushkin prisidėjo, kad Niujorko valstijoje, kurioje ji gyvena, įstatymu būtų įtvirtinta gydytojų pareiga po mamogramos užsiminti moterims, kad jos turi tankaus audinio krūtis.

Panašus teisės aktas šiuo metu rudenį, kaip planuojama, įsigalios visu JAV lygmeniu.

Pasak J.Pushkin, už naują tvarką kovojo vėžiu sergančios moterys, o dalis jų jau iškeliavo anapilin.

Lietuvoje ruošia pokyčius

Šiuo metu Lietuvoje veikianti krūties vėžio prevencinė programa skirta moterims nuo 50 iki 69 metų (imtinai), kurioms kartą per 2 metus gali būti atliekamas mamografinis tyrimas.

Gavus šeimos gydytojo siuntimą mamografiniam tyrimui atlikti, galima iš anksto užsiregistruoti (atvykus arba telefonu) mamografijos įrenginį turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje. Tyrimo rezultatus praneša šeimos gydytojas, gavęs juos iš mamogramas vertinančios įstaigos.

Tačiau, kaip pranešė sveikatos apsaugos ministerija, nuo 2025 m. sausio 1 dienos visoje Lietuvoje laukia pokyčiai. Krūties piktybinio naviko ankstyvosios diagnostikos programoje galės dalyvauti 45–74 metų amžiaus moterys. Pacientėms taip pat bus atliekamas naujas šiuolaikiškas tyrimas – krūties tomosintezė, kuri leidžia ištirti net itin mažus (iki 2–3 mm) įtartinus darinius.

Medikai pabrėžia, kad patikros programos skirtos moterims, kurios neturi jokių ligos požymių. Užčiuopus neaiškų darinį krūtyje, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją, nepriklausomai nuo amžiaus.

Krūties vėžio simptomai: pakitusi krūties forma ir dydis: padidėję pažasties limfmazgiai; pakitusi, citrinos žievelę primenanti oda; įtrauktas spenelis; išberta, į odos egzemą panaši spenelio sritis.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.