Karštą dieną tinsta kojos? Gydytojas patarė, kaip suaktyvinti kraujotaką

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) medikai pastebi, kad vasarą, kai žmonės dažniau renkasi ilgas keliones ir mėgaujasi karštomis dienomis, jiems labiau tinsta kojos. Pasak KUL kraujagyslių chirurgo Karolio Tijūnaičio, teisingas pasiruošimas išvykai gali padėti suvaldyti šį nemalonų venų kraujotakos sutrikimą. Tinstančios kojos gali būti ir rimtų sveikatos sutrikimų ženklas.

Vasarą žmonėms labiau tinsta kojos, pastebi medikai.<br>lrytas.lt koliažas
Vasarą žmonėms labiau tinsta kojos, pastebi medikai.<br>lrytas.lt koliažas
Vasara<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Vasara<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Karolis Tijūnaitis<br>Klaipėdos universiteto ligoninės nuotr.
Karolis Tijūnaitis<br>Klaipėdos universiteto ligoninės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Klaipėdos universiteto ligoninės inf.

Jun 27, 2024, 8:03 AM, atnaujinta Jun 27, 2024, 8:04 AM

„Ilgiau pastovėjus ar pasėdėjus, pakilus oro temperatūrai, kraujotaka kojose lėtėja, todėl kraujas ir audinių skysčiai gali kauptis apatinėse galūnėse. Venos kūne veikia kaip kraujo rezervuaras, o raumuo yra kaip antra širdis kojoje, kuri varinėja kraują. Todėl ilgai sėdint ar stovint prisikaupia kraujo minėtame veniniame rezervuare.

Tai lemia, kad limfa cirkuliuoja sunkiau, sulėtėja kraujotaka. Kai didesnis kiekis kraujo telkiasi kojose, venos išsiplečia, didėja jų pralaidumas, į audinius patenka uždegiminės ląstelės ir atsiranda varginantis kojų tinimas. Poveikį šiam procesui dažniausiai turi šiluma, ir ilgas nejudėjimas“, – paaiškino kraujagyslių chirurgas.

Pasak specialisto, ruošiantis ilgai kelionei veiksmingiausia priemonė norint išvengti ar sumažinti kojų tinimą – kompresinės kojinės. Jos pagerina limfotaką, aktyvina kraujotaką, taip sumažinant tinimą ir apsaugant nuo galimų komplikacijų, tokių kaip venų trombozė.

„Ilgoms kelionėms reikėtų rinktis patogią, laisvą aprangą, nevilkėti siaurų kelnių, kurios gali spausti venas ar kitas kūno vietas. Kad dėl ilgai nekeičiamos sėdimos padėties nesutriktų veninis tekėjimas, patarčiau bent kas valandą šiek tiek pasivaikščioti.

Kraujotakai suaktyvinti pakanka ir 1–2 minučių. Taip sumažinama įvairių veninės kraujotakos komplikacijų rizika. Taip pat prieš ilgą skrydį lėktuvu, kelionę automobolių ar traukiniu, rekomenduočiau riboti druskos vartojimą, nes per didelis druskos kiekis maiste gali sukelti skysčių kaupimąsi organizme ir padidinti tinimą. Kai tik yra galimybė – pakelkite kojas aukščiau.

Tai padės atstatyti limfos tekėjimą. Jei venų kraujotakos nepakankamumas ryškesnis, tuomet prieš ilgesnę kelionę gali būti naudinga pavartoti venų sieneles stiprinančių ir kraujotaką stimuliuojančių vaistinių preparatų“, – patarė specialistas.

Pasak jo, kojų tinimą galima malšinti ir pasitelkiant kontrastinį dušą, pilant vėsų vandenį ant kojų, limfodranažinius masažus, plaukiojant baseine ar ežere.

„Plaukiant kūnas yra horizontalioje padėtyje, o ir pats vanduo išoriškai sukuria kompresijos efektą“, – sako K. Tijūnaitis.

Mediko teigimu, lėtinis venų nepakankamumas yra dažna kojų tinimo priežastis. Kai venų vožtuvai neveikia tinkamai, kraujas teka atgal ir kaupiasi kojose. Tai ypač pasireiškia karštomis dienomis, kai venos praranda savo tonusą.

„Žmonėms, sergantiems lėtiniu venų nepakankamumu, kojos gali tinti bet kuriuo metų laiku. Tik vasarą tai labiau pasireiškia dėl karštos oro temperatūros. Gali būti, kad labiau tinsta viena koja“, – pridūrė specialistas. Anot jo, jei kojos tinsta labai stipriai, tinimas po ilgos kelionės nepraeina ilgiau kaip kelios paros, ypač vienos kojos – reikėtų nedelsiant pasikonsultuoti su gydytoju kraujagyslių chirurgu.

„Jei kojos tinsta dažnai ar tinimas nepraeina – tai gali būti rimtų sveikatos problemų signalas. Tokiais atvejais rekomenduočiau pasitikrinti, ar žmogui nepasireiškė kraujatokos sutrikimai, vožtuvų nepakankamumas, širdies ar inkstų nepakankamumas.

Atlikdami neinvazinį, greitą duplex skenavimo tyrimą ultragarsu, lengvai galime patikrinti kraujotaką ir vožtuvų veiklą“, – rūpintis sveikata ragino specialistas.

KUL Komunikacijos tarnybos inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.