Peties skausmą išgydo greičiau nei vaistai: įvardijo retą, bet veiksmingą procedūrą

Peties sąnario endoprotezavimo operacijos vis dar mažai žinomos, tad ir pacientų, kuriems atlikta tokia operacija, yra nedaug. Lietuvoje per metus atliekama apie 150 tokių operacijų.

Lietuvoje per metus atliekama apie 150 peties sąnario endoprotezavimo operacijos.<br>lrytas.lt koliažas
Lietuvoje per metus atliekama apie 150 peties sąnario endoprotezavimo operacijos.<br>lrytas.lt koliažas
Martynas Stančikas<br>Z.Katkienės nuotr.
Martynas Stančikas<br>Z.Katkienės nuotr.
Peties sąnario keitimo operacija<br>Z.Katkienės nuotr.
Peties sąnario keitimo operacija<br>Z.Katkienės nuotr.
Peties skausmas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Peties skausmas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Zita Katkienė, Respublikinės Šiaulių ligoninės inf.

2024-06-26 17:43, atnaujinta 2024-06-26 17:44

Pasak Respublikinėje Šiaulių ligoninės Ortopedijos traumatologijos centro vadovo pareigas laikinai einančio gydytojo ortopedo-traumatologo Martyno Stančiko, peties sąnario endoprotezavimo operacijos reikalauja ypatingo chirurgų pasiruošimo, specialios įrangos bei implantų. Daugiausia iki šiol atliekama kelio, klubo sąnario keitimo operacijų, nes žmogui reikia vaikščioti.

Petys taip pat aktualu, nes žmogus nori judinti ranką. Vaistais gydyti reikia metų, o operuojant sveikstama greičiau. Amžiniai degeneraciniai pakitimai, sporto ir buitinės traumos, per didelis fizinis krūvis – priežastys, dėl kurių tenka gultis ant operacinės stalo peties sąnario operacijai.

Šiaulietės Stasė Karžauskienė ir Gitana Merkelienė papasakojo apie savo patirtį dėl peties sąnario problemų, kurias medikai išsprendė endoprotezavimo operacija.

Kentėti skausmą tapo neįmanoma

Šiaulietė Stasė Karžauskienė beveik ketverius metus kentė peties skausmą. Kai skausmas tapo nepakeliamas, pradėjo ieškoti medikų pagalbos. Pirmą kartą su šeimos gydytojo siuntimu kreipėsi į ortopedą traumatologą, medikas jai į petį suleido vaistų. Skausmas kiek atslūgo, bet neilgam – vėl petį pradėjos skaudėti. Tada gydytojas ortopedas traumatologas nusprendė į petį suleisti jos pačios kraujo plazmos. Ši procedūra padėjo ir beveik dvejus metus moteris nejautė peties sąnario skausmo.

Bet po truputį petys vėl pradėjo skaudėti ir skausmas tapo nebepakeliamas. 67-erių metų moteris prisimena, kad rankos jau nebegalėjo nei pakelti, nei pajudinti. Stasė vėl kreipėsi į ortopedą traumatologą, kuris paaiškino, kad peties sąnarys išdilęs, yra plyšimų, todėl teks operuoti ir atlikti peties sąnario protezavimo operaciją.

„Sutikau, nes gyventi ir kentėti tokį skausmą buvo neįmanoma“, – pasakoja S. Karžauskienė, daugelį metų dirbusi mėsos kombinate, vėliau – prekybos centre, kur nuolat teko kilnoti didelius svorius. Nors jokios traumos nėra patyrusi, jokia sąnarių liga nėra sirgusi, bet sunkus darbas, moters įsitikinimu, padarė savo.

Vasario mėnesį Stasė Karžauskienė buvo užregistruota planinei peties sąnario protezavimo operacijai, o gegužės pabaigoje operacija atlikta. Moteris dar negali pasidžiaugti pagerėjimu, nes dar tenka dėvėti įtvarą ir saugoti ranką. Po šešių savaičių nuo operacijos ji vyks į reabilitacijos centrą, kur prasidės nelengva peties sąnario reabilitacija.

Artrozė – vyresnių žmonių liga

Peties sąnario endoprotezavimo operacijos dažniausiai atliekamos dėl peties sąnario artrozės-degeneracinės ligos, kuri pažeidžia sąnarinę kremzlę. Respublikinės Šiaulių ligoninės Ortopedijos traumatologijos centro vadovo pareigas einantis ortopedas traumatologas Martynas Stančikas pirmuoju signalu, jog peties sąnarys negaluoja, įvardija skausmą ir nuolat patiriamą diskomfortą judant.

„Pacientą veriantis skausmas ima kankinti kasdien, o naktį dar stiprėja. Ne tik nemalonūs pojūčiai, bet ir riboti rankų judesiai gali byloti apie sąnarių ligas“, – sako specialistas.

Progresuojant artrozei, blogėja sąnario funkcija, atsiranda nuolatiniai skausmai, skauda ir naktį, pacientai negali miegoti ant skaudamo peties, vartoja nuskausminamuosius vaistus. Dažniausiai tai vyresnio amžiaus žmonių liga, bet artrozė gali atsirasti ir jaunesniems žmonėms, dėl patirtų traumų, sunkaus fizinio darbo ar traumuojančio sporto.

Pirmiausia tokiam pacientui skiriamas konservatyvus gydymas, tai nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, vėliau – kineziterapija, fizioterapija. Taikomos vaistų injekcijos į sąnarius – dažniausiai kenalog, hialurono rūgštis, PRP (trombocitais praturtinta plazma) injekcijos. Bet kai konservatyvus gydymas nepadeda, rekomenduojama endoprotezavimo operacija.

Pacientei Stasei Karžauskienei buvo atlikta peties endoprotezavimo operacija reversiniu endoprotezu (šių endoprotezų sandara yra atvirkščia peties sąnario anatomijai-mentės sąnarinė duobė keičiama pusrutulio formos glenosfera, o žastikaulio galva nupjaunama, implantuojamas stiebas į žastikaulį ir ant jo pritvirtinamas kaušelio formos intarpas).

Prireikus be reversinio endoprotezo naudojamas ir anatominis endoprotezas, kurio sandara atitinka peties anatomiją, bet dedant šį endoprotezą, reikalinga, kad būtų sveikos sukamųjų raumenų sausgyslės.

Po operacijos sekančią dieną, jei paciento būklė patenkinama, yra skiriama pasyvi peties mankšta, negalima remtis operuota ranka, nerekomenduojama miegoti ant operuoto peties. Po 6 savaičių pacientai vyksta į reabilitacijos ligoninę, kur tris savaites yra atliekama reabilitacija, pradedama ir aktyvi peties mankšta. Po reabilitacijos galima pradėti dirbti lengvą fizinį darbą (maždaug po 2,5–3 mėnesių), sunkus fizinis darbas ir sportas, stipriai apkraunantis peties sąnarį, nerekomenduojamas.

Peties sąnario trauma

Beveik prieš metus – praėjusios vasaros birželio 19 dieną, šiaulietės Gitanos Merkelienės gyvenimas virto aukštyn kojomis. 54-erių metų moteris neteko sąmonės. Per 100 kilogramų svėrusi moteris griuvo ant grindų. Nubudusi nesuprato, kas jai nutiko, jautėsi normaliai, tik truputį ranką skaudėjo, tai ryte išėjo į darbą siuvykloje.

Neištvėrė pagalvių siuvėja darbe nei iki pietų – vėl neteko sąmonės ir kolegės iškvietė greitąją medicinos pagalbą, kuri moterį atvežė į Respublikinę Šiaulių ligoninę.

Ligoninėje atlikus tyrimus paaiškėjo, kad G. Merkelienei cukraus kiekis kraujyje sukilęs iki 20 mmol/l, kai normalus yra 3,3–5,5 mmol/l. Moteriai ištiko hiperglikeminė koma, dar į organizmą pateko infekcija ir ištiko sepsis. Gydytojai artimiesiems pasakė, kad pacientei liko gyventi trys dienos.

Tačiau Gitanos Merkelienės organizmas įveikė visas negandas ir ji buvo išvežta į Šiaulių geriatrijos centrą, kur praleido dar tris mėnesius ir įveikė dar tris infekcijas. Pacientę gydęs gydytojas Kęstutis Lamauskas sakė, kad jo praktikoje išgyvena tik 5 proc. tokios būklės pacientų. Personalas Gitaną vadino ir laimės kūdikiu, ir gimusia su marškinėliais.

Tačiau pačiai G. Merkelienei iki laimės dar buvo toli. Po traumos atvykus į ligoninę jai buvo atliktas peties kompiuterinės tomografijos tyrimas ir nustatyta, kad peties sąnarys yra visiškai sutrupėjęs. Kovo mėnesį pacientę konsultavęs gydytojas ortopedas traumatologas Martynas Stančikas skyrė planinę peties sąnario protezavimo operaciją. Gegužės 27 dieną atlikta operacija, po kurios dar laukia netrumpa reabilitacija.

Tačiau jau šiandien moteris jaučiasi geriau. Sako, kad tik po komos atsikelti buvo labai sunku, nes dėl įvestos tracheostomos, per kurią teko kvėpuoti, sunku kalbėti, vargina sunkios mintys nuo komos metu matytų slogių sapnų.

Beveik per metus, praleistus ligoninės lovoje, moteris neteko daug svorio ir dabar sveria 89 kilogramus. Netekus viršsvorio, normalizavosi cukraus kiekis kraujyje iki 4,7 mmol/l. Normalizavosi ir kraujospūdis. „Pats organizmas tvarkosi“, – paaiškino pacientei medikai.

Protezavimą teko atidėti

Rečiau nei dėl peties sąnario artrozės tenka atlikti endoprotezavimo operacijas dėl sudėtingų skeveldrinių žastikaulio galvos lūžių, kai nėra galimybės atlikti osteosintezės – sutvirtinti lūžgalių plokštelėmis ir sraigtais. Peties sąnarys yra vienas judriausių, kartu ir jautriausių, sąnarių žmogaus kūne. Anot ortopedo traumatologo M. Stančiko, taip yra dėl anatominių ypatumų: šis sąnarys yra laisvas, judesių amplitudė labai didelė, tad ir traumų – dažniausiai išnirimų – tikimybė didesnė. Traumoms kartojantis, netinkamai gyjant audiniams sąnarys tampa nestabilus, ima išnirti vis dažniau. Tokiu atveju, siekiant sugrąžinti judėjimo džiaugsmą, atliekama artroskopinė rekonstrukcinė peties sąnario operacija.

Pacientei Gitanai Merkelienei operacija atlikta, praėjus nemažai laiko nuo traumos. Pasak ortopedo-traumatologo Martyno Stančiko, taip nutiko dėl gretutinių patologijų. Šios pacientės būklė ilgą laiką buvo sunki ir netinkama operacijai.

Įprastai po lūžių endoprotezavimo operacijos atliekamos per 2–4 savaites ar dar greičiau. Kaip ir esant artrozei, po traumos atliekant endoprotezavimą naudojami reversiniai ir anatominiai endoprotezai. Sveikimo laikotarpis toks pat: taip pat pradedama pasyvi peties mankšta artimiausiomis dienomis po operacijos, o aktyvi reabilitacija – po 6 savaičių. Reabilitacinis gydymas vykdomas pagal programą.

Numatyta, kada galima pradėti judinti ranką, kada kelti, kokį svorį kelti. Nurodymų teks laikytis ir visą likusį gyvenimą. Pasak mediko, peties sąnario keitimo operacija yra paskutinis sunkiai pažeisto peties sąnario gydymo sprendimas. Sąnario paviršius yra padengtas lygia ir tvirta kremzle, leidžiančia judėti plačiu judesiu.

Tačiau dėl osteoartrito, reumatinio artrito ar sunkios sąnario traumos šis kremzlinis paviršius tampa plonu ir šiurkščiu, dėl ko sąnario judesiai tampa skausmingais, ribotais, kas trukdo kasdienei veiklai. Išeitis iš šios situacijos – peties sąnario keitimo operacija, palengvinanti minėtus simptomus bei apsauganti sąnarį nuo tolimesnių pažeidimų.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.