Vėžiu susirgusi Irina džiaugiasi ypatinga dovana: nuotraukose neatpažįsta savęs

2024 m. birželio 20 d. 20:08
„Kai žiūriu į savo nuotrauką, netikiu, kad čia aš tokia graži ir stipri“, – sako Nacionalinio vėžio instituto (NVI) pacientė Irina Tuminienė.
Daugiau nuotraukų (14)
Gydymas chemoterapija neatsiejamas nuo prarastų plaukų, o į šią netektį ypač jautriai reaguoja moterys. Asmeniniai išgyvenimai fotografei Inesai Juknevičienei tapo įkvėpimo šaltiniu, o I.Tuminienė – viena iš fotografės modelių.
Moteris pasakoja, kol buvusi sveika, maniusi, kad asmeninių išgyvenimų nėra būtinybės viešinti, tačiau onkologinė liga jai atvėrė akis.
„Normalu sakyti, kad tau skauda ir normalu jaudintis dėl savo išvaizdos. Mes, moterys, labai jautrios komplimentams, pastaboms apie grožį, manau, turime palaikyti viena kitą“, – sako I.Tuminienė.
Moterys gražios ir be plaukų
I.Tuminienė sako, kad fotosesijos prilygo terapijos seansams. Moterys galėjo užsimiršti, vėl pasijusti esančios sveikos.
„Galvoju, moterys, kurios dabar išgirdo diagnozę, pažiūrės į mus, pamatys ne tik grožį ir pagalvos, kad su liga galima susidraugauti“, – ašaras tvardydama sakė I.Tuminienė.
Dėl chemoterapijos plaukų netekusias moteris įamžinusi Inesa Juknevičienė ir pati išgyveno onkologinę ligą, kuri pastūmėjo į fotografiją.
„Projekto tikslas – parodyti moterims, kad mes ir be plaukų gražios“, – pasakojo I.Juknevičienė.
Pirminė idėja buvo nufotografuoti 10–12 moterų, tačiau projekto dalyvių ratas plėtėsi – nuo kalno paleista sniego gniūžtė išaugo į didelį kamuolį.
I.Juknevičienės mūzomis tapo jau 25 moterys iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių, sukurta apie 40 įvaizdžių, tad keliaujančioje parodoje atsiduria vis kiti veidai.
„Norėčiau, kad sveiki žmonės pažvelgę į šias nuotraukas suprastų, jog liga dar nėra mirties nuosprendis, o sergantieji nori ir privalo būti gražūs“, – vylėsi I.Juknevičienė.
Nuo trečiadienio NVI patalpose veikia I.Juknevičienės fotografijų paroda „Geros emocijos gydo“.
Plaukai svarbiau nei gyvybė?
Mintimis apie tai, kodėl moterims plaukai tokie svarbūs, kad kartais jos net atsisako gydymo pasidalijo NVI medicinos psichologė Gertrūda Klimavičiūtė:
„Pagalvokime apie tai, kad plaukai yra grožio atributas. Nuo pat gimimo plaukų simbolika didėja su augančia mergaite, plaukai puoselėjami, auginamos kasos – tai grožis.
Elementas, kuris gerai žinomas nuo senų laikų, kai buvo vertinami gražūs plaukai, stora kasa. Moters psichikoje šis atributas įaugęs, dažnai be jo nebegali matyti savęs kaip moters. Tai yra įaugę į savęs suvokimą per kartas. Tad netekti plaukų, vieno iš svarbiausių moteriškumo elementų, yra grėsminga.
Bet kai moteris pasižiūri į šią situaciją kitokiu žvilgsniu – suvokia, kad tai laikinas, kintantis elementas, o moteriškumas slypi giliau, ne vien tik išorėje. Moteriškumas gali būti puoselėjamas visais kitais papildomais būdais.
Moteriškumas gali būti ir tada, kai nėra plaukų. Pasinaudodamos šia mintimi, moterys netgi labiau išreiškia savo moteriškumą. Moteriškumas yra kur kas giliau, tai tam tikra būtis, tai mūsų dalis, kuri nusako, kaip mes esame moterimis. Moteriškumas yra gilesnė šaknis, kuri veda, kuri kuria mūsų gyvenimą.
Gali būti visiškai plika moteris nebūtinai dėl chemoterapijos, juk ir dėl kitų priežasčių netenkama plaukų. Šiandien plaukai yra gražūs, bet, žiūrėk, laikui bėgant keičiasi, menkėja. Gali būti moteris jais nepatenkinta.
Kita vertus, vis dažniau viešosiose erdvėse matome moteris be plaukų ir be jokio galvos apdangalo, be peruko. Gal jau ir aplinkinių žmonių reakcija pasikeitusi, nebereaguoja į pliką moters galvą. Juk dažnai moterys bijo plaukų netekimo ir dėl aplinkinių reakcijos.
Žinoma, visuomenėje moterys be plaukų išsiviešina – be abejo, išvaizdos pokytis siejamas su liga, jau nebegali nuslėpti, kad gydaisi. Tačiau aplinkinių požiūris yra pasikeitęs. Žmonės juk dalyvauja palaikymo akcijose ir nusiskuta plaukus. Tai drąsus palaikymo žingsnis. Daug žinomų žmonių dalyvauja tokiose akcijose. Plaukų nebuvimas jau nebėra didelė stigma.
Yra žmonių, kurie nusiskuta plaukus dėl kitų priežasčių: tai gali būti drąsos simbolis, tradicijų laikymasis. Štai vienuolijos sprendimas atsisakyti plaukų turi išraišką, kad prieš Dievą esame visi vienodi.
Anksčiau plika galva asocijuodavosi su vyrais, su kariuomene. Ten skuta galvas – vadinasi, skusta galva moteris vyriškėja. Taigi, ji tokiu būdų gauna vyriškos energijos, kurią gali panaudoti kovoje su vėžiu. Gauna jėgos siekti tikslo, atsparumo. Šiandien plikos galvos simbolis įgavęs daug daugiau prasmių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.