Profesorius įspėjo – per magnetines audras susidaro kraujo krešuliai: išvardijo, kas gali apsaugoti

Saulė yra gyvybės ir energijos šaltinis mūsų Žemei. Deja, padidėjęs Saulės aktyvumas gali turėti neigiamą įtaką žmogaus organizmui. Šiuo metu yra padidinto Saulės aktyvumo 11 metų ciklas, todėl kiekvieno žmogaus organizmas įvairiai reaguoja į magnetinio lauko pokyčius.

J.Kalibatas sako, kad mokslininkai aiškinasi, kokią įtaką geomagnetinės audros turi infarktų bei insultų dažnumui.<br>lrytas.lt montažas
J.Kalibatas sako, kad mokslininkai aiškinasi, kokią įtaką geomagnetinės audros turi infarktų bei insultų dažnumui.<br>lrytas.lt montažas
Krešulys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Krešulys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Saulės audra<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Saulės audra<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Kraujo krešulys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Kraujo krešulys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (4)

Prof. habil. dr. Julius Kalibatas, Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentas

Jun 19, 2024, 7:29 AM

Dviejų paskutinių dešimtmečių moksliniai tyrimai parodė, kad jautriausiai į geomagnetines audras reaguoja žmonių kardiovaskulinė sistema, todėl dauguma tyrimų sutelkė dėmesį į tai, kokią įtaką geomagnetinės audros turi infarktų bei insultų dažnumui.

JAV mokslininkų grupė, ištyrusi 263 miestų gyventojus, nustatė, kad pavasarį ir rudenį, kada yra daugiau magnetinių audrų, išauga mirčių dėl miokardo infarkto skaičius.

Tikriausiai, tai galima būtų paaiškinti tuo, kad geomagnetinių audrų metu kraujyje randamas padidėjęs trombocitų kiekis bei suaktyvėjusi jų agregacija, kortikosteroidų koncentracijos padidėjimas, kas gali sąlygoti kraujo spaudimo pakilimą, tachikardiją, širdies ritmo sutrikimus bei kraujo krešulių susiformavimą.

Beje, atlikti išsamūs tyrimai parodė, kad geomagnetinių audrų metu 91–92 proc. žmonių pakyla tiek sistolinis, tiek ir diastolinis kraujospūdis. Stiprių geomagnetinių audrų metu kraujospūdis padidėja 12 proc., lyginant su buvusiais rodikliais. Pažymėtina ir tai, kad kraujospūdis ženkliau kyla asmenims vartojantiems antihipertenzinius vaistus.

Šiuo metu pasaulyje yra atlikta šimtai tyrimų, įrodančių aiškią koreliaciją tarp stiprių geomagnetinių audrų ir infarktų bei insultų atvejų padidėjimo.

Taip, didelė mokslininkų grupė 14 metų laikotarpiu rinko duomenis iš Kinijos ir kitų šalių ligoninių, gavosi apie 25 tūkst. pacientų, sirgusių infarktais ir insultais. Nustatyta, kad stiprių geomagnetinių audrų metų insultų ir infarktų skaičius buvo ženkliai didesnis.

Kauno mokslininkų epidemiologinės studijos rezultatų analizė parodė, kad geomagnetinių audrų metu miokardo infarkto rizika padidėja net 54 proc.

Tarp daugelio įvairių mokslinių publikacijų atkreiptinas dėmesys į didžiulę tarptautinę studiją, apimančią tokias šalis kaip Australija, Naujoji Zelandija, JK, Prancūzija, Švedija. Mokslininkai 25 metus stebėjo daugiau negu 16 milijonų asmenų grupę. Buvo nustatyta, kad geomagnetinių audrų metu insultų skaičius išauga 19 proc. Stiprių geomagnetinių audrų metu insultų rizika padidėja iki 27 proc., o ekstremalių (G5) – net iki 52proc.

Pasaulyje atliktas ne vienas tyrimas, siekiant išaiškinti geomagnetinių audrų poveikį centrinei nervų sistemai.

13 metų Pietų Afrikoje vykdytas epidemiologinis tyrimas parodė, kad, tais mėnesiais, kada būna daugiausia geomagnetinių audrų, ženkliai išauga savižudybių skaičius.

Beje, statistiniai duomenys parodė, kad vyrų nusižudo 4 kartus daugiau, negu moterų. Kitos studijos metu atlikti išsamūs laboratoriniai kraujo rodiklių tyrimai parodė, kad geomagnetinių audrų metu kraujuje mažėja seratonino bei prolaktino koncentracija, kas gali būti viena iš depresijos ir savižudybių priežasčių.

Įdomu tai, kad Azerbaidžiano mokslininkų grupė, ištyrusi kaip keičiasi kompiuterinė encefalograma, esant geomagnetinėms audroms, nustatė, kad stiprių geomagnetinių audrų metu vyksta galvos smegenų aktyvumo slopinimas, sutrikdomi smegenų žievės ir kitų smegenų dalių funkciniai ryšiai, o turi ženklų neigiamą poveikį žmogaus emocinei būklei.

Tikriausiai, tai gali paaiškinti nerimo, depresijų ir savižudybių skaičiaus padidėjimą. Tą netiesiogiai patvirtina ir Kembridžo mokslininkų paskelbti duomenys, jog stiprių geomagnetinių audrų metu hospitalizacijų dėl depresijų skaičius ligoninėse išauga net 36,2 proc.

Nustatyta, kad stiprios geomagnetinės audros turi ženklų poveikį epilepsijos priepuoliams, kas, tikriausiai, susiję ne tik su seratonino koncentracijos sumažėjimu, bet ir poveikiu smegenų aktyvumui. Dažnai jautriai į stiprias geomagnetinias audras reaguoja asmenys, sergantys migrena – priepuoliai ne tik padažnėja, bet ir sustiprėja.

Dabar jau niekam nekelia abejonių, kad geomagnetinės audros daro įtaką žmogaus cirkadiniams ritmams, nes nustatyta, jog dėl poveikio kankorėžinei liaukai išsibalansuoja melatonino (miego hormono) gamyba, tikriausiai, todėl dalis žmonių skundžiasi miego sutrikimais, galvos skausmais, nuovargiu, padidėjusiu išsiblaškymu.

Tokie tyrimai kai kuriose šalyse pradėti finansuoti valstybiniu lygmeniu. Taip, Saudo Arabija skyrė didžiules lėšas projektui, kurio tikslas yra nustatyti, kokį poveikį geomagnetinės audros turi šalies gyventojų sveikatai.

Šiuo metu mokslininkų surinkti duomenys leidžia pagrįstai teigti, kad geomagnetinės audros daliai žmonių paūmina lėtines ligas, gali būti viena iš aritmijų, kraujospūdžio padidėjimo, insultų bei infarktų priežasčių; taip pat provokuoja migrenos, epilepsijos priepuolius, paūmina psichinius sutrikimus, turi poveikį endokrininei bei imuninei sistemoms.

Dažnai pacientai klausia šeimos gydytojų, kaip apsisaugoti nuo geomagnetinių audrų poveikio. Tikriausiai, visiškai apsisaugoti yra sudėtinga, bet padėti savo organizmui tikrai galima.

Visų pirma, krešulių susidarymo prevencijos priemonės: pakankamas skysčių vartojimas, vengimas alkoholinių gėrimų, kavos, nereikalingų kelionių atsisakymas, ribojimas fizinių darbų bei buvimo karštoje aplinkoje. Patartina lengva mankšta, pasivaikščiojimas miške. Kai kas siūlo geomagnetinių audrų piko metu išgerti kasdien po 100 mg aspirino, žinoma, jei nevartojate kitų kraują skystinančių vaistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.