Kardiologas ragina įsidėmėti klastingos ligos simptomus: ypač svarbu – vyresniems nei 50 metų

Širdies nepakankamumas – gyvybei pavojinga būklė, kai širdis nepajėgia užtikrinti kiekvieno organo deguonimi ir maisto medžiagomis. Statistika pribloškia: po širdies nepakankamumo diagnozės per penkerius metus miršta kas antras pacientas, dešimt metų išgyvena tik ketvirtadalis.

Širdies nepakankamumas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Širdies nepakankamumas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2024, 8:15 AM, atnaujinta Jun 13, 2024, 8:16 AM

Todėl ypatingai svarbu šią ligą diagnozuoti kuo anksčiau, kad žmogui būtų suteiktas savalaikis gydymas. Kiekvienam naudinga žinoti pirmuosius širdies nepakankamumo simptomus ir juos pajutus nedelsiant kreiptis į gydytoją.

2022 m. duomenimis, Lietuvoje širdies nepakankamumu sirgo daugiau nei 142 tūkst. žmonių. Bet blogiausia, kad ne visi žino sergantys pavojinga liga.

Londono ligoninėse praktikuojantis gydytojas kardiologas prof. Anthony`is Mathuras įvardijo pirmuosius pavojaus signalus, kurie gali įspėti apie širdies nepakankamumą.

Dusulys – simptomas, kurį profesorius išskyrė pirmiausia. Jis gali pasireikšti ir fizinio aktyvumo metu, ir ramybės būsenoje, rašė interntetinis leidinys „Daily Express“.

Kitas nerimą keliantis požymis – staigus silpnumas ir nuovargis.

„Širdies nepakankamumo atveju širdžiai gali būti sudėtinga aprūpinti organizmą pakankamu deguonies ir maistinių medžiagų kiekiu, todėl gyvybiškai svarbūs organai ir raumenys negauna užtektinai kraujo. Tai gali sukelti stiprų nuovargį“, – paaiškino gydytojas kardiologas.

Kitas ankstyvas ligos požymis – patinimas. Streikuojant širdžiai, organizme gali pradėti kauptis skysčiai, todėl patinsta pilvas ir kojos, ypač pėdos ir kulkšnys.

Pasak profesoriaus, taip pat svarbu stebėti savo širdies ritmą. Pagreitėjęs arba nereguliarus širdies plakimas yra dar vienas nerimą keliantis ženklas. Negalima ignoruoti švokštimo ir kosulio, ypač jei šie atsiranda kartu su krauju.

„Norint laiku kreiptis pagalbos, labai svarbu anksti atpažinti šiuos požymius. Jie gali būti susiję su įvairiomis sveikatos problemomis, bet jei simptomai išlieka ar stiprėja, patartina kreiptis į šeimos gydytoją“, – patarė A.Mathuras.

Lrytas.lt primena, kad Lietuvoje nuo praėjusių metų šeimos gydytojai gali nemokamai paskirti kraujo tyrimą, kuris reikalingas širdies nepakankamumui diagnozuoti. Natriuretinio peptido (NT-proBNP) tyrimas padeda išaiškinti, ar dėl dusulio į medikus besikreipęs žmogus neserga širdies nepakankamumu, tačiau gali būti skiriamas ir esant kitiems ligos simptomams, rizikos veiksniams.

Lietuvos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo darbo grupės vadovės, gydytojos kardiologės prof. dr. Dianos Žaliaduonytės teigimu, šis tyrimas ypač aktualus vyresniems nei 50 metų amžiaus žmonėms.

„Tai yra vyresnio amžiaus žmonių liga, kurią jie „užgyvena“ – turėjo padidintą kraujospūdį, išeminę širdies ligą, miokardo infarktą – širdies nepakankamumas pasiveja šiuos žmones“, – lrytas.lt anksčiau sakė D.Žaliaduonytė.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 2023 m. NT-proBNP tyrimas kompensuotas daugiau nei 43 tūkst. kartų 42 459 asmenims. Tam panaudota 863 538 eurų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.