Tylus ir klastingas vėžys išsiduoda anksti: susirgęs vyras pasakė, kaip atpažinti ligą

Britų žurnalistui Robertui Fiskui buvo diagnozuotas storosios žarnos vėžys. Vyras pripažįsta, kad nepastebėjo svarbių ligos simptomų, todėl dabar įspėja kitus, į ką atkreipti dėmesį.

Vyras<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Vyras<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Storosios žarnos vėžys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Storosios žarnos vėžys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 28, 2024, 6:25 AM

R.Fiskas pasakoja turįs susitaikyti su faktu, kad vos 11 proc. žmonių, esančių jo padėtyje, išgyvena ilgiau nei penkerius metus. Kuo anksčiau diagnozuojamas vėžys, tuo lengvesnis gydymas laukia ir atsiranda geresnė tikimybė pasveikti, pabrėžia medikai.

Pasak vyro, viskas būtų kitaip, jei jis būtų teikęs didesnę svarbą galimiems vėžio simptomams. Brito situaciją apsunkino tai, kad prieš onkologinės ligos diagnozę jis buvo persirgęs meningitu. Todėl pirmuosius vėžio simptomus vyras buvo linkęs nurašyti šios ligos pasekmėms.

Kodėl tuomet medikai nepastebėjo vėžio? „Ligoninės taip neveikia. Jie ieškojo tik to, ką manė, kad ras, užuot ištyrę visas galimas problemas“, – paaiškino R.Fiskas.

Jis pridūrė tinkamai neįvertinęs 5 vėžio simptomų. Pastebėję bent vieną iš, turėtumėte pasirodyti savo šeimos gydytojui. Galbūt onkologinės ligos nebus, bet atsarga gėdos nedaro.

1. Stiprus nuovargis

R.Fiskas pernai internete ieškojo brokolių paruošimo būdų. Vyras manė, kad jaučia nuovargį, nes negauna pakankamai vitaminų su maistu.

„Buvau nuolat išsekęs ir negalėjau suprasti, kodėl. Nuovargis yra XXI a. egzistencijos simptomas, kai visi skuba, stengdamiesi vienu metu atlikti milijoną darbų.

Tačiau jei jaučiate, kad jūsų nuovargio lygis yra daug didesnis nei įprastai, patarčiau apsilankyti pas šeimos gydytoją, nes tai gali būti rimtos problemos simptomas“, – sakė R.Fiskas.

2. Nugaros skausmas

44-erių metų amžiaus vyras juokiasi, kad keliai negirgžda vos atsikėlus nuo sofos, tačiau jam pažįstami nugaros skausmai.

Todėl jis nesureikšmino, kai automobilio sėdynėje ar namų biuro darbo kėdėje pajusdavo nedidelį apatinės nugaros dalies skausmą.

„Šis skausmas išnyko po pirmojo chemoterapijos seanso, todėl pagalvojau, kad jį galėjo sukelti auglys“, – pasakojo R.Fiskas.

3. Kraujas išmatose

Tai – vienas ryškiausių ir būdingiausių storosios žarnos vėžio simptomų. Apie jį derėtų skubiai pranešti šeimos gydytojui.

Vėžio diagnostikai ypač svarbus slapto kraujavimo testas, aptinkantis kraujavimo iš žarnyno pėdsakus išmatose. Pagal Lietuvoje veikiančią prevencijos programą, visi gyventojai nuo 50 metų amžiaus gali nemokamai pasitikrinti dėl storosios žarnos vėžio. Tačiau pasitikrinti pravartu ir jaunesniems.

„Visiems žmonėms, vyresniems nei 40 metų, rekomenduoju nusipirkti tą testą. Vaistinėse jis kainuoja 5–6 eurus. Tyrimas yra paprastas, neskausmingas, kiekvienas pasitikrinti gali namuose“, – lrytas.lt yra sakęs Nacionalinio vėžio instituto gydytojas chirurgas Audrius Dulskas.

Tik tuo atveju, jei slapto kraujavimo testas teigiamas, būtina kreiptis į gydytoją dėl tolesnių tyrimų. Tiesa, išsigąsti nereikia – teigiamas testo rezultatas nėra vėžio diagnozė.

4. Badantis skausmas tualete

R.Fiskas pasakojo pastebėjęs šį simptomą, tačiau neskubėjęs pas gydytoją, nes jis greitai pranyko. Vyras patarė nekartoti jo klaidos.

„Raginu jus pagalvoti, kad vien dėl to, jog skausmas nėra nuolatinis, jo priežastis vis tiek glūdi jumyse, o geriausias būdas rasti paaiškinimą – pranešti gydytojui“, – patarė britas.

5. Ryškus svorio netekimas

R.Fiskas dėl meningito gulėjo ligoninėje, o grįžęs namo užlipo ant svarstyklių.

Iš pradžių vyras apsidžiaugė, kad numetė ne vieną kilogramą. Tačiau vėliau jis susimąstė, kad šis požymis galėjo būti susijęs su vėžiu.

Parengta pagal Express.co.uk inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.