Tyrimas atskleidė, koks maisto ingredientas skatina skrandžio vėžio išsivystymą

Skrandžio vėžys – penkta pagal dažnumą onkologinė liga pasaulyje. Ji siejama su įvairias rizikos veiksniais, įskaitant nesveiką mitybą: daug raudonos mėsos, riebaus ir greitojo maisto, mažai daržovių kiekis. Pastebėta, kad Azijos šalyse skrandžio vėžiu serga dažniau, manoma, dėl aštraus ir sūraus maisto pertekliaus.

Tyrimas pateikė įrodymų, kad druska didina tikimybę susirgti skrandžio vėžiu. <br>lrytas.lt koliažas
Tyrimas pateikė įrodymų, kad druska didina tikimybę susirgti skrandžio vėžiu. <br>lrytas.lt koliažas
Žuvis<br>123rf nuotr.
Žuvis<br>123rf nuotr.
Užkandis<br>123rf nuotr.
Užkandis<br>123rf nuotr.
Skrandžio vėžys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Skrandžio vėžys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 19, 2024, 7:39 AM

Tai patvirtino ir neseniai atliktas tyrimas. Jo metu nustatyta, kad žmonėms, kurie reguliariai deda druskos į jau pagamintą maistą, rizika susirgti skrandžio vėžiu buvo 41 proc. didesnė nei tiems, kurie druskos prie stalo deda retai arba niekada.

Išvada: druskos kiekio maiste mažinimas gali padėti sumažinti skrandžio vėžio riziką.

Žurnale „Gastric Cancer“ neseniai paskelbtame tyrime buvo išnagrinėti daugiau kaip 470 tūkst. asmenų sveikatos duomenys, siekiant išsiaiškinti, kaip dažnas druskos barstymas į maistą susijęs su skrandžio vėžio atvejais.

Gydytojai galės paklausti pacientų, kaip dažnai jie deda druskos į maistą, ir tai bus paprastas rodiklis, leidžiantis įvertinti su šiuo veiksniu susijusią skrandžio vėžio riziką. Tikimasi, tai paskatins žmones susimąstyti.

Druska skatina vėžį

Tyrime buvo panaudoti Jungtinės Karalystės (JK) Biobanko duomenys, į analizę įtraukiant 471 144 dalyvius.

Į tyrimą asmenys nebuvo įtraukti, jei trūko duomenų apie druskos dėjimą į maistą, kūno masės indeksą (KMI) arba natrio ar kalio kiekį šlapime. Jie taip pat neįtraukė dalyvių, kurie pradiniu laikotarpiu sirgo vėžiu, ir asmenų, kurie sirgo inkstų ligomis.

Dalyviai užpildė pradinius klausimynus, kuriuose nurodė, kaip dažnai į jau pagamintą maistą papildomai deda druskos. Į tai, kiek patiekalai buvo sūdomi jų ruošimo metu atsižvelgta nebuvo.

Tyrėjai taip pat turėjo duomenis apie dalyvių šlapime buvusį natrio, kreatinino ir kalio kiekį. Jie taip pat galėjo įvertinti 24 valandų trukmės natrio išsiskyrimą su šlapimu.

Buvo atsižvelgta ir į kitus veiksnius: fizinio aktyvumo lygį, amžių, išsilavinimą, etninę kilmę, lytį alkoholio, raudonos mėsos, vaisių ir daržovių vartojimą. Vidutinis dalyvių stebėjimo laikotarpis buvo 10,9 metų.

Per stebėjimo laikotarpį buvo užfiksuota 640 skrandžio vėžio atvejų. Apskritai dalyviai, kurie nurodė, kad visada prie stalo į maistą deda druskos, dažniau turėjo įprotį rūkyti, vartojo daug alkoholio ir turėjo žemesnį išsilavinimą.

Tyrėjai nustatė, kad žmonėms, kurie visada prie stalo deda druskos, rizika susirgti skrandžio vėžiu buvo 41 proc. didesnė.

„Manoma, kad viena iš pagrindinių skrandžio vėžio priežasčių Azijos šalyse yra daug druskos turinti žuvis. Daug mažiau žinoma apie druskos vartojimo ir skrandžio vėžio ryšį Vakarų šalyse. Įrodyta, kad per didelis druskos vartojimas susijęs su didesne hipertenzijos bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Šiame tyrime pateikiama papildomų įrodymų, kad įprastai su maistu vartojama druska didina riziką susirgti skrandžio vėžiu. Todėl būtina, kad žmonės žinotų apie žalingą didelio druskos kiekio vartojimo poveikį“, – sakė chirurgas onkologas ir medicinos mokslų daktaras, chirurgijos onkologas Antonas Bilchikas.

Kaip suvalgyti mažiau druskos?

Tyrimo rezultatai – dar viena priežastis sumažinti druskos vartojimą. Jis didina ne tik skrandžio vėžio, bet ir kraujospūdžio padidėjimo, taip pat inkstų veiklos sutrikimų riziką.

Registruota dietologė Karen Z. Berg, nedalyvavusi šiame tyrime, pateikė įžvalgų, kaip būtų galima sumažinti druskos kiekį maiste:

„Žmonės patys nepajaučia kaip į sūrų maistą prideda dar druskos. Pirmiausia paragaukite, ką pasigaminoti. Vyliuosi, kad daugiau druskos nė nereikės. Apskritai patariu žmonėms gaminant vietoj druskos naudoti daugiau prieskonių.

Druskos galima dėti vėliau, jei tikrai atrodys būtina. Jūsų skonio receptoriai pripranta prie druskos, ir kuo daugiau jos dedate į maistą, tuo labiau jos norisi. Žmonėms patariu tai įsisąmoninti ir stengtis valgyti kuo mažiau druskos.“

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.