Lietuvoje sparčiai plinta tymai – jau užsikrėtė 7 kartus daugiau žmonių nei pernai

Šiemet Lietuvoje patvirtinti jau 22 tymų atvejai, tai yra beveik 7 kartus daugiau lyginant su praėjusiais metais, ketvirtadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Tymai<br>123rf nuotr.
Tymai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro inf.

Apr 25, 2024, 2:47 PM, atnaujinta Apr 25, 2024, 2:50 PM

Net 70 procentų visų susirgusiųjų yra nepaskiepyti arba jų skiepijimo būklė nežinoma. 40 procentų susirgusiųjų tymais buvo gydomi ligoninėse.

„Vienintelė prevencinė priemonė, apsauganti nuo tymų kiekvieną žmogų ir visą visuomenę, yra skiepai, kuriais vaikai pasaulyje skiepijami jau daugiau negu 60 m.

Deja, Lietuvoje pastaruosius keletą metų paskiepijama nepakankamai vaikų – skiepų apimtys nesiekia 90 proc. Kad nekiltų tymų protrūkių grėsmė ne tik tarp vaikų, bet ir tarp suaugusiųjų, rekomenduojama, kad būtų paskiepyta 95 proc.,“ – primena NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Edita Jegelevičienė.

Praėjusiais metais tik dešimtyje savivaldybių nuo tymų paskiepyta 95 proc. ar daugiau dvejų metų amžiaus vaikų: Pasvalio r. ir Pagėgiuose (97,3 proc.), Tauragės r. (97,8 proc.), Šakių r. (96,5 proc.), Kazlų Rūdoje (98,5 proc.), Širvintų r. (96,2 proc.), Švenčionių r. (95,3 proc.), Ignalinos r. (100 proc.), Visagino r. (99,3 proc.) ir Druskininkuose (96,5 proc.). Septynių metų amžiaus vaikų grupėje tokių savivaldybių – trylika.

Dėl kritusių vakcinacijos aprėpčių visoje Europoje stebimas spartus infekcinių ligų plitimas

Daugiausia tymų atvejų šiais metais registruota Rumunijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir Vokietijoje. Pranešama ir apie mirties atvejus – Rumunijoje fiksuota 12 mirties atvejų, Airijoje – 1. Nuo šių metų pradžios tymų atvejų skaičius Lietuvoje taip pat auga. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad vienintelė priemonė, galinti suvaldyti šios ligos plitimą, yra skiepai.

NVSC primena, kad konjuguota vakcina nuo tymų, raudonukės ir epideminio parotito pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai nemokamai skiepijami 15–16 mėn. pirmąja vakcinos doze, o 6–7 metų – antrąja doze. Daugiau informacijos apie tymų infekciją galite rasti tymai/"="">tymai/"" target="_blank">čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.