Paaiškėjo, kaip maistas gali sukelti vėžį: kalta viena medžiaga

Prasta mityba – vargas sveikatai. Netinkamai valgančius žmones lydi nutukimas, širdies ligos, 2 tipo diabetas ir vėžys. Medikai dėl to kaltina didelius natrio, riebalų ir cukraus kiekius maiste. Tačiau nebuvo aišku, kokiu būdu tai sukelia onkologines ligas.

Naujas tyrimas gali padėti paaiškinti, kodėl prasta mityba didina vėžio riziką.<br>lrytas.lt koliažas
Naujas tyrimas gali padėti paaiškinti, kodėl prasta mityba didina vėžio riziką.<br>lrytas.lt koliažas
Viduržemio jūros dieta<br>Pexels nuotr.
Viduržemio jūros dieta<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 19, 2024, 6:25 AM

Žurnale „Cell“ paskelbtas Singapūro nacionalinio universiteto atliktas tyrimas atrado mechanizmą, kuris gali padėti paaiškinti, kodėl prasta mityba didina vėžio riziką. Atlikę ląstelių tyrimus, mokslininkai nustatė, kad metilglioksalis, kuris susidaro ląstelėms skaidant gliukozę, kad išsiskirtų energija, gali slopinti genus, apsaugančius nuo vėžio. Jie teigia, kad netinkama mityba padidina metilglioksalio kiekį ir didina vėžio tikimybę.

Gliukozės perteklius – vėžio pavojaus pranašas?

Metilglioksalis yra šalutinis gliukozės, baltymų ir lipidų apykaitos produktas. Ši molekulė gali sutrikdyti ląstelių veikla, todėl įprastai fermentai suskaido ją į mažiau kenksmingas medžiagas. Metilglioksalio perteklius gali pakenkti DNR.

Tyrėjai pirmiausia ištyrė metilglioksalio poveikį ląstelėms paimtoms iš žmonių, kurie paveldėjo mutavusio geno – BRCA2 – kopiją, kuri padidina krūties ir kiaušidžių vėžio riziką.

Jie atrado, kad metilglioksalis laikinai išjungė naviko slopinimą BRCA2 genu, o tai gali padidinti vėžio išsivystymo tikimybę.

„Tvirtai įrodyta, kad kai kuriems asmenims kyla didelė rizika susirgti krūties, kiaušidžių, kasos ar kitokiu vėžiu, nes jie paveldi klaidingą vėžio prevencijos geno – BRCA2 – kopiją iš savo tėvų“, – sakė tyrimo autorius, Nacionalinio Singapūro universiteto profesorius Ashokas Venkitaramanas.

Remiantis tyrimo duomenimis, tokių žmonių ląstelės yra ypač jautrios metilglioksalio poveikiui. Jis slopina BRCA2 funkciją, kuri užkerta kelią auglio atsiradimui.

„Tyrimas atskleidė, kad net asmenys, neturintys genetinio polinkio, vis tiek gali susidurti su padidėjusia vėžio rizika dėl padidėjusio metilglioksalio kiekio“, – sakė registruota dietologė Kelsey Costa.

Pasak jos, tai būdinga žmonėms, kurie serga diabetu arba turi prediabetą. Šie sveikatos sutrikimai dažnai yra susiję su nutukimu arba neoptimaliais mitybos ir gyvenimo būdo įpročiais.

„Cukriniu diabetu sergančių žmonių gliukozės kiekis kraujyje yra didesnis nei įprastas. Dalis šio gliukozės pertekliaus suskaidoma glikolizės būdu, o tai padidina metilglioksalio kiekį“, – sakė A.Venkitaramanas.

„Dėl netinkamos mitybos, kurioje gausu cukraus ar rafinuotų angliavandenių, padidėja gliukozės kiekis kraujyje“, – pridūrė jis.

Tyrime teigiama, kad metilglioksalis gali laikinai „išjungti“ už vėžio prevenciją atsakingus genus. Vadinasi, pasikartojantys netinkamos mitybos ar nekontroliuojamo diabeto epizodai laikui bėgant gali „susidėti“ ir padidinti vėžio riziką

Mityba turi įtakos vėžio rizikai

K.Costa paaiškino, kad naujo tyrimo rezultatai – papildomas akstinas laikytis sveikatai palankios mitybos principų.

Tipiška vakarietiška dieta pasižymi perdirbto maisto, raudonos mėsos ir pridėtinio cukraus gausa.

„Geriausias būdas sumažinti metilglioksalio gamybą ir palaikyti medžiagų apykaitą, mikrobiomą ir bendrą sveikatą yra rinktis subalansuotą mitybą, kuri orientuota į vaisius ir daržoves. Tai – maistinių skaidulų ir biologiškai aktyvių junginių šaltinis“, – sakė K.Costa.

Nauda sveikatai garsėja Viduržemio jūros dieta. Įrodyta, kad ji gali sumažinti metilglioksalio kiekį.

„Tiesą sakant, neseniai atliktame tyrime Viduržemio jūros dietos laikymasis buvo susietas su mažesniu metilglioksalio kiekiu kraujyje, o tai, panašu, padėjo išlaikyti sveikus inkstus žmonėms, kurie sirgo 2 tipo cukriniu diabetu ir koronarine širdies liga“, – sakė K.Costa.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.