Onkologas M. Kinčius ragina vyrus nelaukti, kol užaugs auglys: namie išsitirti gali kiekvienas

Gyventojams trūksta žinių apie onkologinių ligų prevenciją, savityrą, ankstyvųjų požymių atpažinimą. Nacionalinio vėžio instituto (NVI) gydytojai pasišovė žinias apie vėžį perteikti gimnazistams, parengė jiems skirtą paskaitų ciklą.

Sėklidžių vėžys – jaunų vyrų liga, įspėja M. Kinčius.<br>lrytas.lt koliažas
Sėklidžių vėžys – jaunų vyrų liga, įspėja M. Kinčius.<br>lrytas.lt koliažas
Marius Kinčius<br>Liudo Masio nuotr.
Marius Kinčius<br>Liudo Masio nuotr.
Aušra Bružienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušra Bružienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 rūkymas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 rūkymas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyrų ligos<br>123rf nuotr.
Vyrų ligos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 12, 2024, 8:38 PM, atnaujinta Apr 12, 2024, 8:39 PM

„Pasitaiko liūdnų atvejų, kai vaikas pas mus atvežamas su 10–15 centimetrų skersmens sėklidžių augliu. Ko gero, paauglys pastebėjo pokyčius, bet bijojo, gėdijosi“, – lrytas.lt pasakojo NVI gydytojas urologas dr. Marius Kinčius.

Sėklidžių vėžys – jaunų vyrų liga. Didžioji dalis ja suserga 15–44 metų amžiaus.

„Esmė, kad jauni vyrai gėdijasi savo kūno, nuogumo ir vėlai kreipiasi į gydytojus“, – pastebėjo M.Kinčius.

Jis pabrėžė, kad vyrai turėtų kartą per mėnesį atlikti sėklidžių apčiuopą. Detalią, profesionalų parengtą informaciją apie tai galima rasti puslapyje https://checkyourballs.lt

Gydytojas svarbią žinią siekia perduoti jauniems protams.

„Su jais reikia kalbėti žaismingiau, įtraukti publiką, užduoti klausimus, parodyti muliažą. Bendravimas nuima įtampą ir vaikai atsiveria, jaunuoliai uždavė daug klausimų ir gavo profesionalius atsakymus. Tai svarbu, nes daktaras guglas pridaro klaidų ir kartais jaunimas prisirenka ne visai teisingos informacijos“, – sakė M.Kinčius.

Toksinai kaupiasi žmogaus kūne

NVI krūtinės chirurgas dr. Renatas Aškinis akcentavo, kad alternatyvos tradiciniams rūkalams yra ne mažiau kenksmingos sveikatai.

„Kaitinamųjų cigarečių didžiąją dalį sudaro tas pats nikotinas, jas rūkantis žmogus gauna kancerogenų.

Garinamosios cigaretės – ten yra nikotinas ir priedas, gali būti glicerino ar glikolio pagrindo aliejus. Ten taip pat yra medžiagų, kurios sukelia plaučių vėžį.

Jauni žmonės yra pakankamai išradingi ir mėgsta „pagerinti“, įsilašinti kokio ekstrakto, poveikiui sustiprinti. Tai gali iššaukti begalę reakcijų, kurios nebūtinai susijusios su vėžiu, bet gali pasibaigti mirtimi“, – įspėjo R.Aškinis.

„Visi toksinai, kurie patenka į mūsų kūną, kaupiasi, kol pasiekia kritinę ribą. Paskui tai grįžta bumerangu ir nelabai gali ką nors pakeisti, nes pats save sužalojai“, – sakė R.Aškinis.

Plaučių vėžiu dažniausiai suserga 50–70 metų amžiaus žmonės, bet gydytojai pastebi, kad pacientai nuolat jaunėja.

„Pas mus yra buvę, kai su liga atvažiuoja dvidešimtmečiai. Susirgus tokio amžiaus, kaip taisyklė, ligos eiga yra greitesnė, žaibinė forma, tada jie „dega“ akyse“, – pasakojo R.Aškinis.

„Liga gali nutikti ir tavo vaikams“

Penktadienį Vilniaus Antakalnio gimnazijoje startavo Nacionalinės krūties ligų asociacijos (NKLA) su partneriais Nacionaliniu vėžio institutu (NVI) ir Lietuvos urologų draugija (LUD) parengta šviečiamoji iniciatyva gimnazijoms „Onkologai pas gimnazistus“.

Idėjos autorė, NKLA prezidentė Aušra Bružienė pasakojo, kad iniciatyvą subrandino asmeninė patirtis.

„Kai aš susirgau, mano mažiesiems vaikams buvo ir 3 ir 5 metai, o vyresnėms dukroms po 19 metų.

Išsikapstai, prasideda remisija, džiaugiesi gyvenimu, bet pradedi galvoti, kad liga gali nutikti ir tavo vaikams“, – sakė A.Bružienė.

„Žinias apie vėžį, sveikos gyvensenos svarbą, ligos ankstyvus požymius būtina skleisti tarp jaunų žmonių. Taip pat jaunimui svarbu suprasti, kad šalia mūsų yra žmonės, kurie serga, gydosi, sveiksta. Todėl jauniems žmonėms labai reikalinga žinoti, nebijoti, suprasti, ką jie patys gali nuveikti savo sveikatos labui“, – pridūrė A.Bružienė.

Vilniaus Antakalnio gimnazijos direktorė Anželika Keršinskienė sakė, kad moksleiviams stengtasi suteikti bazinę informaciją, kurią žinoti pravartu kiekvienam žmogui.

„Dar viena žinutė – kaip turi gyventi šiandien, kad ilgalaikėje perspektyvoje sveikata būtų gera. Pasirinktas gyvenimo būdas labai lemia mūsų sveikatą ateityje“, – sakė A.Keršinskienė.

Nacionalinio vėžio instituto gydytojai onkologai yra parengę keturių paskaitų ciklą:

1. Krūties vėžys ir krūtų savityra

2. Sėklidžių ligos ir savityra

3. Žmogaus papilomos virusas, gimdos kaklelio vėžys ir ŽPV vakcinacija

4. Rūkymas: nepradėk/mesk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.