Žurnale „The Journal of Alzheimer's Disease“ paskelbtoje išsamioje tyrimų apžvalgoje pažymima, kad tipiška vakarietiška mityba, kurioje gausu mėsos, sočiųjų riebalų ir itin perdirbtų maisto produktų, didina pavojų susirgti Alzheimerio liga.
Mėsos vartojimas – ryškiausias rizikos veiksnys
Apžvalgos autoriai analizavo įvairiose šalyse atliktus koreliacinius tyrimus, kurių metu ieškota sąsajų tarp rizikos veiksnių ir ligos pasireiškimo dažnio. Į apžvalgą įtraukti ir įvairūs stebėjimo tyrimai, kai mokslininkai nesikiša į dalyvių mitybą.
Koreliaciniai tyrimai išryškino, kad mėsos vartojimas labiausiai susijęs su didesniu Alzheimerio liga sergančių žmonių skaičiumi. Tyrėjų išvada: mėsos vartojimas yra svarbiausias Alzheimerio ligos rizikos veiksnys, susijęs su mityba.
„Raudona ir perdirbta mėsa užveda keletą mechanizmų, dėl kurių didėja Alzheimerio ligos rizika, – sakė vienas tyrimo autorių Williamas B. Grantas. – Kepant mėsą aukštoje temperatūroje, susidaro galutiniai glikacijos produktai, kurie paaiškina daugelio neuropatologinių ir biocheminių Alzheimerio ligos požymių atsiradimą.“
San Fransiske (JAV) įsikūrusio tyrimų instituto direktorius pridūrė, kad raudona mėsa taip pat yra arachidono rūgšties, kuri skatina uždegimo procesus, šaltinis.
Palankiausias mitybos modelis
Stebėjimo tyrimuose buvo nagrinėjami mitybos modeliai, įskaitant ir 4 pagrindinius:
– vakarietiška mityba;
– Viduržemio jūros regiono dieta;
– DASH mityba, kuri skirta stabdyti hipertenzijai;
– MIND mityba, kuri yra Viduržemio jūros regiono dietos ir DASH mitybos junginys.
Vakarietiška mityba pasižymi tuo, kad dažnai valgomi produktai, kurie turi daug kalorijų, bet mažai maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, greitas maistas, gaivieji gazuoti gėrimai ir ypač perdirbti maisto produktai, kuriuose yra daug pridėtinio cukraus, druskos ir sočiųjų riebalų.
Viduržemio jūros regiono dieta pasižymi dideliu grūdinių kultūrų, ankštinių ir kitų daržovių, vaisių, riešutų bei žuvies suvartojimu. Nedideliais kiekiais įtraukiama mėsa, kiaušiniai, pieno produktai ir alkoholis.
DASH mityba yra panaši, bet joje labiau skatinama vartoti neriebius pieno produktus. Abu mitybos modeliai pataria riboti raudonos mėsos ir cukraus vartojimą.
Tyrimų apžvalga parodė, kad Viduržemio jūros regiono dieta labiausiai sumažino Alzheimerio ligos riziką – santykinė rizika buvo 46 proc. mažesnė nei laikantis vakarietiškos mitybos.
Špinatai, įvairių rūšių kopūstai, vaisiai ir daržovės, riešutai ir pilnagrūdžiai maisto produktai gali apsaugoti nuo Alzheimerio ligos, nes šiame maiste gausu antioksidantų ir įvairių priešuždegiminių medžiagų.
Pasak ekspertų, tyrimų apžvalgos išvados rodo, kad Viduržemio jūros regiono dieta gali būti geriausias mitybos būdas norint išvengti Alzheimerio ligos.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.