„American Journal of Lifestyle Medicine“ paskelbto tyrimo išvados paremtos 32 moterų stebėjimo duomenimis. Dalyvių vidutinis amžius buvo 57 m. Šios moterys 16 savaičių laikėsi tyrėjų sudaryto specialaus mitybos plano – valgė neriebų ir veganišką maistą.
Svarbu, kad iš jų valgiaraščio buvo išbraukti produktai, kurie, kaip žinoma, sustiprina reumatoidinio artrito simptomus. Manoma, kad uždegiminius procesus padidina citrusiniai vaisiai, šokoladas, riešutai ir gliuteno turintis maistas.
Po 16 savaičių tyrėjai konstatavo, kad specialus mitybos kursas davė pastebimų rezultatų. Moterų jaučiami reumatoidinio artrito simptomai – sąnarių skausmas ir jų patinimas – įgijo ženkliai švelnesnę formą.
Pagrindinio tyrimo autoriaus, medicinos mokslų daktaro ir Džordžo Vašingtono universiteto medicinos profesoriaus Nealo D. Barnardo teigimu, mityvos pokyčiai gali „pakeisti artritu sergančių žmonių gyvenimus.“
Reumatoidinis artritas yra susijęs su sąnarių uždegimu, kuo uždegimas stipresnis, tuo aštresnis ir jo sukeliamas skausmas, paaiškina Kalifornijos universiteto docentė, dietologė ir knygos apie sveiką mitybą autorė Dana Ellis Hunnes.
Todėl logiška, kad tyrime aprašyta „priešuždegiminė dieta“ palengvina reumatoidinio artrito simptomus.
„Pagrįstai galime manyti, kad iš mitybos plano išbraukus uždegimą skatinančius maisto produktus, sumažėja ir artrito sukeliami simptomai“, – sako D.Hunnes.
„Subalansuota veganiška mityba su daug nesmulkintų grūdų, riešutų, sėklų, ankštinių augalų, daržovių, vaisių be gyvulinių baltymų gali sumažinti reumatoidinio artrito simptomus“, – pridūrė ji.
D.Hunnes pabrėžia, kad jei tik įmanoma reumatoidinį artritą kontroliuoti mitybos pagalba, priešuždegiminė dieta galėtų padėti atsisakyti vaistų arba sumažinti vartojamų medikamentų dozes, nes sumažėja poreikis skausmui malšinti.
Parengta pagal „Eat This Not That“ inf.