Dažna odos problema įspėja apie rimtas sveikatos bėdas – gali nuvesti į ginekologo kabinetą

Neretai girdime, kad įvairūs spuogai, bėrimai ir kitos odos problemos dažnu atveju kamuoja tik brendimo laikotarpį išgyvenančius paauglius. Tiesa ta, kad greitėjant gyvenimo tempui ir susiduriant su įvairiais iššūkiais, varginantys spuogai gali atsirasti bet kokio amžiaus žmonėms. Anot dermatologės Aistės Audickaitės, aknė gali signalizuoti ir kur kas rimtesnes sveikatos problemas, todėl būtina į tai atkreipti dėmesį.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Aistė Audickaitė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Aistė Audickaitė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lukrecija Baluškevičiūtė

Jul 20, 2021, 6:28 AM, atnaujinta Jul 21, 2021, 2:47 PM

– Kas yra aknė ir kaip ji atsiranda?

– Aknė yra lėtinė uždegiminė liga. Pirmiausia, organizme suaktyvėja vyriškas lytinis hormonas (androgenas), tada yra veikiamos riebalinės liaukos, padidėja ląstelių suragėjimas ir atsiranda bakterija, kuri paskatina tuos uždegiminius bėrimus.

– Galima sakyti, kad įvairūs bėrimai ir paauglystė – neatskiriami dalykai. Kokių dar tendencijų pastebima tarp sergančiųjų akne?

– Dažniau matydavome tiktai jaunus pacientus, paauglius, maždaug nuo 16 m. iki 18 m. Dabar labai įvairiai, matome žmonių, kuriems aknė pasireiškia jau vyresniame amžiuje. Moterims būna kad ir jau virš 40-ties metų atsiranda bėrimų.

Taip yra todėl, kad tos aknės priežastys priklausomai nuo aplinkybių dabar šiek tiek keičiasi. Kai kurioms moterims aknė atsiranda dėl hormonų persiskirstymo, būna atvejų, kai liga siejasi su ginekologiniais dalykais. Organizmas reaguoja į sveikatos sutrikimus, todėl pasireiškia įvairūs bėrimai.

– Ar aknė gali signalizuoti rimtesnes vidaus organų ligas?

– Taip. Jeigu moterims atsiranda išbėrimai ant apatinio žandikaulio, smakro zonos, tai yra būtina pasikonsultuoti su ginekologu. Gali būti policistinių kiaušidžių sindromas.

Veido bėrimas taip pat gali reikšti endokrinologinius sutrikimus (cukrinis diabetas, antinkščių ligos, skydliaukės veiklos sutrikimas). Gali būti ir kaulų pakitimai, bet tokie atvejai yra reti. Kaip bebūtų, aknės bėrimai labiausiai yra susiję su hormonų pusiausvyros pakitimais.

– Ko gero, aplinka ir gyvenimo būdas taip pat turi poveikio odos būklei. Kas dar gali turėti įtakos aknės atsiradimui?

– Aknė gali atsirasti žmonėms, kurie daug sportuoja ir papildomai vartoja proteiną (baltymus), įvairius papildus. Kitiems, kurie užsiiminėja tokiu sportu, kur yra reikalingi šalmai, pavyzdžiui, jodinėjimas.

Tai irgi provokuoja tą bėrimą, bet jis jau būna tam tikroje zonoje. Aknė atsiranda ir tada, kai naudojama per daug kosmetinių priemonių, per riebios struktūros, o tai skatina bėrimus.

– Turbūt, pacientai dažnai rūpinasi, kad po aknės neliktų randų. Tai ar oda atsikuria?

– Randų gydymas gali užtrukti. Jeigu aknė yra sunkios formos, mums yra sudėtinga atkurti odą tokią, kokios pacientai tikisi, kokia jinai buvo prieš ligą.

Žinoma, yra lazerių ir injekcinių procedūrų, bet tai yra pakankamai brangu ir jos ne visais atvejais duoda tokį efektą, kokio pacientai tikisi.

– Įveikus aknę ir besidžiaugiant lygia oda ar yra tikėtina, kad liga gali pasikartoti?

– Tas išsigydymas kartais gaunasi sąlyginis. Kadangi gydymo metu, jeigu jau yra skiriami stiprūs vaistai, tokie kaip Roaccutane’as (vitamino A forma), tai yra tiesiog slopinamos visos tos riebalinės liaukas. Šis vaistas yra vienintelis, kuris veikia visas keturias grandis: androgeno sekreciją, riebalines liaukas, ląstelių surangėjimą, bakterijas ir iš tikrųjų gydo.

Dažnu atveju būna taip, kad paskyrus gydymą, kuris trunka apie metus, kartais net ilgiau, tai viskas susitvarko, bet būna tokių atvejų, kur ir nutraukus gydymą po mėnesio atsinaujina. Negalima tiksliai pasakyti, kaip reaguos oda, nes kiekvienam skirtingai, bet dažniausiu atveju liga išgydoma.

Jeigu pacientui yra skiriamas tepamas vaistas, tai jis veikia tik tą vietą, kur tepama. O vitaminas A, kadangi yra geriamas vaistas, jis gali užkirsti kelią ir kitiems bėrimams.

– Neretai žmogus atsiradusios problemos neįvertina, bando ją spręsti pats. Kaip suprasti, kada savigyda nieko nepasieksi ir kreiptis pas dermatologą?

– Na, pirmiausia žmonės eina pas kosmetologus, jeigu jie nesusitvarko, tai tada jie siunčia pas dermatologą. Manau, kad svarbiausia yra kreiptis tada, kai yra jau labai ryškiai matomas uždegimas, mazgai, pūliniai.

Kuo anksčiau bus paskiriamas gydymas, tuo didesnė tikimybė, kad bus galima išvengti visų komplikacijų, randų, dėl kurių kiti pacientai kankinasi visą gyvenimą. Tikslinga ankstyvose stadijose kreiptis dėl to, kad greičiau ir kokybiškiau galima padėti žmogui ir išvengti visų padarinių.

– Ar galima išvengti aknės, ar visgi tai yra paveldima?

– Jeigu yra genetinis polinkis, pavyzdžiui, jeigu tėvams buvo tos riebalinės liaukos suaktyvėjusios, hormonų visa įtaka, tai lygiai taip pat ir vaikams gali būti.

Konkrečios prevencijos nėra, nes kartais net tie, kurie labai prižiūri savo veido odą, vis tiek susiduria su akne. Tačiau svarbu yra, kad žmogus taikytų kasdienę veido higieną. Moterims yra būtina nusivalyti makiažą tam, kad nebūtų bakterinio fono, pasportavus taip pat būtų geriau nusiprausti, kad neatsirastų papildomų bėrimų.

Kitas dalykas, kitiems aknę provokuoja tam tikri maisto produktai. Tai nereiškia, kad produktai sukels bėrimą, jeigu jo seniau nebuvo. Bet jeigu žmogus susiduria su liga, tam tikri maisto produktai gali sukelti paūmėjimą. Pavyzdžiui, liesas pienas, saldumynai, greitas maistas turi įtakos. Sergantys akne, mitybai turėtų skirti nemažai dėmesio, nes ją susitvarkius iš tikrųjų bėrimus išsigydyti galima gerokai greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.