Galvos skausmas, bėrimai ir nuovargis išduoda vieną ligą: kaltininkas slepiasi jūsų lėkštėje

2021 m. liepos 4 d. 09:00
Lrytas.lt
Daugumai vaikų ir suaugusiųjų bent kartą gyvenime maisto produktai sukelia tam tikrų nepageidaujamų reakcijų. Ir tai tampa vis didesne problema.
Daugiau nuotraukų (1)
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai teigia, kad imuninės reakcijos būdingos maisto medžiagų sukeltoms alergijoms, tuo tarpu nepageidaujamos neimuninės reakcijos į tam tikrus maisto produktus gali pasireikšti dėl maisto netoleravimo (pavyzdžiui, laktozės netoleravimas), farmakologinio efekto (pavyzdžiui, migrena sukelta cheminių medžiagų, tokių kaip aspartamas, mononatrio glutamatas, nitratai/nitritai, alkoholis, kava ir šokoladas) arba toksinio efekto (apsinuodijimas maistu).
Kuo skiriasi alergija nuo maisto produktų netoleravimo?
Alergija – tai sustiprėjęs imuninės sistemos atsakas į išorines antigenines ar alergines medžiagas. Alergines reakcijas gali sukelti ne tik pats maisto produktas, bet ir į jį įdėti maistiniai dažai, konservantai, tirštikiai ar pagardai. Tuo tarpu maisto netoleravimas yra reakcija į maistą, kurioje nedalyvauja imuninė sistema. Priešingai, nei esant alergijai, kartais žmonės netoleruojantys tam tikro produkto, suvalgę nedidelį jo kiekį, nejaučia jokių nepageidaujamų reakcijų. Maisto netoleravimas pasitaiko dažniau nei tam tikrų maisto produktų sukelta alergija.
Kaip gali pasireikšti šios nepageidaujamos reakcijos į maisto produktus?
Pagrindiniai alergijos simptomai:
• odos bėrimai (atsiranda dilgėlinės tipo bėrimai, kuriems būdinga baltos arba raudonos spalvos odos patinimai), niežulys;
• pilvo skausmai, pilvo pūtimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, išmatose gali būti gleivių;
• simptomai primenantys peršalimą (dažnos slogos, kosulys). Alergija maistui gali būti bronchinės astmos priežastimi;
• neaukšta temperatūra (37.2 °C – 37.5 °C);
• limfmazgių padidėjimas;
• Anafilaksija. Tai nedažna, tačiau labai ūmi bei gyvybei pavojinga alerginė reakcija, kuri gali pasireikšti visais alergijai būdingais simptomais bei sumažėjusiu kraujo spaudimu ir sutrikusiu kvėpavimu.
Maisto netoleravimas gali sukelti panašius simptomus kaip ir alergija, todėl šios dvi būklės dažnai yra maišomos. Maisto produktų sukelta alergija kyla dėl imuninių procesų, kurie gali paveikti daugelį organų sistemų ir gali sukelti gyvybei pavojingas būkles. Tuo tarpu maisto produktų netoleravimas dažniausiai atsiranda palaipsniui, sukelia mažiau pavojingas būkles ir dažniausiai apsiriboja tik virškinimo sutrikimais.
Apie laktozės netoleravimą
Laktozės netoleravimo simptomai nuo seno gerai žinomi. Tai simptomai, susiję su virškinamuoju traktu. Jei laktozė nesuskaidoma mūsų žarnyno fermentų, nes jų trūksta, laktozė rūgsta. Rūgimo proceso metu susidaro rūgščios medžiagos. Dėl to išmatos, ypač mažų vaikų, kartais dvokia rūgštimi. Taip pat dėl fermentacijos proceso susidaro dujos. Dėl jų žmogui pučia pilvą. Kartais, ypač mažiems vaikams, gali pasireikšti pilvo skausmas. Taigi simptomai – viduriavimas, pilvo pūtimas, pilvo skausmas. Tai yra tie klasikiniai simptomai, kurie atsiranda išgėrus ar suvalgius pieno produkto, kuriame yra laktozės.
Pastaraisiais metais pradedama kalbėti ir rašyti apie kitus simptomus, kurie taip pat gali pasireikšti, kai netoleruojama laktozė. Šie simptomai pasireiškia iki 20 proc. visų žmonių, kurie turi problemų su laktozės netolerancija. Tai yra tokie simptomai, kaip galvos skausmas. Prieš 10 metų perskaičiau labai rimtame medicinos žurnale apie šeimą, kuriai pasireiškė neaiškios kilmės galvos skausmai. Kai tiems žmonėms davė išgerti laktozės (daugiau jie nieko negėrė), jiems atsirado labai dideli galvos skausmai.
Dar įdomu ir tai, kad šios šeimos nariams nepasireiškė klasikiniai simptomai – viduriavimas, pilvo pūtimas. Dėl šios priežasties buvo sunku suprasti, kodėl atsirado galvos skausmai. [...] Tai buvo retas atvejis. Jis buvo aprašytas literatūroje, kaip vienetinis atvejis, bet niekada nežinai, ar antro nebus kažkur kitur.
Nuo to laiko gydytojai pradėjo žiūrėti į laktozės netoleranciją iš kitos pusės. Prieš gerą dešimtmetį Jungtinėje Karalystėje buvo atliktas didelis tyrimas. Buvo nustatyta, kad apie 20 proc. suaugusių žmonių netolerancija laktozei pasireiškė ne per virškinamojo trakto simptomus. Tai buvo tokie simptomai, kaip raumenų spazmai, dėmesio stoka, koncentracijos, susikaupimo stoka, nuovargis.
Su laktozės netoleravimu buvo tapatinami net tokie sutrikai, kaip širdies rimto sutrikimai ar gerklės perštėjimas. Tikrai nepagalvotume, kad kaltininkas yra laktozė. Negalima sakyti, kad tai yra dažni simptomai. Tikrai ne kiekvienam reikėtų jų ieškoti.
Kadangi laktozės netoleravimą labai nesunku nustatyti, o dar sunkiau atsisakyti jos turinčių produktų, tai, jeigu mes padėtume nors vienam ir iš 10 tūkst., ir žmogus labai džiaugtųsi, ir valstybė sutaupytų daug pinigų, nes nereikėtų išleisti pinigų dėl to žmogaus širdies ar galvos problemų.
Pagrindinis būdas siekiant išvengti alergijos ir maisto netoleravimo sukeltų simptomų yra nepageidaujamas reakcijas sukeliančių maisto medžiagų vengimas.
Jei netoleruojate glitimo
Nors beglitimė mityba kuo toliau, tuo labiau panašėja į madų vaikymąsi, kai kurie asmenys iš tiesų kenčia dėl alergijos ar yra netolerantiški šiam kai kurių javų ir jų produktuose esančiam baltymui. 
Nors tokie glitimo netoleravimo simptomai, kaip viduriavimas, stiprus pilvo pūtimas, vėmimas, yra pakankamai nuspėjami maisto netoleravimo atveju, apie problemą perspėjančių požymių yra ir daugiau.
1. Skrandžio skausmas. Jeigu pavalgę daug glitimo turinčio maisto jaučiate skrandžio skausmą, gali būti, kad šio baltymo netoleruojate. Maistui toliau keliaujant žarnynu galite jausti pilvo pūtimą, viduriavimą ar vidurių užkietėjimą. Jeigu tai kartojasi dažnai, gali būti pažeidžiamos plonosios žarnos sienelės. Dėl to organizmas gali blogai pasisavinti mineralus ir vitaminus.
2. Galvos svaigimas ir nuotaikų kaita. Jeigu pavalgius ima svaigti galva ar tampa sunku orientuotis, įmanoma, jog jūsų problemas sukelia glitimas. Tas patį galima pasakyti ir apie po valgio apimančią nuotaikų kaitą – jei pavalgę jaučiatės prislėgti, gali būti, kad vartojate netinkamą maistą.
3. Galvos skausmas. Jeigu praėjus 30-60 minučių po valgio pajutote galvos skausmą, darėtų susirūpinti alergija glitimui.
4. Niežulys. Jeigu žarnynui kyla sunkumų virškinant glitimą, gali prasidėti bėrimas. Alergija šiam baltymui taip pat yra susijusi ir su kitomis odos ligomis, pavyzdžiui, egzema ar žvyneline. Tad susirūpinti verta ir pastebėjus šių odos ligų suaktyvėjimą.
5. Nuolatinis nuovargis. Kartais organizmo reakcija į glitimą gali lemti nuovargį. Tai natūralu, kadangi virškindamas netolerojamą produktą organizmas šiam procesui sunaudoja daugiau energijos, taigi, greičiau pavargsta.
Tai, ką valgome, tiesiogiai veikia ne tik mūsų kūną, bet ir mintis, todėl labai svarbu pasirūpinti tinkama ir sveika mityba.
glitimas^Instantlaktozė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.